İşte ülkemizden 2 ismin de bulunduğu dünyanın en gizemli ve ürkütücü yer altı şehirleri…

Eski dönemlerde yer altı şehirlerinin önemi büyüktü. İnsanlar savaşlardan, yırtıcı hayvanlardan ve akınlardan kaçmak için yeraltı şehirleri inşa etmişlerdi. İşte dünyanın ilgisini çeken ve ülkemizden Derinkuyu’nun da yer aldığı gizemli yer altı şehirleri…

Petra

Ürdün’de bulunan Petra yer altı şehri M.Ö. 6. yüzyılda Hor dağı’nın eteklerinde inşa edilmiştir. Bu yer altı şehrinde büyük bir tiyatro, devasa bir kale ve şehir merkezi de bulunmaktadır. Petra, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır ve BBC “Ölmeden önce görülmesi gereken 40 yer” arasında Petra’ya yer vermiştir.

Yerebatan Sarnıcı

Ayasofya’nın hemen yanında bulunan Yerebatan Sarnıcı, ilk olarak geniş bir ticaret ve sanat alanı olarak inşa edilmiştir. Ardından İmparator Justinian döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak için sarnıca dönüştürülmüştür. Sarnıcın 21 milyon galon su tutma kapasitesi bulunmaktadır. Sarnıcın içerisinde bulunan Medusa başları ise hala gizemini korumaktadır.

Moskova Metrosu

Dünyanın en çok trafik yaşanan metrosu olmasa da 2. Dünya Savaşı öncesinde inşa edilen bu yapı kesinlikle göz doldurmaktadır. Yüksek tavanı, mermer duvarları ve daha pek çok yönüyle görenleri hayrete düşürmektedir. Her yıl metrodan 2.3 milyar insan gelip geçmektedir.


Wieliczka Tuz Madeni

Eski bir kaya tuzu madeni olan Wieliczka, Polonya’nın en çok turist çeken yerlerinden biridir. İçerisinde tamamen kaya tuzundan oyulmuş bir katedral ve heykeller bulunan maden 1996 yılında tuz üretiminin durmasıyla müzeye dönüştürülmüştür. Yer altında dar merdivenlerle inilen madende her şey tuzdandır. Madenin içerisinde muhteşem bir de göl bulunmaktadır. Katedralin içerisinde bulunan avizeler de dahil olmak üzere her bir parçası burada çalışan işçiler tarafından kaya tuzuna oyularak elde edilmiştir.

Ve Nevşehir Derinkuyu yer altı şehri

Dünyanın en ünlü 4 yer altı şehri arasında bulunan Derinkuyu, Kapadokya bölgesinde bulunur. En eski ve büyük yer altı şehrlerindan olan Derinkuyu’da 40 bin kişinin tüm ihtiyaçlarıyla birlikte yaşayacağı kadar bir alan mevcuttur. Hıristiyanların zulümden ve işkencelerden kurtulmak için inşa ettiği bu şehirde bir kilise de bulunmaktadır. Şehrin her seviyesini koruyan ağır bir taş blok yer almaktadır. Derinkuyu yer altı şehrini Kaymaklı yer altı şehrine bağlayan bir de tünel inşa edilmiştir.

Milliyet