Derinkuyu İlçe Kaymakamı Mert Kumcu ve Derinkuyu Belediye Başkanı Bülent Aksoy, koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun bir süredir kapalı olan Yer Altı Şehrini açılışının ilk gününde ziyaret ederek, tüm vatandaşları dünyanın en büyük yer altı şehirlerinden biri olan Kapadokya’nın Gizemli Şehri “Derinkuyu Yer altı Şehri’ne” beklediklerini ifade ettiler.

Derinkuyu Belediye Başkanı Bülent Aksoy, "Kapadokya'da 36 yeraltı şehirlerinden en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu 1967 yılında turizme açılmış olup, 8 katlıdır. Hala hazırda bir süre için kapatılan Derinkuyu Yer Altı Şehrimiz bugün itibari ile tüm yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerine açılmış olup, ilçemizin yeraltındaki bu eşsiz şehri görmek için herkesi Derinkuyu'muza bekleriz" dedi. 

Derinkuyu Yeraltı Şehri
 
Asur Kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor. Girişleri kolay bulunmayan bulunsa da kolay girilmeyen bu gizli dünya, ilk Hristiyanları Romalı askerlerden ve Arap akıncılardan korurken, gizemli mimarisi zamane gezginlerine de ‘acaba uzaylılar mı yaptı’ diye düşündürmüyor değil!
1830’lara kadar Kapadokya Derinkuyu bölgesinde yer üstünde bile yerleşim yokmuş. Bir tesadüf eseri 1963 yılında bulunan ve 1967 yılında ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı Şehri adını 60-70 metre derinindeki 52 içme suyu kuyusundan almış. O tarihten bu yana toplamda 4 kilometrekarelik alanın sadece 2,5 kilometrekarelik 8 katı temizlenip ziyarete açılmış. Ziyarete açılan 8 katın derinliği 50 metreyken, tüm katlarının temizlenmesi halinde derinliğin 85 metreyi bulacağı ve kat sayısının 12-13’e ulaşacağı tahmin ediliyor. İşte mimaride uzaylıları zan altında bırakan da, yaklaşık 50 bin insanın bu derinliklerde hiç dışarı çıkmadan uzun süre nasıl yaşayabildiği!