www.fibhaber.com CANLI YAYIN| Bu gece Tüm Türkiye önemli bir ana şahitlik ediyoruz... Türksat 4A uydusu TSİ 23:09'da Kazakistan Baykonur'dan fırlatıldı....

Türkiye nin 5.Haberleşme Uydusu

Türksat 4A uydusunun fırlatılmasıyla Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları Avrupa ve Asya’nın ardından Afrika’ya da ulaşacak. 

Türkiye bu tarihi anı TRT den takip etti.

Nefesler tutuldu... Türksat 4A uydusunun fırlatıldı...

Türksat 4B de yılın ikinci döneminde fırlatılması planlanıyor.
Bu şekilde Türkiye iletişimde çağ atlatacak bu gelişme ile internet hızlanacak..

TÜRKSAT 4 A Uydumuz Ülkemiz için Hayırlı Olsun...

İşte TÜRKSAT 4 A Uydunun Fırlatılma Hikayesi;

Uydu Japonya’dan Kazakistan’ın Baykonur uzay üssüne getirildi.


Türkiye'nin haberleşme kapasitesini üç kat artıracak olan Türksat 4A uydusu, fırlatılmak üzere Kazakistan’ın Baykonur uzay üssüne getirtildi. Üretimi Japonya’da tamamlanan Türksat A4 uydusunun bir kargo uçağı ile Japonya’dan Kazakistan’ın Baykonur uzay üssüne ulaştırıldığı açıklandı.

İlk olarak 15 Şubat’ta fırlatılması planlanan uydu, daha sonra 14 Şubat olarak belirlenerek gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ve montaj ile test kontrollerinin yapılmasından sonra fırlatılmaya hazır hale getirildi.

Baykonur uzay üssünden 14 Şubat 2014 Cuma Proton taşıyıcı roketiyle fırlatılan  uydu, Türkiye başta olmak üzere Orta Asya, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika kıtaları üzerindeki yayın kalitesini artıracak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılın ilk haftası Japonya'ya yaptığı resmi program kapsamında, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının yapıldığı Tokyo'daki Mitsuhishi Electric firmasının uydu üretim merkezini ziyaret etmiş ve uyduyu teslim almıştı. Haberleşme uydusu olan Türksat 4A, Japon Mitsubishi Electric firmasının geliştirdiği DS2000 platformu üzerinde inşa edildi.


Türksat 4A uzay yolculuğuna çıktı

Türkiye'nin yeni uydusu TÜRKSAT-4A, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Müşteşar Habib Soluk, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Türksat AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay ve çok sayıda bürokratın katılımıyla Baykonur Uzay Üssü'nde düzenlenen törenle, Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa ürettiği TÜRKSAT-4A uydusunun uzaya fırlatılması başarıyla tamamlandı.

24 Şubat'ta 50 derece doğu boylamına yerleştirilecek olan TÜRKSAT 4A Uydusu'na ''Uydu Yayın Performansı Testleri'' yapılacak. Bu testlerin tamamlanmasının ardından uydu 50 derece doğu boylamındaki son yörüngesine doğru hareket edecek. Bir süre burada kalacak olan TÜRKSAT 4A, daha sonra 42 derece doğu boylamına yerleşmek üzere hareket edecek. 1 hafta sürecek olan bu yolculuğun ardından 42 derece doğu boylamında ticari faaliyetlerine başlaması planlanıyor.

1392411386_firlatildi-2.jpg

TÜRKSAT-4A'nın uzay yolculuğu 9 saatten uzun sürecek. Fırlatmadan 5 dakika 47 saniye sonra uydu, fırlatıcı roketin  kapsülünden çıkacak ve uzayla tanışacak. Ancak yolculuğu Breeze-M olarak adlandırılan alt-kademe roketine bağlı şekilde yaklaşık 9 saat daha devam edecek. Fırlatılıştan itibaren tüm yolcuğu 9 saat 13 dakikada tamamlanacak. Daha sonra Breeze-M'den  başarıyla ayrılması, uydunun fırlatılışının başarılı olduğu anlamını taşıyor. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak ve yörünge yükseltme manevralarıylı 50 derece doğu boylamına ulaştırılacak.

9,5 gün sonra test amaçlı olarak "50 Derece Doğu" boylamına yerleşecek olan TÜRKSAT-4A'nın kontrolü, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılacak.

Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydu, "50 Derece Doğu" boylamına yerleştirildikten sonra bu boylamda yaklaşık 3 ay kalacak. Kontrol istasyonları aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra "42 Derece Doğu" boylamına yerleşecek. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca  performans testlerine tabi tutulacak.

Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan TÜRKSAT-4A uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.

Uydunun özellikleri

Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu ve Asya ile Afrika da Türksat 4A'nın kapsama alanı içinde yer alacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığa ve 1750 MHz bant genişliğine sahip olan uydu 42 derece doğu yörüngesinde görev yapacak.

1392401345_uydu-8.jpg

4A ile birlikte montaj çalışmaları devam eden Türksat 4B'nin ise bu yılın ikinci çeyreğinde uzaya fırlatılması planlanıyor. 50 derece doğu yörüngesinde görev yapacak olan Türksat 4B aynı zamanda internet hizmeti de verecek. 43 kanala ev sahipliği yapacak olan Türksat 4B karasal alt yapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelerin yanı sıra komşu ülkelere de uydu aracılığıyla ucuz genişbant internet servisi sağlayacak.

4 bin 985 kilogram ağırlığa ve 3 bin 400 MHz band genişliğine sahip olacak olan Türksat 4B'nin kapsama alanında Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Afrika'nın tamamı olacak.

Türksat 4B hizmete girdikten sonra Türkiye'nin uydu yayın kapasitesini yaklaşık 3 kat artacak. 2014'ün ortalarına gelindiğinde Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının ikisi de tam kapasitede çalışacak.

1392401378_uydu-10.jpg

Projenin başından sonuna kadar Japonlarla birlikte çalışan 15 Türk mühendis Türksat 4A ve 4B uzaya fırlatıldıktan sonra Ankara'daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Tesisleri içinde bulunan Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (UMET) göreve başlayarak yerli TÜRKSAT haberleşme uydularının üretiminde görev alacak.

Dünyanın ilk uzay üssünden fırlatıldı

Türksat 4 A dünyada ilk uzay üssü olarak bilinen ve "uzaya dünyadaki en kolay çıkılacak yer" olarak tanımladıkları Baykonur uzay üssünden fırlatıldı.

Kazakistan'ın güney-batı bölgesinin Sırderya nehri kıyısında 12 Ocak 1955'te kurulan Baykonur Uzay Üssü, soğuk savaş yıllarında Sovyet uzay araştırmalarının sembolü oldu. Bozkırda geniş bir alana yayılan Baykonur, ilk olarak 1950'lerde gizli Sovyet balistik füze programında kullanıldı. 1960'larla beraber Baykonur, Sovyetler'in ABD ile giriştiği uzay yolculukları savaşına ev sahipliği yaptı.

40'tan fazla ülkede uzay çalışmaları yapılmasına karşın Türk Cumhuriyetlerinden sadece Kazakistan'da uzay üssü bulunuyor.

1392401861_baykonur-2.jpg

Dünyada ilk uzay üssü olarak bilinen Baykonur uzay üssü, Kazakistan'ın güney-batı bölgesinin Sırderya nehri kıyısında 12 Ocak 1955'te kuruldu. 4 Ekim 1957'de ilk uzay aracı, 3 Kasım 1961'de Ay'a ilk köpek ve ilk Kazak astronotu Toktar Aubakirov, Baykonur uzay üssünden fırlatıldı. Aynı zamanda bir çok ülkenin astronot ile ilk uzay turisti Dennis Tito da Baykonur'dan uzaya gönderildi.

Rusya, kendi topraklarında birçok uzay üssü olmasına rağmen, uzay çalışmalarını Avrupalı uzay uzmanları "uzaya dünyadaki en kolay çıkılacak yer" olarak tanımladıkları Baykonur uzay üssünde gerçekleştiriyor. Dünyada aktif çalışan 15'ten fazla uzay üssünün en büyüğü sayılan Baykonur uzay üssü, astronotların uzaya en çok gönderildiği uzay üslerinin lideri durumunda bulunuyor. Bugüne kadar 1200'den fazla taşıyıcı roket ve 1300'den fazla uzay aracının uzaya gönderildiği üs, ayrıca roketlerin 40'tan fazla uzay aracının 80'den fazla değişik tipi denendiği yer konumunda.

6 bin 717 kilometrekare  araziye yerleşen uzay üssünde, 52 roket fırlatma tesisi, 34 teknik kompleks, yüksek sınıfta 2 havaalanı, 5 iniş alanı, meteor ve iyonosfer merkezleri, 3 uzay gemisi için yakıt doldurma istasyonu, 5 adet kontrol kulesi , 9 adet kontrol merkezi ve 1.500 km uzunlukta bir füze deneme alanı ve 4 kıtalararası balistik füze fırlatma platformu bulunuyor.

1392401987_baykonur-3.jpg

Baykonur uzay üssünün Kazakistan'a ait devlet malı olduğunun tescil ettirilmesinin ardından ismi Rusça Leninsk'ten Kazakça Baykonur olarak değiştirildi. Uzay üssündeki teknolojilerin Kazakistan'a kazandırılmasının ardından Rusya'ya 2050 yılına kadar kiraya verildi. Yıllık 115 milyon dolar olmak üzere toplam kira bedeli, 5,3 milyar dolar olarak belirlendi.

Aşağıda Türksat 4A uydusu fırlatılmasını Nevşehir Türk Telekom Eski İl Müdürümüz, şu an TÜRKSAT Genel Müdür Yardımcısı Ali Ok resmini görüyoruz.