CIA’in çocukları yönlendirmek için kullandığı ortaya çıkan oyun sayesinde, çocuklar gerçek hayat, kendi inanç ve kültüründen koparılıyor.

Oyunun tehlikelerine dikkat çelen analizlerde birçok ülkedeki problemler ve tehlikeli kullanımlara misaller verilerek tehlikenin korkunç boyutlarına dikkat çekildi. Bir internet bloğu sözcüsü “Bu oyun çocuklar arasında oldukça popüler ve bu nedenle onlara zarar vermek isteyen biri tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Bu tip oyunları yaparken oyun şirketlerinin genç oyuncuları göz önüne almaları ve yaptıkları uygulamanın onları tehdit altında bırakmayacağından emin olmaları gerekir” şeklinde bir tespitte bulundu.

 CIA UYGULAMAYA BİR TUŞ KADAR YAKIN

“Artırılmış gerçeklik” uygulamalarının son örneği olan ve CIA'ın son numarası Pokemon GO, oyuncularının telefonlarının kamera ve gerçek lokasyonlarına bir “ekle” tuşu kadar yakın. Şirket “ABD İstihbarat Topluluğu görevlerini desteklemek için yenilikçi teknoloji çözümleri geliştiren bağımsız stratejik yatırım firması” olarak tanımlanıyordu.

KULLANICILAR ‘MASRAFSIZ AJAN' OLUYOR

Pokeman GO, milyonlarca cep telefonu kullanıcısını “derinlemesine inceleyerek emperyal robot”a çevirecek şekilde tasarlanmış. Oyunu indirenler farkında olmadan casusa dönüşerek bölgelerindeki bilinmeyen ev, iş yeri veya geçitlerin bilgilerini merkeze gönderiyor.

‘PROVAKATİF EYLEMLER' İÇİN TASARLANDI

Oyunla ilgili uzmanlar değerlendirme yaparken, atlanan bir detay daha var. Bu oyunun, oynayanları istediği yerlerde toplama gücü bulunuyor. Pokemon olduğu iddiası ile binlerce kişiyi o bölgeye, gösterilerin olduğu zamanda çekebilir. Aynı şekilde tam tersine, bomba patlatılacak bir bölgeye çoğunluğunu çocuk ve gençlerin oluşturacağı yüzlerce kişiyi de çekebilir. 

KULLANICILARI BEDAVA "ROBOT"A ÇEVİRİYOR

Yazılım teorik olarak milyonlarca akıllı telefon kullanıcısını “derinlemesine inceleyerek emperyal robot”a çeviriyor. Oyunun kullanıldığı akıllı telefon artık oynandığı bölgede bilinmeyen ev, iş yeri veya bilinmez geçitleri bilinen hale getiren bir casusa dönüşüyor. Gerçek zamanlı ve gerçek görüntülü aktardığı bilgilerle.

ŞİRKETİN ADI RASTLANTI DEĞİL ‘ANAHTAR DELİĞİ'

Şirketin adı rastlantı eseri seçilmiş değildi, “Keyhole=Anahtar Deliği”. Amerikan Ulusal Keşif Ofisi tarafından fırlatılan casus uyduların öncülüğünü yaptılar. 2004 yılında ise Google Keyhole'u satın aldı ve Google Earth teknolojisini yapılan çalışmalara uyarladı.

CIA ise In-Q-Tel'i 1999 yılında; “Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenlik çıkarlarına hizmet etmek için üstün bilgi teknolojilerini geliştirmek olan şirketlere yatırım yapmak” amacıyla kurdu.

POKEMAN GO TÜM MAİLLERİNİZİ OKUYABİLİYOR

Gmail ile kaydolunan Pokemon GO kullanıcıların tüm maillerini okuyor!

Pokemon GO'yu akıllı telefonlarına indirenler Nintendo hesabı yoksa mobil oyunu mecburen Gmail hesapları üzerinden oynayabiliyor. Ancak bu durum milyonlarca iPhone kullanıcısı için bir güvenlik sorunu haline gelebilir.

"SORUNUN NEDENİ KODLAMA HATASI"

Söz konusu durum ile ilgili Niantic'ten yapılan açıklamada sorunun bir kodlama hatası olduğunu açıkladı. Bu açıklama ile soru doğrulamış olan şirket, kullanıcılarına bu durum kötüye kullanılmayacağının da garantisini verdi. Ancak bu adımı yeterli görmeyen Google'ın da önümüzdeki günleri bu yetkilendirmeyi daha basit bir hale getirerek kullanıcıların endişelerini ortadan kaldırması bekleniyor.

 ‘DOİDJACK'( ARKA KAPI)'DAN BİLGİLERİNİZ ÇALINABİLİR

Oyunu forumlar ya da resmi satış mağazası dışındaki kaynaklardan yükleyen kullanıcıların, "droidjack" olarak adlandırılan bir "arka kapı" yazılımıyla telefonlarındaki bilgilerin çalınabileceği bildirildi.

Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran,  dünyayı saran "Pokemon GO" çılgınlığının siber suçlular için de önemli bir fırsat haline geldiğine dikkati çekti.

Geçen hafta kullanıma sunulan artırılmış gerçeklik (augmented reality) oyununun, kullanıcıları fiziksel lokasyonlara yönlendirerek çeşitli pokemonları yakalamalarını sağladığını belirten Başaran, "Bu oyuna telefonlarınızın tamamen ele geçirilmesine neden olabilirler.  Forumlar gibi çeşitli kaynaklardan indirilen Pokemon GO oyunlarında 'droidjack' olarak adlandırılan bir arka kapı yazılımı var. Oyunun haritalardan kameraya kadar çok sayıda telefon kaynağına ihtiyaç duyması nedeniyle sistem genelinde geçerli izinler talep ediyor. Aynı izinlerin arka kapı yerleştirilmiş sürümde de istenmesi saldırganların sahte uygulamanın yüklendiği telefondaki bütün verilere ulaşmalarına imkan sağlıyor. Pokemon GO oyununu Google'un kendi mağazasından yüklediyseniz büyük ihtimalle güvendesiniz ancak forumlardan veya başka kaynaklardan yüklediğiniz bir uygulamaysa büyük ihtimalle telefonunuzdaki bütün bilgiler çalındı. Bu durumda suçluların kamera ve mikrofon aracılığıyla sizi izleme ihtimalleri de oldukça yüksek" diyerek tehlikenin boyutlarını ortaya koydu.

ÇOCUKLAR SAPIK VE SAPKINLARIN TEHDİDİ ALTINDA

Oyunun tehlikelerine dikkat çelen analizlerde birçok ülkedeki problemler ve tehlikeli kullanımlara misaller verilerek konunun korkunç boyutlarına dikkat çekildi. Bir internet bloğu sözcüsü de “Bu oyun çocuklar arasında oldukça popüler ve bu nedenle onlara zarar vermek isteyen biri tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Bu tip oyunları yaratırken oyun şirketlerinin genç oyuncuları göz önüne almaları ve yaptıkları uygulamanın onları tehdit altında bırakmayacağından emin olmaları gerekir” diye bir açıklama yaptı.

SİYAH ERKEKLER İÇİN ÖLDÜRÜLME RİSKİ TAŞIYOR

Omari Akil isimli bir blogger ise, Kotaku isimli internet sitesinde yayınladığı “Pokemon Go, eğer siyah bir erkekseniz sizin için bir ölüm fermanı olabilir” isimli yazısında, ABD'de siyahi vatandaş olmanın zorluğuna değindi. ABD'de polis tarafından öldürülen Alton Sterling ve Philando Castile isimli iki siyahi vatandaşa dikkati çeken Akil şöyle dedi: “Dışarıda Pokemon ararken şüpheli görünmemeye çalışıyorum, çünkü bir yerde gereğinden fazla durmak siyah bir erkek için tutuklanma, hatta öldürülme riski taşıyor.”

TÜRKİYE'DE DE KURBAN VAR

Pokemon Go'nun Türkiye'deki kurbanları da ortaya çıkmaya başladı. Onlardan bir tanesi “Zasch” isimli bir Ekşi Sözlük yazarı. Nişantaşı Çocuk Büro Amirliği önünde Pokemon yakalamaya çalışırken, nöbetçi polisin fotoğrafını çektiği gerekçesiyle gözaltına alınan sözlük yazarı olayı şöyle anlattı: “Güler misin ağlar mısınlı bölüm burada başlıyor. 15 dakika, bir art niyetimin olmadığını, aslında fotoğraf çekmediğimi, karakolun üstünde uçan yarasa tipi bir pokemonu avlamaya çalıştığımı anlattım üç polise. Israrla çektiğin fotoğraflar nerede diyorlar, yahu fotoğraf yok, pokemon var diyeceğim, diyemiyorum… diyemedikçe daha da üstüme geliyorlar” ifadeleriyle başından geçeni anlattı ve uzun uğraşların ardından polisleri ikna etmeyi başarıp nezaretten kurtuldu.

KAYNAKYENİ SÖZ

Tüm dünyada kısa bir sürede çığ gibi büyüyen Pokemon GO çılgınlığı Google'da en çok arananlar listesine girdi. Pokemon GO'nun günlük aktif kullanıcı sayısı Twitter'ı geçmek üzere... Sanal dünya ile gerçek dünya birleşti, oyun rekor kırdı. Arttırılmış gerçekliği ile dünyada hızla yayılan Pokemon GO'da bir kullanıcı günlük ortalama 43 dakika kadar oyun içerisinde aktif kalıyor. Sanal gerçeklik oyunlarında bağımlılık yaptığı gerekçesiyle uyarılarda bulunan uzmanlar, arttırılmış gerçekliği ile popüler olan "Pokemon Go" oyununda, gidecekleri yerlere dikkat etmelerini, oyun içerisinde fazla aktif kalmamalarını öneriyor. 

POKEMON GO NEDİR?

90’ların sonu ve 2000'li yılların başında tüm dünyayı saran Pokemon çılgınlığı, cep telefonu uygulaması olarak geri döndü. Nintendo ve Niantic'in ortak yapımı olan Pokemon GO, şimdilik Yeni Zelanda, Avustralya ve ABD'de indirilebilir durumda. Ücretsiz oyunda 722 Pokemon karakteri, telefonların kameraları ile yakalanmaya çalışılıyor. Ancak farklı bölgelerdeki Pokemonları yakalayabilmek ya da rakiplerle mücadele edebilmek için oyuncuların bazen kilometrelerce yol kat edilmesi gerekiyor.