İnsan yerleşimi paleolitik döneme kadar uzanıyor. Kapadokya; Kayseri, Aksaray, Niğde ve Kırşehir’i de içine alan geniş bir coğrafyanın ortak adı olsa da asıl merkezi Nevşehir olarak kabul ediliyor. Ürgüp, Avanos, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak, Göreme ve çevresinde peribacaları, yeraltı kentleri, mağara, mabet ile diğer doğal ve tarihi güzellikler buralarda yoğunlaşıyor. Yılda ortalama 3 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Nevşehir’de birbirinden leziz ızgara ve yemek çeşitlerinin bulunduğu restoranlar da yoğun bir biçimde bulunuyor.

Kapadokya’yı gökyüzünden izleyin
Kapadokya’nın simgelerinden biri haline gelen sıcak hava balonları sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Nevşehir’in Göreme beldesindeki alanlardan kalkar. Kapadokya’nın eşsiz görüntüsünü balon eşliğinde gökyüzünde görmek ayrı bir heyecandır. Gökyüzünde süzülen muhteşem görüntüsü ile rengârenk balonlar ‘güzel atlar ülkesi Kapadokya’yı keşfetmenin en heyecanlı yollarından biridir. Balon turu ile gün ışığının uyandırdığı vadilerde ve peribacalarının arasında sıcak hava balonu ile uçmak apayrı, anlatılmaz bir keşiftir. Balonlar yaklaşık 1000 ile 5000 feet yüksekliğe çıkabilir. Yaklaşık 1 saat süren uçuş boyunca günün doğuşuna ve yeryüzüne yayılışına, vadi içlerine girerek olağanüstü peribacalarını, kayalardan oluşan değişik hayvan figürlerini ve vadi manzarasını kuşbakışı olarak seyredebilir, bütün bu güzellikleri fotoğraflayabilirsiniz.

Otantik ortamlarda muhteşem kahvaltı
Tarihi dokusuyla ünlü Kapadokya’da kahvaltı mekânları da özenle seçilebilir. Yöresel lezzetlerin yanı sıra köy kahvaltısı, odun tandırında pişmiş ekmek eşliğinde zengin kahvaltı sofralarında, kokulu kıraç domates, köy peyniri ve ev yapımı reçeller yiyerek gününüze başlama imkanı vardır. Bu mekânlar Göreme, Ürgüp ve Avanos’ta fazlasıyla bulunmaktadır. Irmak kenarını sevenler Avanos’a, otantik ortam isteyenler Göreme ve Ürgüp’ü tercih edebilirler. 

Avanos’ta kayadan oyma Yeraltı Seramik Müzesi
Çömlek sanatında dünyada bir benzeri olmayan çalışma, kayadan oyma Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi. 2000 metrekarelik bir alanı kaplayan Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi, kongre, konferans, seminer, sema ayinleri, konser gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Merkezi dünyaca özel yapan ise seramik müzesi olması. Anadolu’nun değişik yerlerinde bulunmuş tarihi değere sahip çömlek ve seramikler, bu müzede sergileniyor. Tarihi bir el sanatı olan çömlekçilik, Anadolu kültüründe toprağın sanata olan dönüşümünü yansıtıyor. Kapadokya’da çömlekçilik nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaştı. Çömlek sanatı Kapadokya’da kayadan oyma mekânlarda açılan atölyelerde sürdürülüyor. 

Kapadokya’nın kalbi Göreme Açık Hava Müzesi 
Bölgedeki en önemli turistik mekânlardan biridir Göreme Açık Hava Müzesi. Göreme sınırları içerisinde yer alır ve ilçe merkezine 2 kilometre mesafededir. Geçmişin izlerini günümüze taşıyan müze, doğal oluşum sonucu meydana gelmiş bir vadinin başında yer almaktadır. Göreme Açık Hava Müzesi, Kayseri Başpiskoposu Aziz Basil tarafından yaptırılmıştır. 1000 yıl kadar eğitime devam eden müze içerisinde, şapel, yemekhane, kilise, mutfak, manastır gibi alanlar yer alır. Müzede göreceğiniz önemli tarihi yapılar arasında; Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise, Azize Barbara, Aziz Basel Şapeli gelir.

Muhteşem manzara eşliğinde çay keyfi 
Ürgüp’te bulunan Temenni Tepesi, mistik bir atmosferi olan Kapadokya Bölgesi’ndeki Ürgüp’ün güzelliklerini seyredebileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Peribacaları, kaleler, camiler, kiliseler ve doğal güzellikler buradan daha bir güzel görünür. Bölgenin büyüleyen güzelliklerini en tepeden seyretmek tarifi imkânsız bir güzelliktir. Burada, Temenni Tepesi’nin manzarası eşliğinde leziz gözlemelerden yiyip, yanında da sıcacık bir çay içebilirsiniz. Ancak tepenin en güzel yanı tüm peribacalarını içine alıp, neredeyse Kayseri’ye varana dek uzanan açık manzarasıdır. Özellikle günbatımını ve sonrasını izlemek muazzamdır.

Şifa kaynağı Kozaklı
Kozaklı ilçesi kükürt oranı çok yüksek ve kaynağında 90 derecelik bir sıcaklığı olan kıymetli bir suya sahiptir. Solunum, cilt, kas- iskelet, kalp-dolaşım, mide-bağırsak- metabolizma, böbrek ve idrar yoları hastalıkları gibi onlarca hastalığa şifa kapısı olabilir. Dolayısıyla sağlık ve şifa anlamında çok faydalı, dünya genelinde çok nadir rastlanan kalitede bir suya sahip bulunuyor. Sağlık alanında sıkıntısı olanların şifa bulabileceği önemde bir suya sahiptir. 7000 olan ilçe nüfusuna karşın 7 500 yatak kapasitesine sahip olunan ilçede devre mülk yatırımlarının da yakın bir zamanda devreye girmesi ile 10 bin rakamı aşılacak. İlçede Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi de hizmet vermektedir. 

GÖRMEDEN GEÇMEYİN
Derinkuyu Yeraltı Şehri: Bölgeye gelenlerin en fazla ziyaret ettikleri, en çok merak ettikleri yerlerden biri de Derinkuyu Yeraltı Şehri. 85 metre derinliğinde olan yeraltı şehri, en derin ve en geniş yerleşim alanlarından biri. Sekiz katlı ve içerisinde; ahırlar, mutfak, okul ve yemekhane yer alıyor. İçeriye adım attığınız anda dünya ile bağınız kopacak ve eski dönemlere kısa bir yolculuk yapacaksınız.
Kaymaklı Yeraltı Şehri:  Kaymaklı kasabasında yer alan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir’e 20 kilometre mesafede. 8 kattan oluşuyor ve genişlemesinde Roma ve Bizans dönemlerinin büyük etkisi var. Burada, bir koridorda tüm odalar birbirine bağlı.
Hacı Bektaş Veli Müzesi: Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki en sık ziyaret edilen mekânlar arasında Hacı Bektaş Veli Külliyesi’nde 1964 yılında açılmış olan Hacı Bektaş Veli Müzesi geliyor. Üç avludan oluşan müze, Etnografya Müzesi olarak hizmete girmiştir. Müzede geleneksel derviş yaşamına ait her türlü eser sergilenmekte. 
Güvercinlik Vadisi: Göreme’de bulunan Güvercinlik Vadisi 4100 metre uzunluğunda. Çok sayıda güvercin geldiği için buraya Güvercinlik Vadisi denilmekte. İçerisinde şelale de var.
Zelve Ören Yeri: Nevşehir’de en dikkat çeken yerlerden biri de üç vadiden oluşan Zelve Ören Yeri. Peribacaları bu bölgede yoğunluk gösteriyor ve Avanos’a 5 kilometre mesafede yer alıyor. Bölge özellikle 9. ve 13. yüzyıllarda Hıristiyanların hem yerleşim hem de dini merkezi olmuş.
Paşabağ Vadisi: Kapadokya Bölgesi’ndeki en büyülü, en etkileyici yerlerin başında Kapadokya Paşabağ Vadisi geliyor. Avanos – Göreme yolu üzerinde, Kapadokya Zelve Vadisi’ne çok yakın bir konumda. Peribacalarının küçüklü, büyüklü enteresan örneklerini görebileceğiniz bir yer. Paşabağ Vadisi’ni geçmişte rahipler ve din adamları kayalara oydukları odalarda inzivaya çekilmek için kullanmışlar.

Kapadokya turizminin lokomotifi balon turları oldu Doğal yapısıyla Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, 9 ayda 400 bin turist balon turlarıyla bölgeyi kuş bakışı izleme keyfi yaşadı.
Murat Şişman