Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nevşehir'de üretilen ilk yerli ve milli sıcak hava balonuyla Kapadokya semalarında uçtu.

Bakan Varank, Kapadokya'da faaliyet gösteren sıcak hava balonu firmalarından Pasha Balloons tarafından üretilen yerli sıcak hava balonunu inceledi. Nevşehir’in Göreme beldesindeki kalkış alanında uçuş hazırlıklarına bizzat eşlik eden Varank, balona ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Uçuş hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Varank'ın da içinde bulunduğu balon, pilot Hakan Zengin'in yönetiminde gökyüzüne yükseldi. Peribacaları üzerinde seyreden balona Varank da kısa bir süre pilotluk yaptı. Bakan Varank’a söz konusu uçuşta, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ile Bakan eşi Esra Varank ve kızı Reyyan Varank da eşlik etti.

"Milyonlarca avro artık ülkemizde kalacak"

Bakan Varank, uçuşun ardından yaptığı açıklamada, Kapadokya'nın yerli ve yabancı milyonlarca turistin buluşma noktası olduğunu söyledi. Yurtdışında insanların İstanbul ile birlikte sorduğu ikinci adresin Kapadokya olduğunu aktaran Varank, şunları kaydetti:  "Bu muazzam coğrafyayı, bu kadar çekici kılan özelliklerin birisi de elbette balon turizmi. Bu ziyaretimde, sertifikasını almış yerli balonumuzun test uçuşuna katılmak hatta bir süre balonu kullanmak beni ziyadesiyle memnun etti. Sadece üretim safhasını düşündüğünüzde, milyonlarca avroluk rakamlar artık ülkemizde kalacak. Balonların bakımı, onarımı ve diğer giderlerini de hesaba kattığımızda ihracat potansiyeli yüksek çok daha büyük bir ekonomiden bahsediyoruz. Bu ekonominin, hem istihdama hem de üreticilerimizdeki kabiliyet gelişimine katkısı oldukça önemli."

“Yılda 60 balonun üretilmesi hedefleniyor”

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle Pasha Balloons tarafından tasarlanıp üretilen yerli sıcak hava balonu, 11 Ekim tarihinde ilk test uçuşunu gerçekleştirmişti. Yerli balonun seri üretimine başlanılmasıyla Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Dünyanın en önemli sıcak hava balon merkezi konumundaki Kapadokya’nın yanı sıra Türkiye genelinde farklı alanlarda uçuş yapan 230 balonun yıllık kumaş, kubbe değişim ve bakım maliyetinin yaklaşık 3 milyon avro seviyesinde bulunuyor. Sıcak hava balonu üretiminde elde edilen kabiliyetle ilk etapta bakım onarım giderleri için yapılan harcamanın azalması, ilerleyen süreçte yılda 60 balonun üretilmesi hedefleniyor. Değeri 80 bin avro olan her bir balonun yurt içindeki ihtiyacı karşılamasının yanı sıra ihraç edilmesi de planlanıyor. Yerli sıcak hava balonunun test uçuşlarının başarıyla tamamlanmasının ardından Katar, Umman ve İran’ın yanı sıra bazı Afrika ülkelerinden de taleplerin olduğu belirtiliyor.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz ;"Eşsiz güzelliklerin diyarı Nevşehir’imizde üretilen ilk yerli sıcak hava balonumuzla TC. Sanayi Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın teşrifleriyle Kapadokya semalarında uçtuk.‪ Büyüyen, gelişen ve üreten Nevşehir’imiz dünyada eşsizdir. ‬‪Teşekkürler Pasha Balloons Sevdamız Nevşehir Türkiye" dedi.

BAKAN VARANK. NEVŞEHİR'DE İLK YERLİ BALONU TEST ETTİ...