NEVŞEHİR REHBERLER ODASI BASIN BİLDİRGESİ


Öncelikle Kayseri Hacılar mevkiindeki kaza sonucu vefat eden Öğrenci kardeşlerimize Allah'tan Rahmet ve Ailelerine Başsağlığı diliyorum. Mesleğimiz gereği  zamanımızın büyük çoğunluğu yolarda geçtiği için bu tür kazalar bizleri  derinden etkiliyor.
Belgesiz faaliyetlerin  ne acılara sebep olduğunu bir kez daha maalesef tanık olduk. Bu vakalardan sonra . hep sorular, nedenler ve niçinler  vardır... İşte şimdi onları tekrar sorup cevaplarını inceleyelim.

1) NEDEN SEYAHAT ACENTASI KULLANMALIYIM?

*Çünkü SEYAHAT ACENTALARI belgesiz ve modelsiz araçları kullanmazlar. Araçların rutin olarak sigortası, muayenesi, taşımacılığa elverişli olup olamadığının  kontrolleri rutin olarak yapılmaktadır. Sürekli turizm taşımacılığı yapan, tecrübeli şoförler bulunmaktadır. Yolun durumunu belirler ona göre hız ayarı ayarlanıp vb. tedbirler alınır. Ayrıca bu şoförlerin yeterliliklerini kanıtlaması için SRC ve PSİKOTEKNİK belgeleri bulunur. Bu özellikler seyahat taşımacılığı yapan araçlarda olmazsa olmazlarındandır.  Tüm kontroller ve belgeler seyahat acentesi Operasyon departmanı tarafından kontrol edilerek  daha güvenli bir seyahat için gerekli olan şartlar gerçekleştirilmiş olur.

Eğer başında Seyahat Acentesi Olsaydı belki de böyle bir kaza gerçekleşmeyip olup, bu acılar yaşanmayacaktı.
***Akasaray-Konya Yolunda 33 Öğrenci ve Öğretmen (2007) (çünkü yetki belgesi olmayan bir araçla seyahat ettiler)
***Kayseri-Yahyalı 'da 8 Öğretmen ve Aileleri (2013) (çünkü yetki belgesi olmayan bir araçla seyahat ettiler)
***Kayseri - Hacılar 11 Öğrenci (2013) (çünkü yetki belgesi olmayan bir araçla seyahat ettiler)

2) NEDEN REHBER KULLANAYIM?

-- Profesyonel Turist Rehberliği olarak icra  edilen meslek çalışanları sadece araç içerisinde bilgi vermezler. Yolu ve yol şartlarını bilmeleri haricinde, aracın durumunu ve Şoförlerin durumunu sürekli kontrolü altındadır. Sorunlar karşısında çözümler bulup gezinin aksamasına neden olacak eksiklikleri ortadan kaldırır. Sürekli Destinasyon-Acente-Kaptan-Seyahat edenler-kendisi ile bir koordinasyonda içerisindedir. O araç ve kişilerin hayatları bir nevi ona emanettir. Aynı zamanda bir psikologdur.Bir İlk yardımcıdır. Olabilecek kaza anında ilk desteği o sağlar. Bu ve bunun gibi birçok görevi vardır. YANİ SADECE BİLGİ VERMEZ. SİZDEN VE SİZİN HAYATINIZDAN SORUMLUDUR!!!


Eğer Başında BİR REHBER Olsaydı belki de...bu trajedi  yaşanmayacaktı.
***Akasaray-Konya Yolunda 33 Öğrenci ve Öğretmen (2007) (Şoförün diğer hatası uyumaktı)
***Kayseri-Yahyalı 'da 8 Öğretmen ve Aileleri (2013) (Şoförün diğer hatası yanlış yola girmekti ve dikkatsizdi)


***Kayseri - Hacılar 11 Öğrenci (2013) (Şoförün diğer hatası yol durumuna göre hareket etmemiş olmasıydı. Zaten Rehber olsaydı buna izin vermezdi, zincir attırırdı)

3) NEDEN DAHA FAZLA ÜCRET ÖDEYELİM?
-- Çünkü Ödediğiniz fark belkide  5-10 tl dir. Ayrıca  kanunen bu hükümleri yerine getirmeden yola çıkmak yasaktır, Suçtur. HAYDİ TÜM BUNLARI DA GEÇTİK ''CANINIZ HERŞEYDEN ÖNEMLİDİR''

4) KADERİN ÖNÜNE NASIL GEÇECEKSİNİZ?
-- Siz önce tedbir alacaksınız. Sonra Kadere bırakacaksınız. ''içerisi gaz dolu bir odaya bile bile ateşle girmek'' KADER DEĞİLDİR .


*******************
NE YAPILMALI ???
KONTROL EDİNİZ !!! VE DESTEK VERMEYİNİZ !!!
BELGESİZ FAALİYET İSE : TÜRSAB'a(Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği)
BELGESİZ ARAÇ İSE : KARAYOLLARI-TRAFİK POLİSİ
REHBERİ YOK İSE : TUREB'e (Turist Rehberler Birliği)
ŞİKAYET EDİNİZ !!!

KAMU OYUNUN BİLGİLERİNE SUNULUR.

Saygılarımla.

Nevşehir Rehberler Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Sami YILMAZ