Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göreme Açık Hava Müzesini Ziyaret Etti.  Bakan ERSOY’ u, Göreme Açık Hava Müzesinde Göreme Belediye Başkanı Ömer EREN karşıladı. Daha sonra Bakan Mehmet Nuri ERSOY’ a, Başkan Ömer EREN Göreme hatırası olarak plaket taktim etti.
Başkan Ömer EREN ile birlikte Göreme Açık Hava Müzesini gezen Bakan Mehmet Nuri ERSOY ve beraberindeki ulusal basınımıza; Nevşehir Valisi Sayın İlhami AKTAŞ, Nevşehir Ak Parti Milletvekilleri Mustafa AÇIKGÖZ, Yücel MENEKŞE, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, Nevşehir Belediye Başkanı Sayın Rasim ARI, Tatların Belediye Başkanı Sayın Ercan SELVİ, Nevşehir Kültür ve Turizm İl Müdürü Cengiz EKİCİ, Göreme Açık Hava Müze Müdür ve gazeteciler eşlik etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bizim hedefimiz Kapadokya’da kalan turistin konaklama süresini uzatmak, sadece balona endeksli bir turizm olmaktan çıkarmak lazım. Sezonun yıla yayılması için neler yapılması gerektiğine bakacağız. Kapadokya’nın genelinin bir müze olduğunu düşünürsek bu müzeyi bütün detaylarıyla korumamız ve sağlıklaştırmamız gerekiyor. Biz bundan sonraki aşamada belediyelerle daha sıkı çalışmamız gerekiyor buna konsantre olacağız.” dedi.

Nevşehir’deki programları çerçevesinde beraberinde Vali İlhami Aktaş, Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ve protokol üyeleri ile birlikte Göreme Açık Hava Müzesini ziyaret eden Bakan Ersoy, burada yetkililerden müzeyle ilgili bilgi aldı.

Gezi sonrasında gazetecilere açıklama yapan Ersoy, Kapadokya bölgesinin 2019 yılı turizm sezonunda 3 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayarak, sayı yönünden rekora ulaştığını belirtti.

Bundan sonraki süreçte, bölgenin turizm gelirlerini artırmayı hedeflediklerini kaydeden Ersoy, şunları söyledi:

“Bizim hedefimiz Kapadokya’nın turizmden aldığı pasta payını artırıp gelirlerini yükseltmek, bundan sonra Kapadokya’ya sadece sayıya değil gelire odaklanması gerekiyor. Bu kapsamda belediyelerle bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Çünkü önemli olan bu bölgenin korunmasıdır. Korumak sadece peribacaları ve çevresinin korunması anlamına gelmiyor. Buradaki kent yerleşiminin, sokak sağlıklı doğru yapılması, cephelerin düzenlenmesi, yörenin doğal yapısı ile uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu anlamda belediyelere büyük görev düşüyor. Sadece yıkarak yasaklar koyarak düzeltilmesi değil, belediyelerle birlikte çalıştay yaparak, burada bütüncül bir çevre düzenlemesi yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili destek gerekiyorsa da biz bakanlık olarak katkı sağlayacağız. Bundan sonraki aşamada, yapacağımız iş budur, bunun üzerine yoğunlaşacağız. Bizim hedefimiz Kapadokya’da kalan turistin konaklama süresini uzatmak, sadece balona endeksli bir turizm olmaktan çıkarmak lazım. Sezonun yıla yayılması için neler yapılması gerektiğine bakacağız. Kapadokya’nın genelinin bir müze olduğunu düşünürsek bu müzeyi bütün detaylarıyla korumamız ve sağlıklaştırmamız gerekiyor. Biz bundan sonraki aşamada belediyelerle daha sıkı çalışmamız gerekiyor buna konsantre olacağız.”

Kapadokya bölgesinin korunması amacıyla oluşturulan Kapadokya Alan Başkanlığının çeşitli yetkilerle donatıldığını ifade eden Ersoy, bu yeni model sayesinde bölgenin gelişmesine katkı sağlanacağını söyledi.

Ersoy, “Kapadokya Alan Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da yetkililerin olduğu, belediyelerle buradaki sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı geniş kapsamlı yeni ve çalışkan bir model. Üstelik, Kapadokya Alan Başkanlığı’na yıkım yetkisi verdik. Belediyeler bazen yıkım konusunda bazen verdiğimiz yıkım talimatını uygulamıyorlar. Eğer belediye yıkım kararını uygulamazsa alan başkanlığı kendi imkanlarıyla yıkabilecek.” ifadelerini kullandı.

Çeşitli ülkelerde tanıtım atağına geçildiğini aktaran Bakan Ersoy, gelecek yıl Asya ülkelerine yönelik yapılan tanıtım çalışmasında, bu ülkelerden gelen turistlerin İç Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yönlendirme çalışması yapılacağını dile getirdi.

Ersoy, “Yurt dışında yoğun şekilde tanıtım kampanyasına başladık. Özellikle 2020 itibariyle, Asya ülkeleri yeri pazarlama çeşitlemesi açısından bizim öncelikli hedeflerimiz arasına girdi. O bölgelerden zaten yoğun turist alıyoruz ve daha çok İstanbul ve İç Anadolu odaklı geziyorlar. Onları doğu ve güneydoğu bölgelerimize de kayacak şekilde bilinçlendirmek istiyoruz bu bağlamda çalışmalara başladık.” şeklinde konuştu.