Dinler Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Dinler, Çinli turistlere yapılan saldırıların rezervasyonlara etkilerinden grubun hedeflerine, Kapadokya turizminden Erciyes projesinin bölge turizmine etkilerine kadar çok sayıda başlıkta TurizmGüncel'e değerlendirmelerde bulundu. 



Savaş Daş - TurizmGüncel

Kapadokya'nın Japonlarla özdeşleşmiş bir bölge olduğunu ifade eden Yakup Dinler, Japonların son dönemde Türkiye'den kaynaklanmayan sorunlar nedeniyle ülkeye gelmeyi bıraktılarına dikkat çekti. Suriye'deki IŞİD olayı ve iki Japon'un öldürülmesi, daha sonra da Tunus'taki müze saldırısında Japonların ölmesi nedeniyle Japon turistte bir korku oluştuğunu belirten Yakup Dinler, "Bu benim değil, bizzat Japonların kendi yorumları. Şöyle bir yaklaşımları var: İsterse aşağıda 5 bin insan öldürülsün, işin içine kendi ırkları girdiği zaman hassaslaşıyorlar. Ama aynı zamanda unutkanlar ve affediciler." değerlendirmesini yaptı.

BÖLGEYE GELEN TURİSTİN YÜZDE 20-25'İ JAPON'DU

Ellerinde kesin istatistiki rakamlar olmamakla birlikte, bölgeye gelen Japon sayısında yüzde 70-80 dolayında gözle görülür bir düşüş olduğunu kaydeden Dinler, "İl Kültür Turizm Müdürlüğü 2014'te bölgeye 3 milyon turist geldiğini açıkladı. Ancak bu hesap, müze ve ören yeri girişlerine göre hesaplanıyor. Benim tahminime göre bölgeye yerli/yabancı toplam 1.1 ile 1.2 milyon arasında turist gelmiştir ve bunun nereden baksanız yüzde 20-25'i Japon'dur." dedi.

ÇİNLİLER JAPONLARIN YERİNİ DOLDURMAYA BAŞLADI

Japon turistin yerini büyük oranda Çinli turistin doldurmaya başladığını ifade eden Dinler, ancak Çinlilere yönelik saldırıların bu pazarı etkilediğine dikkat çekti. Dinler, "Üstelik de Çinli diye Korelilere saldırdılar. Biz de hem Çinli turistte hem de Koreli turistte sıkıntı yaşamaya başladık." dedi.

ÇİN'DEN İNANILMAZ BİR TALEP VAR

Çin'de ciddi bir potansiyel olduğunun altını çizen Yakup Dinler, "Biz de bu potansiyeli büyütmek için THY, kalkınma ajansı ve ticaret odasının destekleriyle Kapadokyalı otelciler olarak Çin'e gittik. Çin'den iki tane TV kanalı Kapadokya'ya gelerek programlar yaptı. Orada hem Şangay'da fuara katıldık hem de Şangay'da Hong Kong'da çalıştaylar düzenledik. Özellikle Hong Kong'ta inanılmaz bir talep var. THY orada yüzde 97 dolulukla uçuyordu. İnsanlar bilet alabilmek için sıraya giriyor." şeklinde konuştu.

FİYATLARI DÜŞÜRÜP 'GEL GEL' YAPAN OTELCİLER VAR

Yakup Dinler, Kapadokya'da otelciliğin durumu ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Kapadokya dünyada tek. Burada farklı bütçelere göre konaklama imkanı sağlıyoruz. Buraya gelen bir kişi gecelik 5 euroya da, 1000 euroya da konaklayabilir. Ben otellerin çoğalmasından şikayetçi değilim. Yeter ki hizmet kaliteli olsun. Bazı otellerimiz bir konuda yanlış yapıyor. Otelini değerinin altında pazarlıyor. Satamadığından değil, gel gel yapıyor ve 60 euroluk odayı 20 euroya satıyor. Gelen yolcuya da bu sefer tur ve balon satmaya çalışıyor. Otelcinin asli görevi otelciliktir. Kimse tur satmasın demiyoruz ama öbür yandan da balon ya da tur almayan müşteriye kötü davranılıyor. Bu bize ciddi sıkıntılar yaratacak." 

Beşi Kapadokya'da bir tanesi de Alanya'da olmak üzere toplam altı otelleri olduğunu ifade eden Yakup Dinler, kendi gruplarının durumu ile ilgili olarak ise şu bilgileri veriyor:

ALANYA'DAKİ TESİSİMİZ DÜZ BİR OTEL AMA İLK 100'DE

"Alanya'daki otelimiz 97 yılından beri faaliyette ve Rus değerlendirme sitesi TopHotels'de ilk 100'e girdi. Düz ve ekonomik bir tesis ama misafir memnuniyeti çok yüksek. Kapadokya'da ise değişik segmentlerde yaklaşık 1000 yatağımız var. Bu otellerde daha çok incoming gruplarını ağırlıyoruz."

KAYAKAPI'DA 55-60 ODAYA ÇIKACAĞIZ

"Kayakapı Premium Caves Otel'de ise şu anda 32 odamız faaliyette ve 11 oda daha planlamamızda. Burada toplam 43 odaya ulaşacağız. Bu konuyla ilgili yanlış bir algıyı da değiştirmek istiyorum: Burası 270 dönüm bir arazi. Bazı rakiplerimiz 'orası 1000 küsur oda olacak' gibi söylemlerde bulunuyorlar. Kişiye özel hizmet veren bir tesisiz. Kayakapı Premium Caves olarak maksimum 55-60 odayı hayata geçireceğiz. Alanımız geniş ve burada farklı konseptlerde iki veya üç marka yaratmayı düşünüyoruz. Kayakapı Premium Caves markası oturdu zaten. Rezervasyonlarımızın yüzde 80'ini kendi web sitemizden alıyoruz. Bu otelde yedi ayrı kategoride odamız var ve fiyatları 150 euro ile 1080 euro arasında değişiyor. En küçük odamız 33 metrekare, en büyük odamız ise 253 metrekare büyüklüğünde bir konak. İşin en ilginç tarafı ise, ilk satılan odaların en pahalılar olması."

KAYAKAPI'NIN YAN TARAFINA YENİ TESİS YAPACAK

"Bundan sonra yatırımlarımız Kayakapı'da devam edecek. Buradaki her bir oda aslında bir ev ve bu evleri tesise dönüştürmek için ciddi kurullardan geçmeniz gerekiyor. Şu anda aşağıda yapılan odalar için yaklaşık beş ay boyunca kurulda dosya bekledik. Burada iki sene içinde 55-60 odaya ulaşabileceğiz. Sonrasında ise yan tarafta yeni tesise başlayacağız."

"Bir taraftan da diğer oteller renovasyona ihtiyaç duyuyor. Biz de her yıl otelleri kapatmadan kısmi yenilemeler yapıyoruz. Bir de sekiz balonlu bir balon şirketimiz var. Baba ve iki kardeş uyum içinde çalışıyoruz." 

FERİT ŞAHENK'İN BURADA OTEL ALMASI ÖNEMLİ

Ferit Şahenk'in Kapadokya'da otel aldığına dikkat çeken Dinler, “Şahenk burada bir festival düzenledi ve bölge dolup taştı. Gözleme satanından tut, 1000 euroya oda satana da faydası oldu. Kapdokya'da, yerel ile ulusal veya uluslararası büyük zincirlerin bir sentez oluşturması lazım." dedi. 

Peki Kayseri/Erciyes projesi Kapadokya turizmini nasıl etkileyecek? Yakup Dinler bu sorumuza şu yanıtı veriyor:


KAYSERİ-ERCİYES ARASI 35 KİLOMETRE

"Erciyes'te ise şu ana kadar çok az otel hayata geçti ve bir iki tanesi dışında kalite düşük. Orası planlanırken kışın kayak, yazın da şehir oteli olarak hizmet vermesi düşünüldü ve Palandöken örneğinden gidildi. Ancak Erzurum'da havalimanına indikten 10 dakika sonra oteller bölgesindesiniz. Dağ şehrin içinde. Erciyes'te ise dağa çıkabilmeniz için 35 km yol yapmanız lazım.  Kaldı ki şehrin içinde de çok güzel oteller var. İnsanlar konaklamak için neden dağa çıksın? Ama güzel bir haber aldık. Erciyes'te termal suya çok yaklaşılmış. O yapılır, artı futbol ve kongre turizmi yapılırsa Erciyes canlanır. Ama sadece 60 gün olan kış turizmine bel bağlamak ciddi sıkıntı."

ÖGER TOUR KIŞ SEZONU İÇİN KAPADOKYA-ERCİYES PAKETİ HAZIRLADI

"Öger Tour şu anda kış kataloğuna 5 gün Erciyes'te kayak ve iki gün Kapadokya olmak üzere bir paket koydu kış programına. Tutmasını umut ediyoruz. Çünkü tutarsa başka firmalar da peşinden gelir." 

Turizm Güncel / 
Savaş Daş