VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin ikinci kitabı Turizm ve Rekreasyon Yapıları yayımlandı. Plan ve konumlarıyla dikkat çektikleri, değişik hizmet ve işlevlere sahip oldukları, bulundukları çevrede fark yaratarak malzeme, tasarım ve yapılarıyla yenilikçi bir duruş sergiledikleri için seçilen yapıların arasında, Nevşehir’in turistik klişelerin ötesine geçen “kırsal dönüşüm projesi” Argos In Cappadocia da yer alıyor.  Kapadokya bölgesinin en önemli tarihi yerleşim merkezlerinden biri olan eski Uçhisar köyünün Güvercinlik Vadisi’ne bakan yamacında, topografyaya teraslar halinde oturan Argos in Cappadocia butik otel kompleksi, “Kentsel Sit Alanı” içinde yer alıyor. Kompleks; büyük bir kısmı bakımsızlıktan yıkılmış ve harap durumdaki yaklaşık 1.500 yıllık bir manastır yerleşkesinin, terk edilmiş 40 kadar tarihi evin “konak” adı altında bir araya getirilerek titizlikle restore edilmeleri ve asıllarına uygun olarak yeniden inşa edilmeleri sonucunda 2010 yılında açıldı.

 

“Turizm ve Rekreasyon Yapıları” başlıklı kitapta; otel, tatil köyü, pansiyon, restoran, kafe, bar, misafirhane, eğlence merkezi, kamp, yol üstü tesisleri gibi 2000 yılı sonrasında inşa edilen turizme yönelik yapılardan oluşan 50 projelik bir seçki yer alıyor. Kitapta yer almaya hak kazanan yapılar arasında Kasr-ı Nehroz, Mogan Doğa Parkı, W Hotel, Esma Sultan Yalısı, JW Marriot Ankara, Burç Beach, Alaçatı Yel Değirmenleri Parkı, Tike Restaurant Bursa gibi son dönemin dikkat çeken önemli yapıları yer alıyor.

 

Editörlüğünü Banu Binat ve Neslihan Şık’ın yaptığı kitapta, her proje için kendi mimarının yorumu yer alıyor. Tasarımını Zekiye Nazlı’nın yaptığı ve Deniz Güner’in mimari eleştirileriyle katkıda bulunduğu kitapta; sektörü ve yapı türlerini turizmci, mimar ve sosyolog bakış açılarıyla inceleyen değerlendirme yazıları yer alıyor. Sosyolog Doç. Dr. Zafer Yenal, değişen tatil anlayışlarını ve bunun mekansal yansımalarını anlatıyor. Türkiye’deki pek çok turizm yapısının baş kahramanı olan Mimar Tuncay Çavdar, tatil köylerinin ve “her şey dahil sistemi”nin doğuşuna değiniyor. Tavit Köletavitoğlu turizm yatırımlarının gelişiminden bahsederken, Dr. Sedef Doğaner ise akademik bir yaklaşımla yeni otel tasarımlarını etkileyen unsurları aktarıyor.