Bosna Hersek ve Sırbistan’dan ‘Gazeteci Heyeti Programı’  kapsamında Türkiye’de bulunan gazeteciler, Nevşehir’de keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehrini ziyaret etti.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı(TİKA) VE Türk Hava Yolları(THY) işbirliği halinde hazırlanan ‘Gazeteci Heyeti Programı’ kapsamında Bosna Hersek ve Sırbistan’dan 24 kişilik gazeteci grubu Ankara’daki programın ardından Nevşehir’e geldiler.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Balkan coğrafyasında yürütülen dezenformasyonu engellemek, Türkiye’nin ekonomik ,siyasi ,kültürel ve sosyal gelişiminden Bosna Hersek ve Sırbistan toplumuna ilk elden bilgi aktarılmasını sağlamak  ve ülkeler arasında dostluğa katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan proğram kapsamında 24 kişilik Bosna Herkes ve Sırbistan’dan 24 gazeteci Nevşehir’e geldi.

Aralarında gazete, dergi, internet haber siteleri ve TV genel yayın yönetmenleri editör ve muhabirlerin bulunduğu gazeteci grubu ilk olarak Nevşehir Kalesi ve Etrafı Kentsel Dönüşüm çalışmaları sırasında keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehrini gezdiler.

Bölgede devam eden temizleme çalışmalarına ilişkin olarak yetkililerden de bilgiler alan gazeteci grubu, bölgeye hayranlıklarını gizlemediler. Eğitimini Türkiye’de tamamlayan Bosna Hersekli gazeteci EnisaKezo, daha önceden de Kapadokya bölgesini ziyaret ettiğini belirtti. Burada sürdürülen çalışmaların kültürel korumacılık anlamında oldukça önemli olduğunu belirten Kezo, bölgenin güzelliği karşısında adeta büyülendiğini belirterek, gözlemlerini çalıştığı dergide oldukça geniş bir şekilde dile getireceğini ifade etti.

Bölgede temizlik çalışmaları yapılan  kültürel mekanları ilgiyle ziyaret eden Bosna Hersek ve Sırbistanlı gazeteciler daha sonra toplu fotoğraf çektirdiler.

Daha sonra Bosna Hersek ve Sırbistanlı gazeteciler, Nevşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında 113 günlük bir çalışma ile hizmete kazandırılan Kültür ve Sanat Merkezi’ni de ziyaret ettiler. Kültür ve Sanat merkezi VİP salonunda bir süre dinlenen konuk gazeteciler onurlarına  Nevşehir Konağı’nda bir yemek verildi.
Yemeğe Nevşehir Valisi İlhami Aktaş ve Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya’da katıldı. Vali Aktaş, ve Belediye Başkan Yardımcısı Kaya, yemeğe katılan gazetecilerle tek tanıştı. Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Bosna Hersek ve Sırbistanlı gazetecileri Nevşehir’de görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Vali Aktaş daha sonra gazetecilere Avanos el sanatları ürünü olan Hitit Anforası takdiminde bulundu gazetecilerin oldukça hoş anılarla ülkelerine dönmelerini istediğini ifade etti.

Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya’ da bu tür ziyaretlerin ülkeler arasındaki dostluğu pekiştirmesi adına oldukça önemli olduğunu belirterek, iki gün boyunca gazetecilerin yapacakları gezi ile oldukça hoş anılarla ülkelerine dönmeleri temennisinde bulundu.

Ziyaretin anısına Bosna Hersek ve Sırbistanlı gazetecilerde Vali Aktaş ve Belediye Başkan Yardımcısı Kaya’ya ülkelerinden getirdikleri hediyeleri takdim ettiler.
24 kişiden oluşan gazeteci heyeti yarın akşam Nevşehir’den ayrılacak.