Büyükşehirlerin yönetim yapısını yeniden düzenleyen ve 13 yeni Büyükşehir kurulmasını öngören tasarının gelecek hafta Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılması ve TBMM'ye gönderilmesi planlanıyor. İşte o tasarının ayrıntıları:

Yerel yönetimlerde devrim

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün ve AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı ''Büyükşehir Kanunu Tasarı Taslağı'' tamamlandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, düzenlemeyi Ekim ayı içinde Meclis'ten geçirmeyi planladıklarını bildirdi.

Köyler mahalle oluyor

Düzenleme hakkında bilgi veren Tanrıverdi, ''Köyler, ilçelerin mahallesi olacak. Büyükşehir sınırları il sınırları olarak genişleyecek. İstanbul ve Kocaeli'ndeki 'büyükşehir sınırı, il sınırıdır' uygulaması, tüm büyükşehirleri kapsayacak'' dedi.

 

27 Ekim 2013'te yapılması planlanan belediye seçimlerine yeni yasanın getirdiği hükümlere göre girileceğini kaydeden Hüseyin Tanrıverdi, ''İl Genel Meclisleri kapatılacak. Hem Büyükşehir Belediye Meclisi hem İl Genel Meclisi olmayacak'' diye konuştu.

Yasayla birlikte toplam nüfusu 750 bini geçen 13 ilin de büyükşehir statüsü kazanacağını hatırlatan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, ''Yasayla hem büyükşehir sayısı 16'dan 29'a çıkacak hem de büyükşehir sınırları il sınırının en uç noktasına kadar genişleyecek. Böylece büyükşehirin hizmetleri en ücra köşelere kadar ulaştırılacak. Kent merkezinin 50 kilometre etrafındaki yerleşim yerlerinin iyi hizmet aldığı, 50 kilometre mesafenin dışındaki alanların, hizmetlerden nispeten uzak kaldığı bu sistem değişecek'' ifadelerini kullandı.

''Dünya değişiyor, belediyeler de değişmeli''

Yasayla, nüfusu 2 binin altında olan küçük belde belediyelerinin kapatılacağını da kaydeden Tanrıverdi, tasarının, ''eyalet sistemine göre'' veya ''başkanlık sistemine göre'' hazırlandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek, şöyle konuştu :

''Toplum değişiyor, ekonomi gelişiyor. 10 yıl önce aklınıza gelmeyen konular bugün çözmeniz gereken sorunlar halini alabiliyor. Dünya hızla değişiyor. Hayatın dinamikliği karşısında topluma hizmet götüren belediyelerin de değişmesi, belediyecilik hizmetlerinin de bu değişime ayak uydurması gerekiyor. Yasa değişikliği bu amaçla hazırlandı.''

Türkiye'de halen Adana, Ankara, Antalya Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun büyükşehir statüsüne sahip. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin 2011 verilerine göre nüfusu 750 bini geçen Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin çıkarılması planlanan yasayla 2013'ten itibaren Büyükşehir statüsüne geçirilmesi planlanıyor.

Kaynak: Ajanslar