Artık internet hayatımızın her alanında yardımımıza koşuyor. Günlük hayatımızda yaptığımız hemen hemen bütün işleri internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. Öyle ki, artık çoğu gazete, eski tarz matbaa baskı yerine sadece internet üzerinden hizmet verme yolunu seçtiler.

Bu durum televizyon yayıncılığında da yavaş yavaş internetin tercih edilmesine sebep oluyor. Geçtiğimiz 10 yıllık süre içinde internet üzerinden televizyon yayınları yapılmaya başlanmıştı. Ancak internet alt yapısının yetersizliği sebebiyle bu durum insanlar tarafından pek fazla kabul görmedi. Çünkü kimse internet üzerinden televizyon izlerken yayınların takılmasına, kesilmesine ya da yayın kalitesinin bir anda düşmesine tahammül edemiyordu.

Ancak günümüzde internet oldukça hızlandı. Bu bağlantı hızları da beraberinde internetin çok değişik alanlarda kullanılmasına elverişli bir zemin hazırladı. Bu alanlardan bir tanesi de televizyon yayınlarının internet üzerinden izlenebilmesine olanak sağlayan iptv teknolojisi oldu.

IPTV ile standart bir internet bağlantısı üzerinden televizyon kanalları izlemeniz mümkün oluyor. IPTV yayınlarını izlerken donmalar, takılmalar ya da bağlantı kopmaları gibi sinir bozucu durumlarla karşılaşmanız neredeyse imkansız. Kanalların fazlalığı ve içerik çeşitliliği anlamında televizyondan vazgeçemeyen insanlar için iptv oldukça cezbedici bir sistem.

IPTV’in kullanımı sadece evlere yönelik değil. Eğer evinizden uzaksanız ve gittiğiniz yerlerde televizyon izleme sıkıntınız olacaksa iptv’nin mobil cihazlar için hazırlanan paketlerine de bakabilirsiniz. Bu paketler sayesinde nerede olursanız olun telefonunuzda bulunan internet paketiniz üzerinden IPTV yayınlarını izleyebilirsiniz.

IPTV yayınlarını izlemek için bir adet Set Top Box adı verilen cihaz olması gerekmekte. İnternet bağlantınızı bu cihaza bağlayıp cihaz üzerinden bir HDMI kablo ile görüntüyü HD kalitesinde televizyona yansıtabilirsiniz. Ancak son dönemlerde üretilen akıllı televizyonlar IPTV yayınlarını yayınlamaya uygun bir şekilde üretilmekte. Eğer bir akıllı televizyonunuz varsa herhangi bir Set Top Box’a ihtiyacınız olmayabilir. IPTV hizmeti alırken televizyonunuzun iptv yayınlarına elverişli olup olmadığını araştırdıktan sonra siparişinizi verebilirsiniz.

Karıştırılmaması gereken en önemli noktalardan bir tanesi de IPTV yayınlarının web sayfaları üzerinden yayınlanan internet televizyonları ile aynı olmadığıdır. Web tabanlı televizyon yayınları tek bir kaynaktan çıkarak binlerce insana aynı anda yapılır. Ancak IPTV’de tek kaynaktan çıkan yayın yine tek bir noktaya gönderilir. Bir başka değişle IPTV Serverı üzerinde size ait bir veri yolu açılır ve bu yol üzerinden veriler size yüksek hızda gönderilir. Bu sayede de IPTV izlerken herhangi bir donma ve takılma durumuyla karşılaşmazsınız.

IPTV’nin önümüzdeki birkaç yıl içinde klasik televizyon yayıncılığının önüne geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bunun en önemli sebebi kullanılan internet alt yapısının hemen hemen bütün evlere girmesi ve IPTV yayınlarını sorunsuzca iletebilecek hıza sahip olması. IPTV hizmetini satın alırsanız isterseniz televizyonunuzda isterseniz de bilgisayarınızda sorunsuz bir şekilde birbirinden önemli ve cazip televizyon kanallarını izlemeniz mümkün.