Nevşehir 19 Mayıs İlkokulu öğrencisi küçük dağcı Mustafa Sacit SÜMER sıralama, yarı final ve finalde top-rope yaparak rakiplerine büyük fark atarak hem Nevşehir'deki, hemde Samsun'daki yarışmalarda şampiyon olmayı başararak Nevşehir ismini dağcılıkta zirveye taşıdı.
Türkiye Dağcılık Federasyonunun 2016 faaliyet programında yer alan Spor Tırmanış Minikler, Küçükler, Gençler Türkiye Şampiyonası-2 Samsun'un ev sahipliğinde yapıldı..

15 ilden 100 sporcunun katıldığı Dağcılık Türkiye Şampiyonası’nın son ayağı Samsun Canik Atatürk Spor Salonu’nda minikler, küçükler ve gençler kategorisi olmak üzere 100 sporcu ter döktü.

Sporcular şampiyonanın ilk gününde sıralama ve yarı final etabını geçmek için tırmanma duvarına tırmanmaya çalıştı. Sıralama turlarını 6 dakika üzerinden tamamlayan sporcular, yarı final ve final etabını ise 8 dakikada tamamlamaya çalıştılar.

İlk gün yapılan sıralama ve yarı final etabında başarılı olan 70 sporcu final müsabakalarında oynamaya hak kazandı ve Türkiye Şampiyonu olma şansını yakaladı.

Samsun'da yapılan şampiyona ile Nevşehir’deki şampiyonanın final puanları toplanarak Türkiye şampiyonları belirlendi.
Minik, Küçük ve Genç kategorilerinde, 15 il, 21 kulüpten 100 sporcunun katıldığı Dağcılık Türkiye Şampiyonası’ nın son ayağı Samsun Canik Atatürk Spor Salonunda ikinci gün yapılan tırmanışların ardından ödül töreniyle sona erdi.

İlk gün tırmanışlar; sıralama ve yarı final etabını geçmek için yapıldı. Finale kalan 70' e yakın sporcu, zorlu etapları aşıp şampiyonluğu elde etmek için tırmanışlarını gerçekleştirdi. Nevşehir' deki tırmanışların ardından gelen puanlarla birlikte, kategorilerine göre Türkiye Şampiyonları belirlendi. 
Şampiyonaya Nevşehir'den katılan sporcular çeşitli başarılar elde etti. Nevşehir'den katılan sporculardan Mustafa Sacit SÜMER etaplarda elde ettiği birincilikler neticesinde, Türkiye Şampiyonu olmayı başardı.
Şampiyonada Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Gençlik ve Spor Klubü sporcularından Ahmet Aykan AKANDERE minik erkekler Türkiye 6.sı, Ömer Yasin EKMEK küçük erkekler Türkiye 6.sı ve Aybala Elif ÖZCAN ise minik bayanlarda yarı finale yükselmeyi başardı.
Nevşehir 19 Mayıs İlkokulu öğrencisi Mustafa Sacit SÜMER'in başarısı okul yönetimi tarafından da ödüllendirildi. Okul Müdürü Halil DEMİRKOL "Öğrencimizin Türkiye genelinden sporcuların katıldığı bir yarışmada eldde ettiği başarı hepimizi mutlu etmiştir. Kendisiyle gurur duyuyor başarılarının devamını diliyorum"şeklinde açıklama yaptı. Sınıf Öğretmeni Davut SERİN ise "Sporun tüm öürencilerimizin ve özellikle Mustafa'nın akademik başarısına da katkısı olduğu gözlemlenmektedir. Öğrencimin başarısı beni gururlanmıştır, başarısının devamını diliyorum" dedi.