Pers dilinde güzel atlar ülkesi anlamına gelen Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı, Göllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşınmasıyla ortaya çıkmıştır. Bölgeye yayılan lavlar yüksek bir plato meydana getirmişler. Zamanla bu platonun, erozyonun etkisiyle aşınması sonucu peri bacaları ortaya çıkmıştır. Oyulmaya elverişli olan kaya kütleleri oyularak, günün şartlarına göre ev, manastır, kilise ve yer altı sığınakları yapılmıştır.

Paleolitik dönemden günümüze kadar sürekli yerleşim görmüş Kapadokya bugün hala önemini korumaktadır. Olağanüstü doğası ile beraber dini ve kültürel zenginliği çok çeşitli bir bölge olarak günümüze kadar gelmiştir. Tarihte farklı dönemlerde farklı sınırlara sahip olan Kapadokya bölgesi bugün; Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin bulunduğu alan olarak bilinmektedir. Bunlardan özellikle Nevşehir’de turizm faaliyetleri son derece önem kazanmış durumda ve oynadığı bu rolden dolayı da Kapadokya denilince akla burası geliyor. Nevşehir’de Ürgüp,Avanos, Çavuşin, Göreme, Uçhisar, Ortahisar, Kaymaklı, Derinkuyu, Mustafa Paşa köyü çoğunlukla turistik aktivitelerin yer aldığı bölgeler.

Kapadokya her türlü aktivitenin kolaylıkla yapılabileceği bir bölgedir. Vadiler arasında uzun ve kısa yürüyüşler, ikonaların süslediği kilise ve manastırları ziyaret edebilir, balon turu yapabilir, akşam olunca da Türk gecelerine katılabilirsiniz.
Kapadokya’dan ve Kapadokya’daki diğer aktiviteler hakkında sonraki yazılarımda bahsedeceğim. Bu yazımda giderek önem kazanan herkesin büyük ilgisini çeken balon turuna değineceğim. Türkiye’nin önemli dağlarının çevrelediği, Kızılırmak’ın can verdiği, sahip olduğu tarihi ve coğrafi özellikleriyle herkesi yıllardır kendisine çeken dünyanın en büyük balon pisti Kapadokya’da balon turu herkesin ölmeden önce yapılması gerekenler listesine eklemesini tavsiye ederim.
Buradaki yeryüzü güzelliklerini ziyaret ettikten sonra balonla üzerilerinde turlayıp kuş bakışı izlemek ve yukarıdan fotoğraf çekmek ayrı bir heyecan ve zevk. Son derece zevkli ve heyecanlı ola bu aktivite Kapadokya’da giderek önem kazanıyor ve balon turlarına istek artıyor. Bununla birlikte tur düzenleyen şirketler ve balon sayısı da artıyor. Eğer önceden yer ayırmazsanız birkaç gece kalacaklar için balon turu yapmak imkansız olabilir. Son zamana bırakmadan rezerve yaptırmakta fayda var.
Balon turu hazırlıkları çok detaylı bir iş. Her şey ince ayrıntılarına kadar hesap edilip büyük bir titizlikle organize ediliyor. Uçuşun yapılacağı gün ve otelinizden alınacağız zaman size bildiriliyor. Balon turuna havanın sakin ve esintisiz olduğu zaman çıkılıyor. Bu zaman dilimi sabahın erken saatlerine denk geliyor. Sabah en geç 5 gibi uyanmanız gerekiyor. Sabah soğuk olacağı için muhakkak yanınıza kalın bir şey alın. Yalnız, uçuş esnasında balonun ateşi sizi ısıttığı için soğuğu çok hissetmiyorsunuz.
Balonlar kamyonetlerin üzerinde katlı bir şekilde getiriliyor. Balonların şişirilip, binime hazır hale getirildiği geniş bir alanda herkes birikiyor. Gruplara ayrılıyorsunuz. Balonların üzerinde kendine ait numaraları var. Binecek olduğunuz balon numarası size ve grup üyelerine veriliyor. Balonlar şişirilirken çay, kahve, kek pasta ikram ediliyor. Ortaya büyük bir ateş yakılıyor. Herkes ateşin başında ısınırken ve çayını kahvesini yudumlarken büyük bir heyecanla balona binmeyi bekliyor. Balonlar büyük pervanelerle şişiriliyor. Balon şiştikçe 2 kişi balonunun olduğu halatları sıkı tutarak dengeyi sağlıyor. Balon tam şişince kaptan motoru ateşliyor ve uçmak için gereken kontrolleri yapıyor.
Herkes teker teker sepete alınıyor. Yaklaşık 25 kişi bir sepete sığıyor. Herkes bindikten sonra kaptan kendini tanıtıp, uçuş esnasında uyulması gereken talimatları verip yükselmeye başlıyor. Daha önce arasında dolaşarak gördüğümüz güzellikleri bu kez de yukarıdan görme heyecanı sarıyor herkesi.
Kaptanımızla uçuş esnasında muhabbet etme ve ona soru sorma şansını buldum. Kendisi uçmayı çocuk yaşlardan beri hayal ettiğini ve hep hedefleri doğrultusunda çalıştığını ve sürekli araştırmalar yaptığını söyledi.
Dünyanın birçok yerinde uçmasına rağmen Kapadokya’yı çok sevdiğini ve buraya geldikten sonra hep burada çalışmaya karar verdiğini söyledi. O buraya geldiğinde çok az sayıda balon varmış. Şimdi ise yaklaşık 80 tane balonun olduğunu ve gelecek sezona bu sayının artacağını söyledi. Kendisi balon sayısının artmasından şikayetçi; çünkü kalkış saatleri aynı oldu için balonların birbirine çok yakın geçme, hatta çarpışma gibi tehlikesi olduğunu söyledi. Kendisi bu işte profesyonel olduğu için sorun yaşamayacağını fakat artan balon sayısıyla tecrübesiz kaptanların da turlara çıktığını ve ileride sorun yaratabileceğini söyledi.
Bindiğimiz balon dünyanın ikinci büyük balonu olduğunu yaklaşık 15000 m3. Biz turumuz esnasında en fazla 500 metre kadar yükseldi fakat 1500 metreye kadar yükselebildiğini söyledi. Balon turu esnasında Kapadokya’nın tüm popüler yerlerini üstten görüp detaylıca fotoğraflama şansı buldum. Uçuş esnasında Avanos, Göreme, Aşk vadisi, Zelve üzerinde döndük. Uçuş yaklaşık bir saat sürdü.
Tur sonunda kaptan balonu kamyonet üzerine tam olarak indiriyor ve balon içerisinde halatların çekilmesiyle havası salınıyor ve tekrar katlanıyor. Herkes sırayla sepetten çıkıyor ve başarılı geçen turu kutlamak için hazırlanan masanın etrafında toplanıyor.


























Kaynak:Fatih Karcı


http://www.royalballoon.com/tr/