Ürgüplüler’in heyecanla hayata geçmesini beklediği Kayakapı Projesi kapsamında  hizmet vermeye başlayan Kayakapı Premium Caves–Cappadocia, Ürgüplü Dinler Ailesi’nin  imzasını taşıyor. Kayakapı Premium Caves–Cappadocia  Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Yakup Dinler, genelde Kayakapı Projesi, özelde de Kayakapı Premium Caves- Cappadocia hakkındaki tüm bilinmeyenleri ve projenin geleceğini Turizm Aktüel’e anlattı.

Hem bölgenin yakın tarihine ışık tutan, hem de Türk turizmine artı değer katan Kayakapı Projesi kapsamında hayata geçen Kayakapı Premium Caves- Cappadocia hakkında bilgi verir misiniz?

En büyük cave oda/süite ve ortalama büyüklükte en büyük odalar, Kayakapı Premium Caves–Cappadocia’da bulunuyor. Ayrıca, odaların % 80’i kendi Türk Hamamı’na sahip.

Kayakapı Projesi uzun yıllardır Ürgüplüler’in heyecanla hayata geçmesini beklediği bir projeydi. Uzun yıllar sadece “Proje” bazında kalınca artık bir çok kişi umudunu yitirmiş ve gerçekleşmeyeceği için üzülmüştü. Tabii üzülenlerin yanında sevinenlerin olduğunu da unutmayalım. Geçmişte sevinenler şu an çok üzgünler. Ürgüplü Dinler Ailesi olarak biz Ürgüp’ün ve Kapadokya’nın en eski ve en özel yerleşim alanlarından birisi olan Kayakapı Mahallesi’nin daha fazla yok olmasına göz yummadık ve projeyi devraldık.

200 dönümden daha fazla bir alanda kurulmuş olan, bünyesinde 1500’e yakın kayadan oyma oda (kayadam) ile 230 yıkılmıs/yarı yıkılmış ev bulunan ve geçmişte “Ağalar Mahallesi” olarak tanımlanan Kayakapı Mahallesi, 1 Mayıs 2013 tarihinde Kayakapı Premium Caves – Cappadocia adıyla ilk misafirlerini ağırlamaya başladı.

Çok aşamalı bir proje olan Kayakapı Projesi şu an hangi aşamada ve Kayakapı Premium Caves - Cappadocia’in yeni bölümlerinde farklı hangi bölümler olacak?

İlk aşamada 11 mağara oda / süite ile hizmete giren tesisimiz, şuan itibariyle 32 mağara oda / süite, Maide Restaurant, Manzara Bistro, Cazgır Lounge, Şekerci Şarap Mahzeni, Davut Ağa Toplantı Salonu, Açık Yüzme Havuzu ve Kayakapı Spa (Hamam, Sauna, Masaj Odaları ve Fitness Center) ile hizmet veriyor. Kayakapı Projesi sadece bir otel projesi değil. Bu yüzden bu proje kapsamında ayrıca bir çok tarihi eser restore edilecek. Biz projeyi devralmadan önce UNESCO desteği ile 10’uncu Yüzyıl Kaya Kilise restore edilmişti. Şimdi ise bu Kaya Kilise’ye ek olarak Kayakapı’da Selçuklu Camii restorasyonu yakın zamanda başlayacak.

Kayakapı Premium Caves–Cappadocia’nın  en küçük odası bir çok tesisin süiti ile eşdeğer büyüklükte bulunuyor.

Kayakapı Projesi’nin gerçek adı “Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi”dir. Projenin“Canlandırma” kısmı kapsamında Kayakapı’da “El Sanatları Çarşısı” hizmete girecek.  Bu çarşıda unutulmaya yüz tutmuş bir çok sanat canlanacak. Bu salonlara ek olarak, 6 mağara süitimiz daha restorasyon aşamasında. Konu oda sayısından açılmışken, piyasada özellikle rakiplerimizin dile getirdiği bir yanlışı da buradan düzeltmek istiyorum: Kayakapı Premium Caves – Cappadocia hiç bir zaman 1000 odalı “mass” bir tesis olmayacak. Şu an için planlanan maksimum oda / süite sayısı 55 civarında. Fakat bildiğiniz üzere Kayakapı Mahallesi çok geniş bir arazi üzerine kurulu. Bu 55 konaklama ünitesi tamamlandığında, kuvvetle muhtemel Kayakapı Premium Caves – Cappadocia’ya ayrı bir konsept / marka adı altında bir kardeş otel gelecek.

Kayakapı Premium Caves- Cappadocia’da konaklayan misafirleriniz,  bu muhteşem doğal ve tarihi ortamda  yaşadıkları eşsiz konaklama deneyiminin hissettirdiklerini sizinle paylaşıyor mu? Ne gibi tepkiler  alıyor sunuz?

Yakup Dinler, “Yaptığımızı işte gurur var, mutluluk var. ‘Yaptım ve oldu’ demekle iş bitmiyor. Böyle yapanlar kaybetmeye mahkumdur” diyor.

Açıkçası konuklarımızın geri dönüşleri bizim çok önem verdiğimiz konu. Konuklarımız bu geri dönüşleri çoğu zaman bize gönderdikleri teşekkür maillerinde veya TripAdvisor gibi online yorum sitelerinde dile getiriyorlar. Şu ana kadar gelen tepkiler çok çok iyi. Bazen bizim hiç aklımıza gelmeyen şeyleri misafirlerimiz öneriyor ve bunların dikkate alındığını görünce çok  mutlu oluyorlar.

Buna örnek olarak şu anekdotu anlatabilirim: Otelimizdeki tüm odalar ‘Cave’ yani Mağara oda. Normal şartlarda bu tür odalar doğal olarak serin oldukları için, ayrıca bir soğutma sistemine gereksinim duyulmuyor. Fakat otelimizde bulunan 8 oda zaman zaman bu kalıbın dışına çıkıyor. Bu odalarda konaklayan misafirlerimiz bize, odaların sıcak olduğu bilgisini verdi. Hatta misafirimizden bir tanesi başka bir arkadaşına bizim oteli önermiş ve “Otel ve X oda çok iyi ama biraz sıcak olabilir, klima takmalarını önerdim ama muhtemelen takmamışlardır” diye bir yorumda bulunmuş.

Arkadaşının önerisi üzerine otelimize gelen misafir odaya girip de klimayı görünce, çok şaşırmış. Hemen oteli kendisine öneren misafirimize klima fotoğrafını e-mail ile göndermiş. Eski misafirimiz haliyle görüşünün dinlenmiş olmasından ötürü çok mutlu oldu. Yani, biz konuklarımızı otelden ayrıldıktan 2-3 ay sonra bile mutlu etmeyi başarabiliyoruz.

‘Premium Hizmet’  çok iddialı bir kavram.  İddianıza konu olan Premium Hizmet’in ayrıntılarından bahseder misiniz? Bölgede bulunan diğer ‘Cave’ otellerden farkınız nelerdir?

Evet Premium çok iddialı bir kelime ama biz de çok iddialıyız. İddialıyız çünkü; Bizim en küçük odamız bir çok tesisin süiti ile eşdeğer büyüklükte. En büyük cave oda/süite ve ortalama büyüklükte en büyük odalar bizde. Bir odamızın ½’si hariç tüm odalarımız gerçek Cave. Günümüzün en önemli iletişim aracı olan internet, Kayakapı Premium Caves – Cappadocia’da misafirin kendisine ait özel hat ile veriliyor ve tüm alanlarda süper hızlı olarak hizmet veriyor. Odalarımızın % 80’i kendi Türk Hamamı’na sahip. Odalarımızın % 80’i kendi çalışır vaziyette olan şömineye sahip. Odanın içinde kendi özel saunasına sahip ender otellerden biriyiz. Tesis içinde hem kilise hem cami bulunan tek tesisiz. Oda içinde Isıtmalı Kapalı Havuz’a ek olarak otelin herkese açık olan Açık Yüzme Havuzu, Açık Relax Havuzu ve Spa’sı olan tek tesisiz. Kapadokya’da yürümek istemeyen misafirleri odasının kapısına kadar Elektrikli Golf Arabaları ile götüren tek tesisiz. Ve bu konuda önerilere de açığız.

Dünya çapında ses getiren Kayakapı Projesi’ne imza atmanın ayrıcalığını yaşıyorsunuz. Dünya medyasında da sıkça haber oluyorsunuz.  Bu sizin için neyi ifade ediyor?  Gurur mu, mutluluk mu, tatmin mi, daha ilerisi için hırs mı?

Kayakapı Premium Caves – Cappadocia çok kısa bir sürede gerçekten güzel bir tanıtım yaptı. Bu tanıtım sürecinde Turizm Aktüel olarak sizin katkınız da yadsınamaz. Bunun için size tekrar teşekkür ederim. Hissettiklerime gelince: Evet gurur var, mutluluk var. Daha ilerisi ve daha iyisi için istek var. Çünkü otelcilik yaşayan bir organizma gibidir. Sürekli beslemeniz ve yenilenmeniz lazım. ‘Yaptım ve oldu’ demekle iş bitmiyor. Böyle yapanlar kaybetmeye mahkumdur.

Tarih ve doğanın muhteşem buluşmasını konforla birleştirip, konuklarınıza gerçekten farklı bir konaklama deneyimi yaşatıyorsunuz. İçinde restaurantların, birbirinden farklı odaların, salonların, hamam, sauna ve havuzların bulunduğu komplike bir tesis inşa ettiniz. Peki dünyada bu projeye benzer başka bir otel projesi var mı? Ya da Türkiye’de sizden ilham alarak oluşturulan bu tarz bir proje bulunuyor mu?

Açıkçası dünyada bir mahalleyi restore edip burayı Yaşam Alanı + Otel’e çeviren başka bir proje bilmiyoruz. Fakat benzer bir projenin Kapadokya’nın Göre bölgesinde yapılmak istendiğini biliyoruz. Göre Belediye Başkanı basına “Biz de ikinci Kayakapı olmak istiyoruz” diye demeçler verdi. Ayrıca yakın zamanda Fethiye Kayaköy’ün de benzer bir projeyle değerlendirilmek istendiği basında yer aldı.

Kayakapı Premium Caves- Cappadocia’da konaklama keyfini henüz deneyimlememiş olan seyahatseverlere ne gibi mesajınız olacak?

Kapadokya, dünyanın en güzel açık hava müzesi. Kapadokya’yı görme ve gezmenin keyfine,  Kayakapı Premium Caves- Cappadocia’da konaklama ayrıcalığını eklemek, muhteşem bir Kapadokya tatilinin olmazsa olmazlarıdır. Kapadokya’ya gelin ve bu keyfi bizimle yaşayın. Bu ayrıcalığın bir parçası olun. Kardeş kuruluşumuz olan Royal Balloon ile, dünyanın en güzel açık hava müzesi Kapadokya semalarında gezmenin keyfine davet ediyorum.

Kayakapı Premium Caves – Cappadocia, 2015 yılına TripAdvisor’dan aldığı 8 ödülle hızlı bir giriş yapmıştı. 

Hasan Arslan Haberi
Kaynak: Turizm Aktüel