Cumhuriyet tarihinin en büyük bisiklet buluşması olan “Salcano Kapadokya Bisiklet Festivali”, 09-13 Eylül 2015 tarihleri arasında Kapadokya’da yapılacak.

Argeus tarafından beşinci kez düzenlenen festival bu yıl yüzlerce bisikletçinin biraraya geleceği eşzamanlı üç ayrı etkinlikten oluşacak. “Bisiklet Köyü Buluşması”na katılacak bisikletçiler, Kapadokya’da her gün farklı bir rotada pedal çevirecek, balon turu, doğa yürüyüşü gibi etkinliklere katılacak ve festival için özel olarak hazırlanacak “Bisiklet Köyü”nde konaklayacaklar. Sadece lisanslı sporcuların katılımına açık olan “Salcano Kapadokya Dağ Bisikleti Etap Yarışları”nda, sekiz farklı kategori altında toplanacak bisikletçiler üç ayrı parkurda ter dökecekler.

Bu yıl ilk kez düzenlenen amatör yol yarışı “Veloturk Gran Fondo” ise Ürgüp’te başlayıp Erciyes dağında sona eren 90 km’lik uzun parkurdan ve Ürgüp’te başlayıp Ürgüp’te biten 47 km’lik kısa parkurdan oluşuyor. Veloturk Gran Fondo etkinliğinden toplanacak katılım bedelinin tamamı “Veloturk 2000 Çocuğa 2000 Bisiklet” projesine aktarılacak.

Festivalin duyurulmasından bugüne kadar geçen kısa süre içinde Bisiklet Köyü Buluşması’na 200 (kontenjan  300-son başvuru tarihi 05 Eylül), Salcano Kapadokya Dağ Bisikleti Etap Yarışları’na 30 (son başvuru tarihi 09 Eylül), Veloturk Gran Fondo-Uzun Parkur’a 280 (kontenjan 500-son başvuru tarihi 10 Eylül) ve Veloturk Gran Fondo-Kısa Parkur’a 75 (kontenjan 500-son başvuru tarihi 05 Eylül) bisikletçi başvurdu. Başvurular, ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, Belçika, İrlanda, İran ve Türkiye’den yapıldı. Festivale katılmak isteyenler başvuru formuna ve ayrıntılı bilgiye Salcano Kapadokya Bisiklet Festivali web sitesinden ulaşabilir.

Bisiklet Köyü Buluşması-2015 Parkuru

Salcano Kapadokya Bisiklet Festivali kapsamındaki Bisiklet Köyü Buluşması’nın toplam 204 km’lik parkuru dört günde koşulacak. Parkur bilgisi şöyle:

1. Gün-09 Eylül 2015: Sarıhıdır parkuru (47 km - 820 m tırmanma)

2. Gün-10 Eylül 2015: Özkonak parkuru (60 km - 1.080 m tırmanma)

3. Gün-11 Eylül 2015: Uçhisar parkuru (38 km - 810 m tırmanma)

4. Gün-12 Eylül 2015: Yeşilöz parkuru (49 km - 1.000 m tırmanma)

Bisiklet Köyü’nde çadır yeri, duş ve WC imkanı, tur boyunca tüm yemekler, üst bisiklet forması, ambulans ve sürüşler boyunca destek aracı festival tarafından karşılanacak. Çadırda konaklamak istemeyenler için Ürgüp’teki Turban Otel, Hitit Otel, Akuzun Otel, Ürgüp Evi Cave Hotel ve Elkep Evi Cave Hotel, festival katılımcılarına özel fiyat sunuyor.

Organizasyon komitesi ve destekçiler

Argeus tarafından düzenlenen Salcano Kapadokya Bisiklet Festivali’nin organizasyon komitesi Aydın Ayhan Güney, Burçin Yılmaz, Mehmet Nuri Özden, Pınar Arpınar Avşar, Serkan Girgin ve Cemil Erdoğan’dan oluşuyor. Bisiklet Köyü Buluşması sorumluları Abdullah Güney, Korhan Aker ve Neşat Günbattı; Salcano Kapadokya Dağ Bisikleti Etap Yarışları sorumluları Gürol Çaydaş ve Kadir “Usta” Erduru; Veloturk GranFondo sorumluları ise Berkem Ceylan, Sarper Günsal, Aydın Diricanlı, Arda Türkmen ve Okan Can Yantır olarak belirlendi.

Argeus bu yıl ayrıca, 15 Ağustos 2015’de Niğde Aladağlar’da ilk kez yapılacak “Raidlight Aladağlar Sky Trail” ile 24-25 Ekim 2015’de Kapadokya’da ikinci kez gerçekleştirilecek “The North Face Cappadocia Ultra Trail” etkinliklerini de organize ediyor.

İsim sponsorluğunu Salcano’nun yaptığı festival, Kayseri Erciyes A.Ş. ana sponsorluğunda, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Bisiklet Federasyonu, Uluslararası Bisiklet Federasyonu (UCI), Ürgüp Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, Uçhisar Belediyesi, Göreme Belediyesi, Avanos Belediyesi ve Veloturk’ün desteğiyle gerçekleştirilecek. Salcano Kapadokya Bisiklet Festivali’nin dijital medya partneri ise Discovery Channel.

İlki 23-27 Haziran 2010 tarihinde düzenlenen, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında da gerçekleştirilen Kapadokya Bisiklet Festivali, hem bölge halkına bisiklet sevgisini aşılamayı hem de yurdun çeşitli bölgelerinden ve yurt dışından gelen bisikletçilere Kapadokya’nın doğal ve kültürel tanıtımını yapmayı amaçlıyor.