Türkiye'nin turizmde göz bebeği olan Kapadokya, 1985'te UNESCO tarafından korumaya alındı ama, bunu takan olmadı. Bölgedeki Peribacaları, butik otellere feda edildi. Yatırımcılar, kentsel sit alanı olan bögede, "Turistik tesis" veya "Restorasyon" ruhsatı izni alıp Kapadokya'yı hiltilerle, kepçelerle delik deşik etti. Molozları, Peribacaları'nın içine döktü. 2 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya'da, kaya evleri, kervansaraylar, yer altı yerleşim birimleri açgözlü insanlar tarafından kurban edildi. Uçhisar'da yapımına başlanan Arinna Lodge Oteli de vatandaşları çiledençıkardı. Bölge halkı, bu duruma tepki gösterdi. Kentsel sit alanında Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu izniyle birbiri ardına yapılan butik otellerin, betonlaşan bir Kapadokya profilini gündeme taşıdığını belirtti.

 

BAŞKAN "ÇARESİZ"

Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü, "Bizim görevimiz, turizmcilerin aldıkları ruhsat iznine sadık kalıp kalmadıklarını takip etmek" dedi. Tepkilere neden olan otelin Proje Koordinatörü Sercan Soybaş, otellerinin 1. derecede sit alanı içerisinde değil kentsel sit alanı içerisinde yapıldığını iddia ederek "Bu proje doğa dostu!" dedi.

 

ŞİKAYET SONUÇSUZ

Vatandaşlar, şikayette bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ise "Uygulamaların onaylı projeye uygun olarak yürütülmekte olduğunun anlaşılması nedeniyle yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır" dedi.

 

DÜNYA ÖVDÜ BİZ YIKTIK

Kapadokya, düyanın sayılı dergileri ve gazetelerin eklerinde sayfalarca haber yapıldı. Bu tarihi mirasın mutlaka görülmesi gerektiği bildirildi. Biz ise değerini bilmeyip "açıkhava müzemizi" yerle bir ettik.

 

Vatandaşlar, başta Kültür Bakanlığı ve birçok kuruma gönderilmek üzere imza kampanyası başlattı. Kampanyayı düzenleyen Göreme Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Kapadokya Tarih, Kültür Araştırmaları ve Koruma Derneği, Ürgüp Koruma Araştırma Turizm Tanıtma ve Eğitim Derneği (KATED), ÇEKÜL Ürgüp Temsilciliği, Kapadokya Rehberler Derneği (KARED) ve Cappadocia Explorer Yayın Grubu üyeleri, kapı kapı dolaşıp imza topladı. Bu katliama dur diyenlerin sayısı, 5 bin 300'ü aştı.