Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye’nin önemli inanç, kültür, doğa ve manzara turizmi merkezlerinden Kapadokya'da pazar ayinini yönetti.

Nevşehir'in Ürgüp'e bağlı Cemil köyünde bulunan Timio Stavrus Kilisesi’nde özel izinle gerçekleştirilen ayinde, İncil’den çeşitli bölümler okundu, dualar edildi, ilahiler söylendi. Ayine, eski Tarım Bakanı, Milletvekili Maksimos Harakopulos ile Milletvekili ve Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Konstantinos Triaras ile başkent Atina ve İstanbul’dan gelen konuklar katıldı. Ayin için gelenler, kilisenin hemen dışarısında satılan hediyelik eşyalardan aldı. Ayin öncesinde, çok sayıda Ortodoks, kilise girişine hazırlanan masa üzerine mum yaktı. Yaklaşık 3 saat süren ayine katılan Ortodokslar’a, Patrik Barthelemeos tarafından şaraba bandırılmış kutsanmış ekmek parçaları da tattırıldı.

Ayinde, Bartholomeos Rumca yaptığı dua ve konuşmanın sonrasında Türkçe dostluk, barış ve kardeşlik mesajları verdi. Patrik Bartholomeos şunları şöyledi: “15 yıldan bu yana her sene olduğu gibi Kapadokya gezimizi gerçekleştiriyoruz. İlgili makamların müsaadesiyle mutat pazar ayinimizi gerçekleştiriyoruz. Sayın Valimize dün söylediğimiz gibi bu izinleri çok takdir ediyoruz ve tüm hazır bulunanlar adına şükranlarımızı ifade ediyoruz. 20-30 sene öncesine kadar bu tür ayinler Kapadokya’da olsun, Sümela Manastırı’ında olsun tasavvur edilecek şeyler değildi. Fakat bugün yeni bir Türkiye’de yaşıyoruz ve çok şeyin değiştiğini memnuniyetle müşahade ediyoruz. Yüce Allah’a ve devletimize müteşekkiriz. Bugün aramızda Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras Beyefendi de bulunmaktadır. Yunanlı misafirlerine Kapadokya’nın şirin misafirperverliğini göstermekte ve bizleri sevindirmektedir. Patrikhanemize ve Türkiye’deki cemaatimize ilginize teşekkür eder, Türk-Yunan dostluğunun pekiştirilmesi için sarf ettiğiniz yoğun ve samimi çabalara sizleri tebrik ederiz. Hepimizin barışia ihtiyacı var. Yunanistan Meclisini temsilen burada bulunan Harakopulas özellikle Ortadoğu için barışın ne kadar önemli olduğunun altını çizerek bize çok önemli bir mesaj getirmiş oldu. Türkiye’deki ve tüm dünyadaki Müslüman kardeşlerimizin yaklaşmakta olan mübarek Ramazanlarını şimdiden kutlar, bu vesileyle yapacakları duaların Yüce Allah’ın katında kabul edilmeleri için niyaz eder, afiyetler ve esenlikler dileriz.”

Fener Rum Patriği Bartholomeos Kapadokya’da Ayin Yönetti
Cihan - Murat Şişman