Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Yakup Dinler, koronavirüs nedeniyle duran Çin pazarının bölgeye etkileri konusunda Turizm Güncel'den Savaş Daş'a önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Çinli turiste vebalı muamelesi yapılmaması gerektiğini kaydeden Dinler, Çinli turistin Kapadokya’nın can damarı olduğunu söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin koronavirüs salgınını kontrol altına almak içim mücadele ettiğini belirten KAPTİD Başkanı Yakup Dinler, Çin’in Kapadokya için en büyük yabancı pazar olduğunu ifade etti. Dinler, ‘’Elbette en büyük pay iç pazarda. İkinci sırada ise Çinliler geliyor. Kapadokya’da Çinli turistin toplam içinde yüzde 15-17 arasında bir oranı var. Ancak balon turizminin yüzde 35-40’ını, safari turizminin ise yarısından fazlasını Çinliler oluşturuyor.’’ dedi.

‘’Şu an bölgede çok az Çinli var’’

Özellikle Göreme tarafındaki küçük otelleri en çok besleyen pazarın Çin olduğuna dikkat çeken Yakup Dinler, ‘’Böyle bir pazar sıfır noktasına ulaşmak üzere. Grup gelişleri tamamen durmuş durumda. Türk Hava Yolları da uçuşlarını 29 Şubat’a kadar durdurdu. Şu an bölgede çok az Çinli turist var. Bunlar da daha önce Avrupa turuna çıkıp oradan Türkiye turuna dahil olan Çinliler’’ diye konuştu.

‘’Şubat ayında Kapadokya’da ağırladığımız turistin yarısı Çinli’’

Şubat ayının son birkaç yıla kadar Kapadokya’nın en zayıf olduğunu söyleyen Dinler, ‘’Son dönemde Çinli turizminin gelişmesi, onların yılbaşının da bu döneme denk gelmesi dolayısıyla, şubat ayında Kapadokya bölgesinde ağırladığımız toplam turistin yarısını Çinliler oluşturuyordu.’’ ifadelerini kullandı.

Türk misafir otele gelmeden ‘Çinli turist var mı?’ diye soruyor

Türkiye’deki sömestr tatilinin koronavirüs salgınına denk geldiği için iç pazar müşterisinde de bir tedirginlik oluştuğuna işaret eden KAPTİD Başkanı, ‘’Türk misafir tatile gelmeden arayıp, otelde Çinli turistlerin bulunup bulunmadığını soruyor. Daha bugün Kayseri Havalimanı’nı kullandım. Maskeli insan sayısının çok fazla arttığını gördüm.’’ dedi.

‘’Koronavirüs kendi pazarını oluşturmaya başladı’’

Koronavirüs’ün ortaya çıkmasıyla birlikte bununla alakalı bir pazarın da oluşmaya başladığını kaydeden Dinler, bazı ilaç firmalarının otelleri arayarak, ‘otelinize dezenfekte makinesi kuralım. Makine 1000 lira, tüpü 100 lira’ dediğini belirtti.

‘’Çinli turiste ‘vebalı muamelesi’ yapılmamalı’’

Çinli turistin Kapadokya’nın can damarı olduğunu kaydeden Yakup Dinler, ‘’Beni en çok üzen, Kapadokya’daki bazı tesislerin, ‘merak etmeyin falanca tarihe kadar otelimizde Çinli turist olmayacaktır’ şeklinde, bence insan haklarına aykırı bir tutum içerisine girmeleri. Zaten otellerde Çinli yok, dolayısıyla bunun reklamını yapmaya da gerek yok. Çinli turiste vebalı muamelesi yapılmamalı. Bu, insan haklarına da aykırı.’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘’Çinli turistin gelmemesi çok önemli değil’ ifadesi yanlış’’

Türkiye’nin ağırladığı toplam turist içinde Çinli turistin ciddi bir ağırlığı olmamakla beraber, Çinli turistin bazı bölgelerin can damarı olduğunu yineleyen Dinler, ‘’Özellikle Kapadokya, Pamukkale ve Fethiye. Çinliler son yıllarda Fethiye’ye de paraşüt için geliyorlar. Bu nedenle Çinli turistin gelmemesi çok önemli değil’ şeklindeki ifade yanlış bir ifade.’’ dedi.

‘’Nisan başına kadar Çinli turist beklemeyin’’

Çin’de getirilen tur yasağının daha önce yapılan satışları değil, yeni tur satışlarını kapsadığını kaydeden Yakup Dinler, ancak uçuşların iptal olmasından dolayı önceden satılan turların da yapılamadığını ifade etti. Dinler, ‘’Tur operatörleriyle konuştum. Nisan başına kadar Çinli gruplar anlamında bir beklenti olmaması gerektiğini söyledi. Münferit gelebilir. Münferit zaten istese şu anda da gelebilir. Örneğin, Malezya’ya veya Özbekistan’a uçar, oradan da Türkiye’ye gelir. Çünkü Çin yurt dışına çıkış yasağı koymadı. Tekrar şunu söylemek istiyorum. Kimse Çinli turiste vebalı muamelesi yapmamalı. Bizim Çinli turist ihtiyacımız var. Kriz döneminde kimse gelmiyorken Çinli turist geldi Kapadokya’ya. Kapadokya ve Pamukkale Çinli turist sayesinde ayakta kaldı. 2016-17’de kriz yaşadığımız dönemde ne Japon ne Avrupalı ne de Amerikalı vardı. Çinli turistler hem büyük otelleri hem de küçük otelleri besler. Her yere dağılmış durumdalar. En üst segment de gelir en alt segment de.’’ şeklinde konuştu.

Litvanya Cumhuriyeti Kapadokya (Nevşehir - Kayseri) Fahri Konsolosu Yakup DİNLER

Kaynak: Turizm Güncel 

Haber: Savaş Daş