Nevşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezimiz “Kukla ile Engelleri Kaldıralım” “Let's Remove the Barriers by Puppets” isimli Eylem 1.2 Ulusal Gençlik Girişimleri Projesi kabul edilmiş olup Nevşehir’de gerçekleşecektir.

20 gün sürecek olan etkinlik programından 10 tane Ortopedik Engelli genç, 10 tanede gönüllü genç faydalanacaktır. Projemizin temel amaçlarından biri Engelli-Engelsiz dayanışmasını sağlamak, engellerinden dolayı sosyal ortamlardan uzaklaşan, çevreleriyle iletişim sorunları yaşayan engelli geçlerin sosyal hayata entegrasyonu sağlamak, kapasitelerinin arttırılmasında yardımcı olmak ve engelli gençlere istihdam alanı oluşturabilmektir.

Maddi imkanları kısıtlı geçler proje süresince yapmış olduğumuz aktiviteler ve atölye çalışmalarıyla kendilerini geliştirecekler ve proje ekinlik süresi boyunca öğrendikleri teorik ve Pratik bilgiler doğrultusunda faaliyet alanlarını çoğaltacak, istihdam alanlarını genişleteceklerdir buda projemizin temel amaçlarındandır.

Proje kapsamı ve projenin geri dönüşümü hakkında açıklama yapan İl Müdürümüz Mustafa Ünlüer, katılımcı hedef kitlemiz Nevşehir merkezden ve İlçelerden gelecek olan imkanları kısıtlı 18-30 yaş arası bedensel engelli gençler ve gönüllü gençlerdir. Projemizi bedensel engellileri olanlar ve engeli olmayanlarla birlikte yapmamızdaki amaçlardan biri ortopedik yetersizliği yüzünden yürüyemeyen bedensel engellilerin sayısının gün geçtikçe artmasıdır. Yaptığımız istatistik araştırmalarda 2006-2007 yıllarındaki ortopedik engelli sayısı Nevşehir’de 71 iken 2009-2010 yıllarında bu sayı 233 e yükselmiştir. Bizde bu sonuçlar neticesinde toplumda engellilerin de olduğunu vurgulamak, engellerinin engel olmadığını kanıtlamak, engellilerin inandıklarında ve istediklerinde neleri başarabileceklerini göstermek istedik.

Projemizin etkinlik programı esnasında tarihini ve teorik temel bilgilerini ayrıntılı şekilde anlattığımız 7 çeşit el kuklasını uygulamalı olarak yapacağız. Yaparak ve yaşayarak öğrenmeleri sonucunda bir sanat icra etmiş olacaklar bunun sonucunda iş bulma ve iş kurma imkânları artacaktır. Kukla yapımı dışında etkinlik programı boyunca çeşitli oyunlar oynayacağız. Bu etkinlikler neticesinde maddi imkansızlıklar yüzünden ve bedensel engellerinden dolayı içine kapanmış Engelli-Engelsiz gençler farkındalıklarını keşfedecekler, özgüvenleri tazelenecek, ön yargılarından kurtulacaklar ve tekrar sosyal hayata dahil olacaklardır ve toplumda engellilerin yeri tekrar anlaşılacaktır, dedi.

12 farklı günde yapılacak olan proje, kukla yapımı, çeşitli oyunlar, film gösterisi, sergi ve Kapadokya gezisi ile sona erecektir.