Açılış konuşmasında katılımlarından dolayı Sancar’a teşekkürlerini ileten İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın aynı zamanda, “Elbette gururluyuz. Gururumuzun asıl kaynağı bu topraklardan yetişmiş, cumhuriyetin kazanımlarını Ulu Önder Atatürk’ü ve geçmişini daima hatırlayıp bütün bilim hayatında onu kendisine şiar eden Sancar, elde etmiş olduğu başarıyı ülkenin tamamına şamil kıldığı için ben kendilerine tekrar ülkem adına şükranlarımı arz ediyorum. Türk yükseköğretiminin Aziz Sancar’dan öğreneceği çok şey var. Sancar’ın ışığından binlerce akademisyen ve öğrenci yetişecektir” dedi.
Nobel ödüllü Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar da yaptığı açılış konuşmasında, “Türkiye’ye geldiğimden beri birçok üniversite ziyaret ettim. O kadar ilgi ve saygı gördüm ki hislerimi ifade edemem. Milletime bu kadar etkin olacağımı katiyen düşünmüyordum. Bu bana büyük bir sorumluluk veriyor. Bundan sonra sizlere daha da layık olmaya çalışacağım. Teknoloji merkezine benim adımı vermekle beni gerçekten çok onurlandırdınız” diyerek teşekkürlerini ifade etti.

“CUMHURİYETİN 100. YILINDA BİZİM ATATÜRK'E ATALARIMIZA BORCUMUZ VAR”

“Türkiye’de teknoloji için kullanılan materyalleri kendimiz üretmeliyiz” diyen Sancar üretimin yapıldığı takdirde kendimizi Avrupa ve Amerika düzeyinde görebiliriz şeklinde konuştu. Sancar aynı zamanda, “Her üniversiteyi ziyaretimde konuştum. Türkiye'nin kalkınması, Avrupa ve Amerika ile aynı düzeyde olması için temel bilime önem vermemiz, temel bilimde insan yetiştirmemiz lazım. Teknoloji tabi çok önemlidir, teknolojinin temelinde temel bilim vardır. Onu mutlaka yapmalıyız. Burada kullandığımız materyali biz kendimiz üretmeliyiz. Burada birçok modern cihaz gördüm bunların üzerinde yabancı ülkelerin markası var. İnşallah bu ürünleri biz üretiriz. Temel bilimden en son ilaçları üretmeye, otomobiller üretmeye, uçaklar yapmaya kadar bütün safhada kendi malımız olur. Onu başardığımız zaman kendimizi Avrupa ve Amerika düzeyinde sayarız. Yoksa biz dışarıdan malzeme, makine ithal edip burada Avrupa ve Amerika ile yarışamayız. Bunu tekrar söylüyorum, bizim mutlaka bunları üretmemiz lazım. Yoksa dışarıya bağımlı kalıyoruz. Bu bizi yavaşlatıyor. 2023 düşüncemiz var. Cumhuriyetin 100. yılında bizim Atatürk'e atalarımıza borcumuz var. Biz Avrupa ve Amerika düzeyinde olmamız lazım, bu bizim namus borcumuzdur, vefa borcumuzdur” diyerek sözlerini tamamladı.