Tarihi 10 bin yıl öncesine kadar dayanan Kapadokya bölgesinde İlk Hıristiyanların temel din değerlerinin öğretildiği en büyük merkezlerden biri olan Belha Manastırı bakımsız görünümden kurtarılarak etkin tanıtım bekliyor. 
Anadolu’da 4. yüzyıldan sonra Roma Baskısından kaçan İlk Hıristiyanların yoğunlaşmaya başladığı en önemli merkezlerin başında gelen Kapadokya bölgesinde kız ve erkeklerin farklı mekanlarda  din eğitimden geçirildikleri Nevşehir’in Avanos ilçesine bağlı Özkonak beldesi sınırları içerisindeki Belha Manastırı görkemli yapısı ile ciddi bir turizm potansiyeli oluşturmasına karşın halen turistlerin tur programı içerisinde bile yer almıyor. 
Çöp kalıntılarının yanı sıra ciddi bir çevre kirliliğinin de yaşandığı bölgede ayakta kalabilmeyi başaran ender kültürel varlıklardan biri olarak da bilinen Belha Manastırı, yer altı kent yerleşimine de sahne olan bütünlüğü içerisinde Roma Hamamı, Zindan, mutfak, gözetleme kulesi, yemek salonu ve Roma döneminden beri kutsallığına inanılan Ayazma suyu ile dikkat çeken bir merkez olarak biliniyor. 
Bölgede kültürel araştırmaları ile bilinen turizm gönüllüsü Duran Sönmez, son yıllarda bakımsızlığa terk edilen eşsiz tarih ve doğa merkezi Belha Manastırı’nın,  Kapadokya turizmi açısından ciddi bir güç oluşturmasına karşın,  gerçekçi bir koruma anlayışının geliştirilememesi nedeniyle çevre kirliliğinin yaşandığı turizm alanına dönüştüğünü söyledi.