Brezilya'nın Kapadokya için yeni ve güçlü bir pazar olabileceğine işaret eden Gamirasu Cave Hotel'in sahibi İbrahim Baştutan, "Türk dizi filmleri burada çok talep gördü. Bir dizi Brezilya'da oynadı baktık gümbür gümbür Kapadokya'ya geldiler. Dizi bitti ayakları kesildi. O yüzden Bakanlığın yapacağı en güzel tanıtım bu dizilere destek olup bu coğrafyalara ulaştırmak" dedi.

Kapadokyanın tanıtımı için yeni argümanlar geliştirmek gerektiğine işaret eden otelciler, bölgenin balon ve peri bacaları dışındaki zenginliklerinin de çok öne çıkartılması gerektiğini düşünüyorlar.

Kapadokya'nın sıradışı otellerinden, Business Insider'ın ölmeden önce dünyada kalınması gereken otelden biri olarak gösterdiği Gamirasu Cave Hotel'in yatırımcısı İbrahim Baştutan ve otelin Genel Müdüresi Hamide Demiral ile Kapadokya turizmini konuştuk.

Kapadokya'da 5 veya 10 odalı otellerin her yerde mantar gibi türemeye başladığını söyleyen Gamirasu Cave Hotel'in sahibi İbrahim Baştutan, "Tabii bu oteller konsept oluşturamıyor ve değerinden satamıyor. Bir kaya otelin satış fiyatını 120 dolardan aşağıya düşürürseniz para kazanamazsınız. Maliyet yüksek. Fiyatlar 50 dolarlara kadar düştü. Konuştuğum zaman doluluk oranılarının iyi olduğunu ancak parak kazanamadıklarını söylüyorlar. Talep azaldı, arz çoğaldı" diye konuştu. 

TURİSTLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Dış basında sürekli IŞİD'le ilgili haberler çıktığını belirten Baştutan, "Gelen turist buradan balonla kalkınca ya Suriye'ye düşersem diye korkuyor. Ya IŞİD beni vurursa diyor. Turistlerin psikolojisi bu kadar bozulmuş durumda" dedi. 

Kapadokya'nın destinasyon olarak yeterince tanıtılmadığını söyleyen Baştutan, Kapadokya'yı kaya otellerin ve balonların tanıttığını, bunun dışında bir tanıtım gücünün olmadığını vurguladı.



"BREZİLYA YENİ BİR KAYNAK PAZAR OLABİLİR"

Güney Amerika'nın çok büyük bir pazar olduğunu ancak bu pazarda Türkiye'yi yeterince tanımadıklarını ifade eden İbrahim Baştutan, "Brezilya'da yeterince tanıtım yapamıyoruz. Fuara harcadığımız 50 bin lira uçtu. Bu sene Brezilyalı turist gelmeyecek. Brezilya'ya Türk dizileri satmamız lazım. Türk dizi filmleri burada çok talep gördü. Gerekirse sponsor olup bu dizileri ücretsiz vermemiz lazım. Bir dizi Brezilya'da oynadı baktık gümbür gümbür Kapadokya'ya geldiler. Dizi bitti ayakları kesildi. O yüzden Bakanlığın yapacağı en güzel tanıtım bu dizilere destek olup bu coğrafyalara ulaştırmak. Brezilya Kapadokya için önemli yeni bir kaynak pazar olabilir" diye konuştu.

Nicholas Cage'in Kapadokya'da çektiği filmin yarardan çok zarar verdiğini söyleyen Baştutan, "Kaş yaparken göz çıkartıyorlar. Filmde Türkiye'yi alehte gösteriyorlar. Bodrum diye Libya çölünde deve koşturuyorlar. Bodrum Havalimanı'na deveyle gidiyorlar. Böyle tanıtım olmaz. Yerli dizilerimiz ile daha çok tanıtım yapıyoruz" şeklinde ifade etti.

"DİZİLER MERAK UYANDIRDI"

Arjantin'de Bergüzal Korel'e büyük ilgi olduğunu ve seçim kampanyalarında bile fotoğraflarının kullanıldığını söyleyen Gamirasu Cave Hotel Genel Müdüresi Hamide Demiral, "Hepsi Türkiye'yi biliyor ve pozitif yaklaşıyor. Kuveyt ve Dubai'den dizilerden Türkiye'yi görüp İstanbul'a ve oradan da Kapadokya'ya gelen Arap misafirlerimiz var. Bu tamamen dizilerin başarısı. Çünkü bir merak uyanmış durumda" şeklinde konuştu.

Kapadokya gibi dünyada tek olan bir destyinasyonun yeterince vurgulanamadığını belirten Demiral, "Dünyanın neresine giderseniz gidin böyle bir tarih ve coğrafyayı göremezsiniz. Çok dilli tanıtım yapmamız gerekiyor. Kapadokya'nın balon ve peri bacası dışında geleneksel evleri, yemekleri var. Gastronomi anlamında zengin bir kültürü var ancak yeterince bu alanda yatırım yapılmıyor. Mutfakla ilgili değerlerimiz daha çok öne çıkarmamız gerekiyor" dedi.


Kaynak: 
Turizm de Bu Sabah 
http://www.turizmdebusabah.com/haberler/kapadokyanin-gozu-guney-amerikada-brezilyada-tanitim-silahi-turk-dizileri-74098.html#.VZDzTDlbj88.facebook