Bacasız Sanayi; Spor Turizmi

Spor; çağlar boyunca gerek bireysel ve gerekse toplumsal anlamda önem taşımış hareket eden ve hareket ettiren bir kavramdır.        

Turizm ise, bireysel veya toplumsal olarak; insanları ayrım yapmaksızın, sosyal tercihlerine göre sınıflandırılan,  koordine eden; en kıt olanaklara rağmen olumlu anlamda yönlendirilebilen ortak bir tercihtir. Spor; kişiye öz disiplin, turizm ise akılcı bir davranış biçimi kazandırır.

 Dünya turizm trendlerine bakıldığında, spor amaçlı seyahat sayısının hızla artmakta olduğu  görülüyor. Eskiden sadece spor kafilesi ya da spor takımı turizmi sayılan spor turizmi, bugün artık kitlesel bir özellik kazandı.

Spor endüstrisi ve turizmi, satılan araç gereçleri, yapılan tesisler ve bunların işletim maliyetleri, organize edilen etkinlikler ve bu etkinliklerin ekonomik girdileri açısından incelendiğinde, özellikle gelişmiş ülkelerin ekonomisinde önemli bir yer tutuyor.

Sportif faaliyetlerin yılda 182 milyar dolarlık endüstri haline geldiği ve bunun otellerde yılda 47 milyon gecelemeye neden olduğu, dünyada 2011 yılında organize edilen 170 uluslar arası faaliyetin sadece 12 tanesinin Türkiye’de organize edildiğini dikkate aldığımızda ülkemizin ve ilimizin neler kaybettiğini görebiliriz.

Turizm potansiyeline sahip NEVŞEHİR’imizin sadece kültür turizminden pay alması büyük bir kayıptır. Bu doğrultuda milyarlarca doların döndüğü spor turizminden pay almaması NEVŞEHİR’imizin tek tipleştirilen turizmin dışına çıkarak vizyonunu ve stratejisini buna yöneltmesi, daralan ekonomik payına ufuk açması şehrimizin ekonomisine, istihdamına, kentleşmesine ve dünya ile entegre olmasına büyük katkı sağlayacaktır. Her yıl binlerce takımın Antalya’da kamp yapması Nevşehir’in bunu izlemesi ve gerekli yatırımları yapmaması micro anlamda ilimize macro anlamda ülkemizin büyük bir kayıbıdır. Spor turizmine yönelik çalışmaların acilen aktif hale geçirilmesi, NEVŞEHİR’imizin bundan pay alması gerekmektedir.

Haydi NEVŞEHİR birlikte başarabiliriz………. 

                                                                                       Saygılarımla                      Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın