Başkanlık sistemi referandum ileTürkiye yeni bir döneme girdi. Bu Yeni döneme girilmesi ile beraber, son zamanda bölgede Türkiye isteği dışında gelişen olaylar ve politikalar nede ile yeni iç ve dış politikalar da dizayn edilmesi gereği oluşmuştur.
Bu yeni dönemin temelini iyi kurumalı ki, üzerine kurulan bina sağlam temelin üzerinde kurulmuş olsun, buna ilave olarak Türkiye yeni dönemi iyi değerlendirerek, yeni sayfalar açarak, eskiden ziyade ileriye bakarak yeni döneme başlamanın tam zamanı olduğunun ifade etmek yeridir.
Bu yeni dönemde, Yeni beyaz sayfalar, yeni politikalar, yeni yaklaşımlar, yeni uygulamaların ……tamzamanıdır.Bunun için bu dönemde Bölgede ve Türkiye’de, iç ve dış etkenleri iyi incelemek gerekir.
Dış etkenler:
1: Amerika:
Trump’ın gelmesi ile bölge ile ilgili yeni politikalar ve bazı eski politikaların karışımından bölge ile ilgili yeni bir dönem başlandı.
Amerika’nın bölge ile ilgili yeni plan ve politikaların genel olarak incelersek.
a: Amerika’nın bölgedeki muhatabı Sudi Arabistan olacak: eski dönemin Amerika’nın bölgedeki muhatabı Türkiye’ydi, ancak yeni dönemde SudiArabistan olduğu Trump bölgedeki ilk durağının SudiArabistan olduğundan bellidir. Müslüman ülke liderlerinin bir çoğunu SudiArabistan’dabir araya getirerek orada görüşmelerini başlandı. Amerika böylece bölge ile ilgili yeni politikalar uygulamaya başladı.
b: Sudi Arabistan liderliğinde bölgede mezhep gerginlikleri üretip yürütülmesi,
c: İsrail’inrahatlatması ve unutturulması.
Böylece bölgede mezhep gerginliğini on plana çıkararak bölgenin en önemli problemin İsrail olduğunu unutturarak, İsrail’in rahatlatmasının sağlanması.
d: Kürt devleti kurulma planının yürütülüp bölgedeki ülkelerin sınırlarının yeniden dizayn edilmesi ve böylece bölgede ikince İsrail kurulması.
Amerika ile ilgili çok dikkatli olunmalı, yeni dönemde yeni yaklaşımlar ve politikalar üretip,  verdiği sözlerin çok güvenilmemesi gerekir.
2: Rusya:
Rusya bölgenin en güçlü ülkesi, Türkiye ile karşılıklı ticari, siyasi,…bir çok ilişkisi var. Rusya ile beraber ortak noktaları on planda tutulmasıTürkiye yararınabir yaklaşım olabilir. Özellikle Astana görüşmelerini iyi yürütülmeli ve karşılıklı diyalogu üst seviyede tutulması Türkiye için iyi bir yaklaşım olabilir.
Rusya ile ilişkiler sadece Amerika’yakarşı şantaj olarak kullanılmamalı, bölgede beraber hareket ederek ortak politikalar üretilmesi Türkiye menfaatine olabilir.
3: Avrupa birliği: başkanlık sistemi referandum öncesi Avrupa birliği ile ilişkiler iyice darbe yedi, yeni dönemde yeni diyaloglar kurulması ve ilişkilerin tekrar şekillendirilmesi daha iyi olur. Avrupa kriterlerini onlar istediği için değil bizim insanlarımız hak ettiği için uygulanmali.
4: Suriye ve Irak:bu iki ülkenin kuzeyinde Kürt devleti kurulması için Amerika tarafından yoğun çalışmalar var. Türkiye için en büyük tehlike işte bu. Bu iki ülkenin bütünlüğünün korunması, bu ülkelerin güçlü merkezi hükümetinin olması Türkiye menfaatinedir. Türkiye, Suriye ve Irak merkezi hükümetleri ile koordineli hareket ederek bölgeyi dizayn etmesi ve huzura kavuşturulması, ayrıca böylece bölge dışı güçlerin bölgeye girişi engellenmesi Türkiye için iyi bir yaklaşım olabilir.
İç etkenler:
Türkiye çok önemli bir dönemde olduğundan birlik beraberlik ve huzur içinde olması, Türkiye’yi daha güçlü hale getirecektir. Böylece dış etkenlerin müdahalesi ve içerde huzursuzluklar çıkarılması daönlenmiş olur.
Son dönemde en önemli iç etkenler:
Kürt halkın sorunları:Kürthalkına bu güven verilmeli ki sesinizin duyurulması ve isteklerinizin yerine gelmesi için Terörörgütlerin sunduğu yoludeğil da,bunların elde etmenin yolu siyasi mücadeleden geçmektedir. Bu siyasi mücadelenin tek yolun meclis çatısıaltında olduğunu zihniyeti oluşturmalı. Siyasi mücadele güçlendikçe terör  zayıflar zihniyetini Kürt vatandaşların yaşadığı bölgelerde oturtulmalı.
Ancak HDP de PKK ile arasında net ve açık çizgi çizmeli.
Fethullah Gülen Örgüt ile mücadele:
15 Temmuz olayların dan nerde ise 1 yıl geçti. Artık yeni dönem ile beraber topluma huzur sağlanmalı, kutuplaşmalara son vererek herkes birbirine kucak aşmalı ülke huzur içinde yeni yatırımlar, yeni politikalar üretilmeli.
Unutmayalım bu örgütün esas elemanların çoğu yurt dışına kaçmış. Ciddi bir şekilde bunların yurt içine getirip mahkemelere teslim edilme yollarına bakılmalı.
1: askeri, istihbarat, yargıdabu örgüt ile ilişkisi tespit edilmiş,
2: darbe ile ilişkisi araştırılıp tespit edilmiş
3: kumpaslarda, örgütlemede, ….İlişkisiaraştırılıp tespit edilmiş
4: devlet kurumlarda yönetici seviyesinde olup buörgüt ile ilişkisi tespit edilmiş.
5: cemaatte üst kademede görevi tespit edilmiş kişiler.
Gibi kişilerin izole edilmesi, pasif hale getirilip yargılanması ciddi bir şekilde gerekmektedir.
Ancak üst gruptakilerin dışında kalan:
1: hizmetamacı ile bu örgütütanımadan bu örgütekatılanlar
2: pasif olarak bunlarıntoplantılarınakatılanlar ve alt kademede olanlar
3: bilmeden bilinçsizce bunların okulunda veya bankasında herhangi bir katkısı olup
Ancak teröre bulaşmamış, her hangi kumpas, dosya veya insanların ayağını kaydırma faaliyetlerine katılmayanların, ülke güvenliğine zarar vermeyen…..lerinşartlı ve kontrollü af getirilmesi uygun olmaz mı? Bu kişileri topla kazandırmamız uygun olmaz mı?
Yeni dönemde toplumun huzuru sağlanarak artık, kavga değil barışla, huzursuzluk değil huzurla, kutuplaşma ayrışma değil birleşme birbirimize sarılma sağlayarak toplumun rahatlatılmasıiyi olmaz mı?
Yeni dönemde yeni politikalar, uygulamalar ……sayesinde hep beraberbirbirimize kenetlenerek, omuz omuza ileri doğru, güçlü bir şekilde gidilersek, bu gücün zayıflatılması veya içine fitne sokulması için hiçbir ülkenin gücü yeter mi?  
Türkiye için özellikle onumuzdaki bir yıl çok önemli ve kritik bir dönemdir, bu dönemde her zamandan çok birlik beraberliğe ihtiyacımız olduğu ortada. Saflarımızı sıkı tutalım kı aramıza şeytan ve şeytani fitneler girmesin.
 
Ali Haydar
31.05.2017