Yerel yönetimler ile meslek ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek kentlerin tarihsel, kültürel ve doğal dokusunun korunmasını ve tanıtımını sağlamak amacıyla kurulan Tarihi Kentler Birliği (TKB) toplantısı 27-28 Mayıs 2016 tarihinde Edirne'de başladı.

Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya 170 Belediye Başkanıyla birlikte Nevşehir Kapadokya Bölgesinden Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız , Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan , Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil de yer alıyor.

Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen programlara katılan Belediye Başkanları, toplantıda Tarihi Kentler Birliği yöneticileri, Valiler, Belediye Başkanları ve mimarlar ile biraraya gelerek fikir alış verişinde bulundular.

Nevşehir'den 10 Belediye’nin de üye olduğu 2000 yılında 52 tarihi kent belediyesi tarafından yerel düzeyde kentsel, kültürel ve doğal mirasın korunması, muhafazası ve işbirliği ile yürütülecek ortak çabaların teşvik edilmesi amacıyla kurulan ve kurulduğu tarihten itibaren birçok önemli projeye imza atan Tarihi Kentler Birliği, 8 bin yıllık geçmişe sahip Edirne’de toplandı.

27-28 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenecek olan Tarihi Kentler Birliği Edirne Semineri ‘Trakya Kültür Öncelikli Yol Haritası Işığında Rotalara Bağlı Bölgesel İşbirliği’ başlığı adı altında gerçekleştirilecek.

27 Mayıs 2016 Cuma Günü saat 19.00’da Margi Otel Tuna Salonu’nda açılış programıyla başlayacak toplantı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, TKB Danışmanı Kurulu ve ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB Başkanı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan’ın konuşmaları ve ardından da akşam yemeğiyle son bulacak.

TKB Toplantısı 28 Mayıs 2016 Cumartesi saat 09.00’da Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda devam edecek. ETSO’da gerçekleştirilecek olan toplantıda; Şehir Plancısı Faruk Göksu ‘Trakya’da Ortak Yaşam ve Gelecek Hedefleri, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “Edirne’de Doğal, Tarihsel Mirasın Korunmasında Yeni Atılımlar ve Gelecek Hedefleri’, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ‘Balkanlarda Kültürel Mirasın Korunması ve Bursa Örneği’ isimli birer konuşma yapacak. Gelen değerlendirmelerin ardından program Selimiye ve çevresinde gerçekleştirilecek kent gezisi ve öğle yemeğinin ardından son bulacak.

Nevşehir'den Tarihi Kentler Birliğine Üye Belediyeler;
Avanos Belediyesi    
Göreme Belediyesi  
Gülşehir Belediyesi  
Kaymaklı Belediyesi    
Nar Belediyesi     
Nevşehir Belediyesi    
Ortahisar Belediyesi  
Uçhisar Belediyesi   
Ürgüp Belediyesi   
Acıgöl Belediyesi