Kapadokya bölgesinin başkenti Nevşehir’in en önemli el sanatları ürünlerinin başında yer alan Çanak Çömlekte tekelleşme her geçen yıl daha da büyüyor.

Çanak çömlekçiliğin ilçede tekelleşmeye doğru gittiğine işaret eden Ferhat Akan, Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan çanak çömlekçiliğin insanların içecek ve yiyecek kaplarını icadından bu yana sürdüğünü söylüyor.

Şu an hali hazırda 50 dolayında işyerinin bulunduğu Avanos ilçesinde 25 civarında imalattan satışa yönelik hizmet veren atölyenin yer aldığını belirten Çanak Çömlek ustası Ferhat Akan, 1000 i aşkın ürünün satışa sunulduğu çanak çömlekçilikte Araştırma Geliştirme Merkezinin bulunmayışı, hammadde temini, çanak çömlek yapımında kullanılan toprağın içerisinde kireç gibi sorunlarla boğuştuklarına dikkat çekiyor.

Fransa, Brezilya, Japonya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerden Avanos’a gelen yabancı turistlerin daha fazla çanak çömleğe ilgi gösterdiklerini belirten Ferhat Akan, geçtiğimiz aylarda yaptıkları bir çalışma ile çanak çömlekte fiyat istikrarının sağlanması adına önemli bir adım attıklarını, bu çalışmanın ileriki yıllarda tüm ilçe geneline yayılmasını arzuladıklarını ifade etti.  MHA