üksek Seçim Kurulu (YSK), 30 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere hazırlanmaya başladı. Siyasi partiler, aday adayları arasından tercih yapmaya çalışırken YSK’da seçim personelini eğitime tabii tutuyor.

Bu bağlamda YSK, il ve ilçe seçim kurumlarında görev yapan elemanlarına yönelik olarak geliştirdiği "SEÇSİS UZMAN KULLANICI EĞİTİMİ" programını tanıttı. Program sonrasında YSK Başkanı Sadi Güven ve kurul üyelerinin katılmasıyla sertifika dağıtım töreni yapıldı. SEÇSİS; seçimle ilgili her tür bilgi ve belgenin üretildiği, güvenli biçimde saklandığı ve gerektiğinde kullanılabildiği bir bilgi sistemi olarak tasarlandı. YSK’nın Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Projesi, Türkiye’de yaşayan nüfusun yaklaşık olarak %70’ini ilgilendiren devletin en büyük projelerinden biri.


SEÇSİS Bilişim Sistemi ve donanımları, ilçelerdeki istemci kişisel bilgi sistemleriyle, Genel Merkezdeki büyük boy veri tabanı sağlayıcıları uygulamalarından oluşan bir sistem. Bu sistemlerin tümü "YSK Kurum Ağı" olarak adlandırılıyor. Kurum personelinden başkasının erişimine izin vermeyen sistem ayrıca İnternet erişimine de kapalı. Sistem, verilerin iletişim sırasında kriptolandığı ve işlemlerin kaydedildiği özel bir ağ ile birbirine bağlı olarak çalışıyor. İlçelerdeki kişisel bilgisayar sistemleri, Genel Merkezdeki SEÇSİS Sistemlerinin basit birer erişim ucu olarak çalışıyor. Yani Merkeze bağlı birer terminal görevi görüyorlar.


SEÇSİS’de bulunan her tür seçim sonucuna ilişkin veri, her aşamada tutanaklarla karşılaştırılabilsin diye, www.ysk.gov.tr adresinden yayımlanıyor. Bunun yanısıra, seçim sonuçları özet halinde Resmi Gazete’de yayınlanıyor. SEÇSİS Projesi; TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından düzenlenen 5. e-TR ödüllerinden "Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler" kategorisinde Üniversite Öğretim Üyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinden oluşan 17 kişilik jürinin ortak kararı ile 22 Kasım 2007 tarihinde Sempozyumdaki birincilik ödülünü almıştı.