Türkiye tarihinin en büyük bisiklet buluşması, olağanüstü doğal güzellikleri ve emsalsiz tarihi ile UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kapadokya'da gerçekleşecek. Salcano Kapadokya Bisiklet Festivali 9-13 Eylül 2015 tarihleri arasında Ürgüp merkezli olarak düzenlenecek.

Bisiklet Köyü Buluşması ve Dağ Bisikleti Yarışları’nın yanı sıra, Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan Veloturk Gran Fondo yol bisikleti yarışları bisiklet severlere heyecan dolu anlar yaşatacak. Organizasyon standartları bakımından çitanın yüksek tutulduğu Festival, “Güzel Atlar Ülkesi” olarak anılan Kapadokya’nın kalbinde 5 gün boyunca amatör veya profesyonel 1000’e yakın bisiklet severe keyif dolu bir atmosferde bisiklet festivali ruhunu yaşama fırsatı sunacak. 

Yurt içinden  ve yurt dışından çok sayıda bisiklet severi ağırlayacak olan Festival bölge halkına bisiklet sevgisini aşılamayı ve konuklarına Kapadokya'nın doğal ve kültürel tanıtımını yapmayı amaçlıyor.

1.Etkinlik: Bisiklet Köyü Buluşması (9-13 Eylül 2015)

Festivalin İlk etkinliiği katılımcı sayısının 300 kişi ile sınırlandığı Bisiklet Köyü Buluşması. 4 gün boyunca Kapadokya’nın farklı bölgelerinde, mesafeleri 38 ile 60 km arasında değişen parkurlarda, muhteşem manzaralar eşliğinde her yaşta katılımcıya açık rekreasyonel dağ bisikleti turu olarak düzenleniyor ve lisans zorunluluğu bulunmuyor. Çadır kampı ya da otelde konaklama imkanına sahip olan katılımcılar etkinliğe kendi bisikletleriyle katılıyor.

 

Parkur uzunlukları ve toplam tırmanış mesafeleri :

1.gün:  Sarıhıdır, 47 km, 820 m+

2.gün: Özkonak, 60 km, 1080 m+

3.gün: Uçhisar, 38 km, 810 m+

4.gün: Yeşilöz, 49 km, 1000 m+

2.Etkinlik : Dağ Bisikleti Yarışları

-XCE: Cross Country Eleme Yarışı (10 Eylül 2015)

Eliminator (eleme) yarışı Cross-Country Dağ Bisikleti disiplinlerinin en yenisi.  İlk kez 2012 yılında resmi olarak UCI Dünya Kupaları programına giren eliminator yarışları düzenlendiği ilçenin en işlek noktasında kısa bir parkurda izleyicilere seyir zevki sunuyor. Aynı anda dört sporcunun start aldığı mücadelede en iyi iki sporcu bir üst tura çıkarken geride kalan sporcular ise yarıştan eleniyor. Salcano Kapadokya Bisiklet Festivali Türkiye'de ilk kez eliminator yarış formatına ev sahipliği yapamaya hazırlanıyor.

-S2 : Salcano Kapadokya Dağ Bisikleti Etaplı Yarışı (11-13 Eylül 2015)

Etkinlik, UCI (Uluslararası Bisiklet Birliği) takviminde kayıtlı 3 etaptan oluşan ve uluslararası yarışma kurallarının uygulandığı bir dağ bisikleti müsabakası. Kapadokya'nın eşsiz patikalarında 3 farklı parkurda gerçekleştirilen yalnızca lisanslı sporcuların katılabildiği uluslararası bir organizasyon.

 

Etapların tarihleri ve yarışma formatları:

11 Eylül 2015- Bireysel zamana karşı (XCT)

12 Eylül 2015 - Noktadan noktaya (XCP)

13 Eylül 2015 - Olimpik Cross Country  (XCO)

3. Etkinlik: Veloturk Gran Fondo (12 Eylül 2015)

Festivalin üçüncü etkinliği, en yoğun katılımın gerçekleşmesi beklenen “Veloturk Gran Fondo” müsabakaları. İtalya’da doğan "Gran Fondo" müsabakaları lisanssız, amatör bisikletçilere açık uzun yol bisikleti yarışları olarak biliniyor. Dünya’da on yıllar boyunca oldukça popüler hale gelen geniş katılımlı Gran Fondo’lar sadece bir spor müsabakası değil kültürel bir deneyim ya da sosyal sorumluluk hareketi olarak bisiklete binen kitleleri bir araya getiriyor. Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan Veloturk GranFondo deneyimi ise bir Veloturk - Argeus ortak projesi. Kayıt ücretlerinin Veloturk’ün 2000 çocuğa 2000 bisiklet projesine aktarılacağı etkinlik destek için sizleri de pedal çevirmeye çağırıyor.

 

-Uzun Parkur:  90 km, 2180 m Erciyes Dağı tırmanış finişi

-Kısa Parkur: 47 km, 600 m toplam tırmanış