Viyana'da başlayan Hoşgörü Sempozyumu'nun açılışında konuşan Islam İşbirliği Teşkilatı Genel sekreteri (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Batı'daki İslamofobi'nin, "Nefret suçuna giden bir yol olduğunu" söyledi.

Viyana'da bugün başlayan Hoşgörü Sempozyumu'nun açılışında konuşan İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Batı'daki İslamofobi'nin, "Nefret suçuna giden bir yol

olduğunu" söyledi.

Batı'daki İslam karşıtlığıyla mücadele için, "Nefret suçlarının geniş bir tanımının yapılması gerektiğini" ifade eden İhsanoğlu, "Nefret suçlarıyla ilgili yasal mevzuatın da hazırlanması lazımdır" dedi.

 

İhsanoğlu, yeterli ve yetkin mevzuatın ortaya konması ve yasalarla uygulanması gerektiğini savundu.

Batı'da İslam'a karşı önyargıların 11 Eylül sonrası daha da artığını belirten İhsanoğlu, "İslamofobi'yi İslam'a karşı korku ya da şüphe olarak tanımlayabiliriz. Ancak İslamofobi'nin yeni bir tanım olmadığının altını özellikle çizmek istiyorum" diye konuştu.

 

İslamofobi'nin, "İnsanların insanlık onuruna yapılmış bir saldırı olduğunu" belirten İhsanoğlu, Batı'da, "Müslümanlığın insan hakları ve çağdaşlıkla bağdaşmayan bir inanç olduğu ve terörizmin İslamla bağdaştırıldığını" kaydederek, "Bunun tümüyle yanlış ve haksız olduğunu" söyledi.

 

İhsanoğlu, Batı'daki bu önyargılarla mücadele edebilmek için Müslüman toplumların sivil toplum örgütleriyle (STK) çalışarak batı toplumlarına ulaşma programları yapmalarının çok faydalı olacağını belirtti.

 

Aynı zamanda eğitimin de çok önemli olduğuna işaret eden İhsanoğlu, genç nesillerin de gerekli eğitim programlarını almaları gerektiğini bildirdi. 

-Medya ve aşırı gruplar -

 

Çokkültürlü toplumlarda hoşgörüsüzlüğün hep aşırı uçlarda bulunduğunu anlatan İhsanoğlu, "Her iki taraftaki kökten dincilere karşı ortak bir platformda birleşme" önerisinde bulundu.

 

İİT olarak, İslam ülkelerinde İslam adına şiddet eylemlerinde bulunanlara, "Kendi adınıza veya örgütünüz adına konuşabilirsiniz ama İslam adına konuşma hakkına sahip değilsiniz" uyarısında bulunduklarını belirten İhsanoğlu, son zamanlarda Hz. Muhammed ile ilgili filme karşı yapılan eylemlere değinerek, "Uluslararası medyanın Kahire'deki ABD Büyükelçiliği'nin taşlanmasına geniş yer

verdiğini ancak bu şiddet eylemlerini kınayanları görmezden geldiğini" söyledi.

 

Uluslararası medyaya sitem eden İhsanoğlu, "Medya neden gidip radikal grupların eylemlerine odaklanıyor da barışa çağrıda bulunanları görmezden geliyor. Yani medya yangına körükle gidiyor ama yangını söndürmek istemiyor" diye konuştu. İhsanoğlu, İİT olarak dine dayalı hoşgörüsüzlükle mücadelenin çok önemli bir konu olduğunu düşündüklerini belirterek, 2005'te ortaya koydukları bir eylem planı kapsamında Batı'da giderek artan İslam düşmanlığına karşı bir gözlem

merkezi kurduklarını ve burada sürekli raporlar hazırlandığını kaydetti.

 

-Türkiye AB yolunda -

 

TBMM ile AB'nin ortaklaşa düzenlediği "Hoşgörü Sempozyumu" projesinin öncüsü olan AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB yolunda bazı engellere rağmen yoluna devam ettiğini söyledi.

 

Viyana'da bugün başlayan Hoşgörü Sempozyumu'na, Türkiye ve AB üyesi ülkelerden parlamenterler, akademisyenler ve gazetecilerden oluşan toplam 80 kişi katılıyor.Toplantıya yarın da devam edilecek.