Spor, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi sağlayan, toplumlarda insanları guruplara ayıran ırk, milliyet, din, mezhep, sosyal konum, eğitim, kültür ve ekonomik farklılıklar, vb. özellikleri göz ardı eden, fiziksel, ruhsal ve sosyal faydalar sağlayan hareketler topluluğuna denir.

Kazanmanın ikinci plana itilip katılımın ön plana çıkarıldığı, sportif faaliyetlerde toplumsal çatışmaların azaltılmasında önemli rol oynamaktadır. Sporda sosyal, ekonomik veya eğitim farklılıkları ortadan kalkar ya da önemsizleşir. Spor her kesimden olan insanların birbirlerini tanımalarına, dostluk kurmalarına ve ortak amaçlar etrafında birlikte çalışmalarına imkan hazırlar. Bu durum toplum hayatının niteliğini geliştirirken, toplumun moral değerlerini de yükseltmektedir.

Bu prensipler doğrultusunda yönetmeye ve yönlendirmeye çalışılan ve bu senede Türk Milletinin göz bebeği Jandarma Komutanlığımızın 175. Yılı münasebeti ile katkıda bulunduğu Kapodokya TV futbol turnuvasının 4. Düzenlenmektedir. Nevşehir’imizde geleneksel hale gelmesi, ana hedefini “galibiyete” değil, bireylerin turnuva aracılığı ile bütün sosyal, ekonomik ve kültürel birikimlerini yani apoletlerini bir kenara bırakarak sporun güzelliği etrafında buluşturmaktır.

Turnuva 16 takım ile başlamış, spor aracılığı ile mücadele edenlerin birbirlerini tanımaları, aynı hedefte buluşmalarını, toplumsal sevinç ve hüzünlerini paylaşma mekanı olmuştur.

Valisinden, müdürüne, öğretim üyesinden, komutanına, öğretmenden memura, işçiden işsize, yetimden öksüze, zenginden fakire, evliden bekara, iyi futbol oynayandan oynayamayana velhasılı TÜRKİYE’nin ta kendisinin var olduğu kimsenin kimseye kubuzlanmadığı, horlamadığı, dayılanmadığı aksine yardım ettiği, tebrik ettiği ve hesapsızca sarıldığı organizasyon daha çok şey ifade edilebilir……………

Bu vesile turnuvanın gerçekleşmesinde emeği geçen bütün paydaşları tebrik ediyor, bu tür turnuvaların katlanarak artmasını bu şehrin ve ülkemizin faydasına olacağı kanaatimin bu turnuva ile pekiştiğini görmenin mutluluğunu bütün milletimizle paylaşıyorum.

Herkesin eline ve ayağına sağlık………………

 

                                                                   Saygılarımla                      Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın