Mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Göreme’de eski kültürlere yer verilerek yaşatılmaya çalışılan gelenekler ilgi görüyor.

Ramazan ayının gelmesiyle beraber, Göreme’de unutulmaya yüz tutmuş kültürler yaşatılmaya çalışılıyor. Göreme Belediyesi’nin organize ettiği Ramazan şerbeti ikramı ile başlayan etkinlikler, vatandaşların teravih namazından çıkmasından sonra da devam ediyor. Osmanlı kültürünü simgeleyen kıyafetleri ile vatandaşları selamlayıp Ramazan aylarını tebrik eden meddah ekibi, ellerinde Göreme Belediyesi Hayırlı Ramazanlar Diler yazılı pankart açarak vatandaşların arasında dolaştı. Osmanlı döneminden günümüze Ramazan aylarında güğüm içerisinde şerbet ikramı kültürü de Osmanlı yıyafetli şerbetçilerle vatandaşlara yansıtıldı. Şerbet güğümünü sırtına alan şerbetçi teravih namazı sonrası camiden çıkan vatandaşlara ve halka şerbet ikram ederek unutulmuş Ramazan kültürünü bir nebzede olsa yaşatmış oldu. Davul ile mani söyleyerek gezen gösteri ekibi vatandaşların beğenisini kazandı.

Yine Karagöz ve Hacıvat ile Yeniçeri Askerleride Göreme de unutulmaz bir Ramazan akşamına imza atmaya devam ediyor.
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Göreme’de sergilenen bu geleneğin Osmanlıdan beri devam edip geldiğini belirtti. Başkan Cingil; “Ramazan ayında Göreme’de vatandaşlarımıza eski kültürleri yaşatmaya gayret ediyoruz. Kurduğumuz iftar sofrası var. Bu sofrada herkes bir arada iftar yapıyor. Perşembe günleri teravih namazı sonrası halkımıza bal şerbeti ikram ediyoruz. Bu gelenek, çok eski zamanlardan beri kültürümüzde var olan bir gelenek. Yine farklı bir kültür meddah ekibini de sunmaya çalıştık. Davul ile mani söylemeler, vatandaşlara pankartla Ramazan kutlamaları, güğüm ile şerbet ikramı gibi farklı zenginliklerimizi sunmaya çalıştık. Göreme Ramazan ayının da çok farklı yaşandığı bir belde. Herkesi ramazan ayında buraya davet ediyorum.”

Düzenlenen bu etkinlik, Ramazan ayı sonuna kadar belirli günlerde yine devam edecek.