Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı Meclis'e sunuldu; ancak Bu yasa tasarısı söz konusu yasayla kapanması beklenilen bazı turistik beldeleri memnun etmedi. Nevşehir in Ürgüp ilçesine bağlı turistik beldelerinden Mustafapaşa kasabasının da aynı kapsamda yer aldığı tasarı için CHP, yerel referandum yapmaya hazırlanıyor

 Meclis'e tepki; Turistik beldeler kapatılmamalı Tepkisi

Türkiye’de toplam belediye sayısının yarısından fazlasına denk düşen bin 581 beldenin kapatılmasının öngörüldüğü tasarı için CHP, yerel referandum yapmaya hazırlanıyor. Avrupa Yerel Yönetimler Şartı uyarınca kapanacak belediyelerde referanduma gidilmesi gerektiği maddesinden hareket eden CHP, 14 ve 21 Ekim tarihlerinde kapanacak beldelerde sandık kuracak.

 

Yasa tasarısına göre,Nevşehir de Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesi kapanacak, Aydın'da Efeler, Balıkesir'de Karesi, 6 Eylül ve Altınoluk, Denizli'de Merkezefendi ve Pamukkale, Manisa'da Şehzade, Yunusemre ve Muğla'da Menteşe, Seydikemer ilçeleri kurulacak. Buna bağlı olarak çok sayıda belde ise mahalle olacak. Özellikle Muğla'da Turgutreis, İçmeler, Göcek, Ölüdeniz gibi önemli belde belediyeleri kapatılacak.

Hazırlanan Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’yla 27 ilde 1032 belde mahalle statüsüne dönüşecek. Diğer illerde de nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde köy olacak. CHP tasarı için referanduma gidecek

 

TBMM Başkanlığı’na sunulan Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’ya büyükşehir statüsü kazanacak 27 ilde bin 32 belde kapatılarak mahalle statüsüne dönüştürülürken, diğer illerde nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde de kapatılarak köy statüsüne dönüştürülecek. Türkiye’de toplam belediye sayısının yarısından fazlasına denk düşen bin 581 beldenin kapatılmasının öngörüldüğü tasarı için CHP, yerel referandum yapmaya hazırlanıyor. Avrupa Yerel Yönetimler Şartı uyarınca kapanacak belediyelerde referanduma gidilmesi gerektiği maddesinden hareket eden CHP, 14 ve 21 Ekim tarihlerinde kapanacak beldelerde sandık kuracak.

Yasa tasarına göre Muğla'da Menteşe ve Seydikemer ilçeleri kurulacak. Böylece Muğla'nın ilçe sayısı 11'den 13'e yükselecek. Muğla merkeze tarihteki Menteşe Beyliğinden esinlenerek Menteşe ilçesi, Fethiye İlçesine bağlı Kemer Beldesi de Seydiler Köyüyle birleştirilerek Seydikemer ilçesi yapılıyor. İl genelinde 49 belde belediyesi ise kapanıyor.

 

'TURİSTİK BELDELER KAPATILMAMALI'

 

Marmaris İlçesi'nin turistik beldesi İçmeler'in Ak Parti'li Belediye Başkanı Zeki Eren, alınan kararın Türk turizmini baltalayacağını öne sürdü. Eren "Biz belediye olarak Avrupa standartlarında hizmet veriyoruz. Belediyemizi kapatıp bizi Marmaris'e bağlamak istiyorlar. Marmaris'ten daha iyi belediyecilik yapıyoruz, makine parkımız da onlardan çok çok iyi. Turgutreis, Göcek ve Ölüdeniz gibi turizme hizmet veren belde belediyelerinin kapatılması çok üzücü. Fransa'da nüfusu bin olan yerler belediye yapılıyor. Turistik beldeler kapatılmamalı, özel bir statüye alınmalı. Biz ülkeye döviz getiren makineleriyiz. Bu olay Ak Parti'ye oy kaybettirir. Hukuki haklarımızı arayacağız" diye konuştu.

 

Bodrum'a bağlı Turgutreis Belde Belediyesi de kapatılmaya tepki gösterdi. İlçe olmayı beklerken kapatılma kararıyla şoke olduklarını dile getiren Turgutreis'in CHP'li Belde Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk şöyle dedi;

 

"Kış nüfusumuz 23 bin civarında. Mücavir alanımızla bu rakam 30 bine ulaşıyor. Ortakent, Yalıkavak ve Gümüşlük ile birlikte 50 bin nüfusu geçiyoruz. İlçe olma koşullarını yerine getiriyoruz. Turgutreis Belediyesi kapatılırsa bunun turizme ve ekonomiye büyük zararı olur. Beldemizde 10 banka şubesi var. 16 bin yatağımız bulunuyor. Sağduyunun galip geleceğini düşünüyoruz. Türkiye'miz bir cennet Turgutreis Beldesi de cennetten bir köşe. 35 kilometre sahil şeridimiz var. İlçe olmayı hak ediyoruz, ilçe olmayı bekliyoruz"

 

Göcek'in CHP'li Belde Belediye Başkanı Recep Şatır da belediyenin kapatılmasıyla ülkenin prestij kaybedeceğini ifade etti. Şatır, "Göcek bu ülkenin Avrupa'ya açılan kapısı. Ülke tanıtımında önemli bir belde. Belediye hizmetlerinin başka bir yere taşınması turizme zarar verir. Biz 24 saat esasına göre hizmet ediyoruz. Göcek korunmuş marinalar merkezidir. Göcek'in gelişim çıtası sürekli yükseliyor. Bu karar Göcek'e zarar verir. Bir kez daha düşünülmesi gerekir" diye konuştu.

 

 Ölüdeniz'in CHP'li Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz da tepkisini şöyle dile getirdi;

 

"Büyükşehir belediyesi olmaya Muğla uygun değil. Ölüdeniz gibi turizm beldesine yazık olacak. Altyapısını tamamlamış bir beldeyiz. Türkiye'yi dünyada nokta atışıyla tek fotoğrafla tanıtan bir beldeyiz. Buranın kapanacak olmasına halk da büyük tepki gösteriyor. Turizmciler de kaygılılar. Ölüdeniz sıradan bir belde değil, değerli ve önemli bir beldi. İlçe olmak istiyoruz. Eğer ilçe olamazsak özel statüde belediyemizin devam etmesini arzuluyoruz"

Belediyelerin yarısı kapanıyor

Hazırlanan Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’yla 27 ilde 1032 belde mahalle statüsüne dönüşecek. Diğer illerde de nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde köy olacak. CHP tasarı için referanduma gidecek

 

TBMM Başkanlığı’na sunulan Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’ya büyükşehir statüsü kazanacak 27 ilde bin 32 belde kapatılarak mahalle statüsüne dönüştürülürken, diğer illerde nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde de kapatılarak köy statüsüne dönüştürülecek. Türkiye’de toplam belediye sayısının yarısındah fazlasına denk düşen bin 581 beldenin kapatılmasının öngörüldüğü tasarı için CHP, yerel referandum yapmaya hazırlanıyor. Avrupa Yerel Yönetimler Şartı uyarınca kapanacak belediyelerde referanduma gidilmesi gerektiği maddesinden hareket eden CHP, 14 ve 21 Ekim tarihlerinde kapanacak beldelerde sandık kuracak. Tasarı kapsamında turistik beldelerden Bitez ve Yalıkavak Bodrum ilçesinin mahallesine, Kalkan beldesi ise Kaş ilçesinin mahallesine dönüşecek.

 

13 il ‘büyükşehir’ oldu

TBMM Başkanlığı’na önceki gün sevkedilen Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı ile, 13 il daha büyükşehir statüsü kazanırken, toplam büyükşehir belediyesi sayısı 29’a çıkacak. Tasarı, 29 büyükşehir belediyesindeki toplam bin 22 belde belediyesinin kapatılarak mahalle statüsü kazanmasını ve diğer 52 ilde nüfusu 2 binin altına düşen 559 beldenin de tüzel kişiliğini kaybederek köy olmasını öngörüyor. Tasarıyla, Türkiye’deki belediye sayısının yarı yarıya azaltılması amaçlanıyor. Tasarı yasalaşırsa Türkiye’deki 2 bin 950 belediyenin bin 581’i kapanmış olacak.

Tasarı; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van‘da bulunan toplam bin 32 beldenin kapatılarak mahalle statüsüne kavuşmasını öngörüyor. Yine bu kentin mülki sınırlarında bulunan 16 bin 82 köyün de tüzel kişiliğine son verilerek mahalle statüsüne dönüşmesi öngörülüyor.

Tasarı, bu illerdeki bütün belediyelerin büyükşehir belediyesine bağlanmasını öngörürken, Ak Parti’nin son seçimlerde kent merkezinde güçlü olmadığı için kaybettiği Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Eskişehir ve Manisa gibi illerde belediye başkanlığını kazanma şansını artıracak.

 

 

Turistik beldeler dikkat çekiyor

Tasarıyla, kapanacak beldeler arasında Bodrum’a bağlı Bitez, Göltürkbükü, Gümüşlük ve Yalıkavak ile Kaş’a bağlı Kalkan beldesi, Çeşme’ye bağlı Alaçatı beldesi gibi turistik beldeler dikkati çekiyor. Turistik beldelerin tamamında son yerel seçimleri Ak Parti kaybetmiş, CHP ya da merkez sağ geleneğinden gelen partiler belediye başkanlıklarını kazanmıştı. Kapanacak beldeler arasında Ankara’ya bağlı Esenboğa ve Hasanoğlan, Bursa’ya bağlı Tirilye, İzmir’e bağlı Yenişakran, Yenifoça gibi tanınan beldeler de bulunuyor.

 

 

İlçelere tarihi isim formülü

Düzenleme 24 yeni ilçe kurulmasını da içeriyor. Yeni ilçelere tarihi Anadolu beyliklerinden olan Dulkadiroğlu, Karesi, Menteşe, Artuklu’nun yanı sıra Tuşba, Yunusemre, Süleymanşah, Yavuzselim gibi isimlerin verilmesi dikkati çekiyor. Düzenlemeye göre Aydın’a bağlı Efeler, Balıkesir’e bağlı Karesi, Altıeylül, Altınoluk, Denizli’ye bağlı Merkezefendi, Hatay’a bağlı Antakya, Arsuz ve Defne, Manisa’ya bağlı Şehzade ve Yunusemre, Kahramanmaraş’a bağlı Dulkadiroğlu ve Onikişubat, Mardin’e bağlı Artuklu, Muğla’ya bağlı Menteşe ve Seydikemer, Tekirdağ’a bağlı Kapaklı, Süleymanşah, Ergene, Trabzon’a bağlı Yavuzselim, Şanlıurfa’ya bağlı Haliliye, Eyyübiye, Karaköprü, Van’a bağlı Tuşba ve İpekyolu ilçelerinin kurulması öngörülüyor.

 

 

Referandumu CHP yapacak

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ve Gökhan Günaydın imzasıyla yayımlanan genelgeyle kapatılacak beldelerde 14 Ekim ve 21 Ekim günleri referandum yapılacağı duyuruldu. CHP’li belediyelerde 14 Ekim, diğer beldelerde ise 21 Ekim günü yapılacak referandumların Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın gereği olduğu, söz konusu Şart’ta yerel yönetimlerin statüsünün kaybedilip kaybedilmeyeceğine halkın karar vermesinin öngörüldüğü belirtildi.

 

 

‘Ölüdeniz kısıtlanacak’

Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz: “Ölüdeniz hem Türkiye’de hem de dünyada tanınan bir turizm merkezi. Biz belediye olarak Ölüdeniz’in tanıtımında önemli çalışmalar yaptık ve tüm hizmetlerimizi kendi imkanlarımızla kurduk. Belde statüsünden çıkmak istemiyoruz. Bu karara tepkiliyiz. Beldemizde bulunan yaklaşık 850 esnaf da bu karardan çok rahatsız. Fethiye’ye bağlı bir mahalle statüsüne geçmek Ölüdeniz’in imkanlarını kısıtlayacaktır muhtemelen. Biz merkez bir belediye olarak kalmak isterdik. Sürecin neler getireceğini bekleyip göreceğiz.”

 

 

‘Bizim özel bir durumumuz var’

Bozburun Belediye Başkan Vekili Yücel İslam: “Yayınlanan kanun metnine göre belediye statüsünden çıkarılıyoruz. Fakat İçişleri Bakanlığı’nın kapanacak belediyeler listesinde bucak statüsüne geçeceğimiz belirtilmiş. Çünkü bizim özel bir durumumuz var. Bozburun hem turizm açısından önemli olduğu gibi aynı zaman da bir liman şehri. Bu yüzden belediyemizin kapanmayacağını umuyoruz. Kanun metni mi uygulanacak yoksa İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı ilan mı, bunu henüz biz de bilmiyoruz.”

 

 

Tatil beldeleri isyan ediyor

Side Belediyesi’nin Ak Partili Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, meclise sevk edilen tasarıya ilişkin Ak Parti’li bir belediye başkanı olarak telefonlarının susmadığını ve vatandaştan çok büyük tepkiler aldığını söyledi

- ANTALYA: Side Belediyesi’nin Ak Partili Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, meclise sevk edilen tasarıya ilişkin Ak Parti’li bir belediye başkanı olarak telefonlarının susmadığını ve vatandaştan çok büyük tepkiler aldığını söyledi.

Ak Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, özellikle Side ve Belek beldelerinin ilçe olma ya da belediyelerinin kapatılmaması yönündeki taleplerinin ise uygun görülmediğini açıkladı. Manavgat ve Serik’te yapılan kamuoyu yoklamalarında da Side ve Belek’in ilçe olmasına sıcak bakılmadığını aktaran Köse, iki beldenin maddi kriterleri de karşılamadıklarını açıkladı.

- MANİSA: Ak Parti İl Başkanı Murat Baybatur, yasanın bir an önce meclisten geçmesi gerektiğini belirterek, “Bu şekilde birçok ilimiz büyükşehir statüsüne girecek ve önemli kazanımları olacak. Manisa’nın büyükşehir olmasıyla ilimizin 50 yılını makro düzeyle belirlemiş olacağız. Ayrıca büyükşehir statüsünde Maliye Bakanlığı’ndan alacağı büyük kaynaklar ile de yatırımların önü açılmış olacak” dedi. CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan ise “Belde belediyelerinin kapanmasını istemiyoruz. Bunun için genel merkezimiz tüm illerde partisine ait ilçe ve belde belediyelerinde referandum yapacak” dedi.

- DENİZLİ: CHP İl Başkanı Yıldırım Aycan, kendilerinin büyükşehire değil bütünşehire karşı olduğunu belirtti. Aycan, “Büyükşehir olmak elbette Denizli’nin hakkıdır. Ancak, bu memlekette bir asırlık belediyeler kapanacak” dedi.

MHP İl Başkanı Mehmet Fevzi Yeniçeri de yasa tasarısı ile özel idarelerin devreden çıkarıldığını savundu. Yeniçeri, “Büyükşehir olmak Denizli adına mutluluk verici ama şekil bu olmamalıydı. Sadece kent merkezi Büyükşehir olup, diğer yapılanmalar aynen kalmalıydı” diye konuştu.

- MUĞLA: CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk, “Büyükşehir belediyesine evet diyoruz. Ancak belde belediye başkanlıklarının ve köy tüzel kişiliklerinin korunmasını istiyoruz. Bütünşehir belediyesine hayır diyoruz. Muğla turizm bölgesi olduğu için yaz nüfusu 3 milyonu buluyor. Bir köyün belediyelik olması için nasıl referandum yapılıyorsa, beldelerde de büyükşehir olma konusunda halka sorulmalı” dedi.

MHP Muğla İl Başkanı Osman Güven de “AKP ele geçiremediği bazı illeri bu yolla almayı hedefliyor” dedi.

- AYDIN: Ak Parti İl Başkanı Sadık Atay, “İyi bir yasa tasarısı olduğunu düşünüyoruz. Seçimler için şimdiden çalışmaya başladık. Kazanmak için tüm irademizi ortaya koyacağız” dedi. CHP İl Başkanı Barkan Kalınomuz, “Bu yasa hizmet götürmek amacı ile değil AKP’nin kazanamadığı belediyeleri kazanmak için yaptığı siyasi manevradır. Ne yaparlarsa yapsınlar CHP’li belediyeleri yok edemeyecekler” dedi.

- BALIKESİR: AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, “Bugüne dek büyükşehir olan illerde yaşayan vatandaşlardan herhangi bir şikayet görmedik. Aksine büyük bir memnuniyet var. Büyükşehirle Balıkesirimiz de yeni bir ivme kazanacak Daha da büyüyüp gelişecek” diye konuştu. CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, “Halkın iradesiyle belde olmuş yerler şu anda kapatılıyor. Halka sorulmadan sadece bir tasarıyla oldu bittiye getiriliyor” dedi.