Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu, bölgede yapılan yüzeysel arama çalışmalarında önemli fosil yataklarının tespit edilmesinin ardından Ağustos ayında ikinci etap kazı çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.
Başoğlu, yaptığı açıklamada, Gülşehir ilçesinde Ağustos ayındaki kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşmayı beklediklerini ifade etti.

Bu yıl başlatılan proje kapsamında Avanos ilçesi Sofular köyü ile Gülşehir Yeniyaylacık köyünde yaz sezonunda kazı çalışması yürüteceklerini belirten Başoğlu, beş yıl devam edecek bu projeyi Türkiye'den birçok üniversite ile ortak yürüteceklerini kaydetti.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan fosil yatakları arasında Nevşehir'in önemli yer tuttuğunu vurgulayan Başoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle de Yaylacık bölgesi, sahip olduğu zengin miyosen dönem faunası ile dünya literatüründe yer alan önemli lokalitelerle yarışacak durumdadır. Burada at, sığır, sırtlan, gergedan, fil, zürafa, domuz fosilleri tespit edilmiştir. Özellikle de nadir rastlanan bir gergedan türüne ait çok sayıda fosil ele geçmesi ilgi çekicidir. Araştırmalar sonucu elde edilen fosillerin tarihi 10 milyon yıl öncesine dayanıyor."

Başoğlu, yaklaşık 10 milyon yıl öncesinde, bölgenin sulak, ormanlık, yer yer açık alanlar, sazlık ve otlakların hakim olduğu bir coğrafyaya sahip olduğu sözlerine ekledi.