Nevşehir in Derinkuyu İlçesi Kaymakamlığı tarafından Derinkuyu Yeraltı Şehri civarında bulunan 17 dükkanın tadilatını yapılarak Yeraltı Şehri Çevre Düzenlemesi projesinin tamamlanmasından sonra Derinkuyu da bu 17 dükkan ve turizme yakışır görüntülerle ilçe farklı bir kimliğe büründü.

Özellikle Derinkuyu ilçe merkezinde ki Yeraltı kenti civarında yıllardır çirkin ve atıl vaziyette bulunan Dükkanların bölgenin doğal dokusuna uygun şekilde tadilatlarının yapılarak buraların işletmelerinin Derinkuyulu vatandaşlara verilmesinden sonra artık ilçe merkezi hem çirkin görüntüden kurtulduğu gibi hemde Sosyal anlamda yeni yaşam merkezleride oluşmuş oldu.

Dünyaca ünlü Derinkuyu Yeraltı kenti ve tarihi kilise yanında ilçeye gelen yerli yabancı turistlerin vakit geçirebilecekleri aynı zamanda yemek yiyebilecekleri modern yeni mekanlarda kurulmuş oldu.

Bu Dükkanlar Yine ilçenin Cafe Restaurant gibi büyük eksikliğini de gidermiş oldu.Önümüzdeki döneme ilçede tamamlanarak hizmete girmesi Beklenen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ziraat Fakültesi için ilçeye gelecek olan Üniversite öğrencileri içinde şimdiden ön hazırlıklar yapılmış oldu.

İşte ilçede bu değişimin şüphesiz en önemli ismi Derinkuyu nun başarılı ve genç Kaymakamı Mithat Can Kutluca var...

 Derinkuyu nun başarılı Kaymakamı Mithat Can Kutluca yı,FİB Haber Merkezi olarak ziyaret ettiğimizde kendisini bu yeni hizmete giren dükkanlar içinde Derviş Bey Cafe işletmesinde buluyoruz. Projenin tamamlanarak hayata geçmesinden sonra gördüğümüz o ki; Gerek Kaymakam Kutluca nın gerekse Derinkuyulu işletmecilerin yüzleri gülüyor...

Kutluca açıklamasında ; İlçenin yıllardır özlem duyduğu ve eksikliğini hissettiği Sosyal yaşam alanları ile birlikte Turizm içinde yerli yabancı konuklarını rahatlıkla misafir edecek Derinkuyulu vatandaşlarımıza yakışır bir düzenleme ortaya çıkması bizleride ziyadesiyle mutlu etmiştir.

Bu projedeki amacımız ''İlçemiz Derinkuyu ekonomisinin tıkanmış bir halde olan tarım ekonomisinden tarım ekonomisine kanalize edilmesi amaçlanan bu projenin çarpan etkileriyle beraber ilçede meydana gelen ve gelebilecek birçok sosyolojik ve psikolojik meseleye de çözüm olabileceği tahmin edilmektedir. Daha şimdiden birçok aile işletmesi bu pastadan pay almaya başlamış ilçemizde sosyal bir rahatlamanın belirtileri gözlemlenmeye başlanmıştır'' dedi.

Kutluca;Nevşehir'in Derinkuyu ilçesindeki Üzümlü Kilise olarak bilinen tarihi Aziz Thederos Trion Kilisesi'nin kullanımı Derinkuyu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne devredilmesinin devamında gerek bu tarihi kilisemiz gerekse yerlatı kenti civarının düzenlenmiş olması açısındanda büyük önem arz eden projemizin şimdi hayata geçmesinin derin mutluluğunu yaşıyoruz dedi.

Hatırlanacağı üzere, Derinkuyu Kaymakamı Mithat Can Kutluca nın girişimleriyle  Derinkuyu ilçesinde Ayastefanos Antlaşması Gereği Sultan Abdülmecid Döneminde Savaş Tazminatı Karşılığında Yapılan Aziz Theodoros Trion Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Derinkuyu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne Tahsis Edilmişti"

Kutluca, kiliseyi ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlerden elde edilecek gelirin, Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin çevre düzenleme projesine kaynak olacağını belirterek, şunları söyledi:

''Aziz Theodoros Trion Kilisesi, Ayastefanos Antlaşması gereği Osmanlılar tarafından savaş tazminatı karşılığında Sultan Abdulmecid döneminde yapılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kilisenin kullanımını Kaymakamlığımıza devretti. Biz de kilisenin bakımını ve temizliğini yapması için Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne tahsis ettik. Aziz Thederos Trion Ortodoks Rum Kilisesi'nin Kaymakamlığa tahsis edilmesi ve Köylere Hizmet Götürme Birliği'nce işletilecek olması ilçe turizmine önemli katkı sağlayacak.''dedi.

Aziz Thederos Trion Kilisesi'nin önümüzdeki günlerde bakımının yapılarak ziyarete açılması planlanıyor.

 

-Aziz Theodoros Trion Kilisesi-

Bölgenin önemli Rum yerleşimlerinden biri olan 19. yüzyıla ait Üzümlü Kilise olarak da bilinen, çan kulesi de bulunan Aziz Theodoros Trion Kilisesi, Ayastefanos Antlaşması gereği Osmanlılar tarafından savaş tazminatı karşılığı olarak Sultan Abdulmecid döneminde yapıldı.

Kilisenin Yunanca kitabesinde, ''Agios Theodoros Trion'un bu çok kutsal kilisesi, İmparator Sultan Abdülmecid Han zamanında, onun yüksek iradesi ile Aziz İkonion Neofitos Efendi'nin teşviki ile ve burada ikamet eden Hristiyanların bağışları ile Haldiaslı baş mimar Kiriako Papadopoulos Efendi'nin zahmetleriyle inşa edilmiştir. Agios Theodoros'a ithaf edilmiş ve kutsanarak açılmıştır. Ki onun vasıtalarıyla Allah bu memleketi bütün tehlikelerden korusun. Amin. Sene 1858 Mayıs 15...'' ifadeleri yer alıyor.

Özellikle yabancı turistlerin daha çok ilgisini çeken Aziz Theodoros Trion Kilisesi, sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda, mimari plastik bezemelerinin zenginliği, anıtsal duvar resimlerindeki yüksek kalite ile de dikkat çekiyor.

Kilisenin yapılışında Selçuklu mimarisinden etkilendiği belirtiliyor.