NEVŞEHİR(MHA) Tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Kapadokya bölgesinde Tabal Krallığına ait en büyük eserlerden biri de Acıgöl ilçesine bağlı Ağıllı kasabası yakınlarındaki Topada Anıtları.

Geç Hitit dönemine ait Luvi hieroglifi ile yazılmış anıt Nevşehir’in Acıgöl ilçesinin Ağıllı köyü yakınında.

Yaklaşık 5 metre yüksekliğinde kayalıklarla çevrili, alçak bir platonun doğu tarafında, dışarı doğru çıkık duran bir kayanın düzeltilmiş yüzeyi üzerine kazınmış olan yazıt, çizgilerle ayrılmış 8 satırdan oluşuyor.

Bu kayanın sağ tarafında ana metinden ayrı olarak metini işleyen yazıcıya ait bir imza satırı bulunmaktaydı ancak bu parça 1986 öncesinde tahrip edilmiş. Oldukça iyi korunmuş olan yazıt Geç Hitit krallıklarından Tabal dönemine ait. Yazıtın ilk satırı şöyle başlar: “Kahraman Büyük Kral Wasusarma, Kahraman Büyük Kral Tuwati’nin oğlu.” Anıt Tabal Kralı Wasusarma’nın askeri basarılarını ve özellikle Parzuta şehrine karşı yapılan mücadeleyi anlatıyor.

Wasusarma’nın ismi Sivasa, Sultanhanı, Göstesin ve Kayseri’deki anıtlarda da geçmekte. Warpalawa üç diğer kralın ismini kendi müttefikleri olarak verir: Warpalawa (Bor, İvriz, Bulgarmaden), Kiyakiya (Aksaray) ve Ruwata. Ayrıca savaşta süvari birliklerinin kullanıldığı da bir kaç kez vurgulanmış. The Tabal kralı Wasusarma Asur kaynaklarında Wassurme olarak geçer ve Asur kralı Tiglathpileser III tarafından M.Ö. 730 yılı civarında yenilerek tahtından indirildiği bilinmekte. Dolayısıyla anıt M.Ö. 8’nci yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmekte.