Meclis Anayasa Uzlaşma Yazım Komisyonu, 'Türkiye milletvekilliği ' uygulamasına geçilmesi konusunda anlaştı. Buna göre 550 milletvekilinin 100'ü Türkiye seçim çevresinden seçilerek Meclis'e girecek. Uzlaşma Yazım Komisyonu dün yeni anayasanın yasama ve yürütmeye ilişkin maddelerini tartışmaya devam etti. AK Parti, CHP, MHP ve BDP, Parlamento'nun 550 milletvekilinden oluşması, 450 milletvekilinin nispi temsil, 100'ünün de Türkiye seçim çevresinden seçilmesinde anlaştı. 450 milletvekili nüfusa göre illere dağıtılacak. 100 milletvekili için ayrı bir liste yapılacak. Türkiye milletvekilliği CHP'nin önerileri arasında yer almıştı.

 

Türkiye milletvekillerinin seçimi konusunda ise partiler henüz anlaşamadı. CHP, vatandaşın önüne iki sandık konulmasını, kendi ilindeki milletvekilleri için ayrı Türkiye milletvekilleri için ayrı oy kullanmasını önerdi, BDP destek verdi. AK Parti ve MHP buna sıcak bakmadı. AK Parti ve MHP, '100 milletvekili partilerin Türkiye genelinde aldıkları oy yüzdesine göre dağıtılsın. Küçük partilerin de Meclis'te temsili için Türkiye milletvekilliğinde yüzde 10 barajı aranmamasını tartışabiliriz ' dediler. CHP, seçim barajının yüzde 5'i geçemeyeceğine ilişkin bir hükmün de maddeye konulmasını istedi ancak AK Parti ve MHP buna karşı çıktığı için öneri parantez içinde kaldı.

 

Halen baraj yüzde 10 olarak uygulanıyor. CHP ve BDP, Parlamento'da kadın ve erkeklerin eşit temsilini sağlamak için 'TBMM'de eşit temsile ilişkin esas ve yaptırımlar kanunla düzenlenir ' fıkrasının maddeye girmesini önerdi. AK Parti ve MHP, 275 kadın milletvekilinin Meclis'e girememesi ' halinde bunun seçimlerin iptaline yol açacağını belirterek karşı çıktı. Partilerin kadın aday bulmakta zorlanabileceği yorumları da yapıldı. AK Parti, 'Kadın ve erkeklerin eşit temsili teşvik edilir ' şeklinde bir ifadeye sıcak bakabileceğini belirtince CHP, bunun mevcut durumun devamı anlamına geleceğini belirterek karşı çıktı.