Nevşehir İl Genel Meclis Başkanı Süleyman ÖZGÜN Çardak köyünde bulunan Selçuklu dönemine ait camiin restorasyon çalışmaları için İl Özel İdaresince yapılacak olan camii ihalesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Merkeze bağlı Çardak köyünde bulunan Selçuklu Caminin Milattan sonra 5.yy’da bölgede bulunan Bizanslılar tarafından yapılan tarihi kilise, Karamanoğulları Beyliği hakimiyetine girmesiyle, Ürgüp Uçbeyi tarafından camiye çevrilmiştir.Ayrıca Osmanlı Döneminde de bölgede azınlık konumuna düşen Hıristiyanların maddi imkanlarının son derece yetersiz olması nedeniyle, Ürgüp Kadısı tarafından Çardak Köyü Camisinin bir bölümünün kilise olarak ayrılmasının kararlaştırıldığı ve 200 yıldır bu şekilde cami-kilise olarak mevcut şekliyle kullanıldığı bilinmektedir.
Şimdi ise tescilli kültür varlığı olarak değerlendirilen Selçuklu dönemine ait Çardak Cami, Kültür Varlıkları ihale yönetmeliği gereğince 24.06.2016 tarihinde kültürel değerlerin korunması ve  saklanması amacıyla İl Özel İdaresince ihaleye çıkarılarak ihale edilecektir.
Selçuklu dönemine ait olan Cami zaman içerisinde kullanımlardan dolayı orijinalliğini yitirmiş ayrıca caminin iç mekanı kubbe ve duvarlarından çok fazla nem alması sebebiyle kullanımda sıkıntılar yaşanmasına neden olmuştur.
Bu sebeple; Selçuklu dönemine ait Çardak Caminin yapıldığı dönemin tarihi izlerini yeniden yaşatmak amacıyla ihale yoluyla yüklenici firma tarafından restorasyon çalışmalarının yapılarak en kısa zamanda halkımızın hizmetine sunulması öngörülmektedir.
Her zaman olduğu gibi Çardak Camiin restorasyon iş ve işlemlerinde de İl Özel İdaresinin, Nevşehir ve özellikle bu konu için Çardak halkının yanında olan Nevşehir Milletvekillerimize teşekkür ederim.