Kapadokya'da istihdam edilecek yaklaşık 100 alan kılavuzu, 9 bin 572 hektar alanı kaplayan Göreme Tarihi Milli Parkı'nı turistlere tanıtacak
 Alan kılavuzları, bir il,bir ilçe, 3 belediye ve 3 köyü içine alan Milli Park alanının korunmasında da önemli rol oynayacak.

Türkiye'nin peribacaları, kayadan oyma kiliseleri, vadileriyle ünlü Kapadokya bölgesi,100'e yakın alan kılavuzu ile yerli ve yabancı turistlere tanıtılacak.

Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürü Erol Aksoy yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde Milli Parklar'da alan kılavuzu uygulaması başlatılacağını söyledi.

Yabancı dil bilen ve milli parkın bulunduğu yöreyi iyi tanıyan kişiler arasından seçilecek alan kılavuzlarının 1 aylık eğitimden geçirileceğini anlatan Aksoy,"Eğitimde,milli park alanı içerisinde bulunan tüm noktalar anlatılacak,turistlere nasıl davranacakları öğretilecek. Kılavuzlar, en az lise mezunu olacak, Göreme tarihi park sınırları içerinde ikamet edecek ve yabancı dil bilecek. Proje ile bölge insanına iş imkanı sağlanacak" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde 2013 yılı programında Kapadokya için 100kişiye alan kılavuzu eğitimi verilmesi planlandığını aktaran Aksoy,"Göreme Tarihi Milli Parkı 9 bin 572 hektar alana sahip. Bu alan içerisinde birçok vadi,kilise ve peribacası var. Alan kılavuzları bu bölgedeki tarihi değerleri yerli ve yabancı turistlere tanıtacak" diye konuştu.

EğitimlerKasım ayında başlayacak

Alankılavuzluğu için 135 başvuru yapıldığını kaydeden Aksoy, şöyle devam etti:

"Oluşturulacak komisyon, başvuruları değerlendirerek, eleme yapacak. Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan eğitimin ardından kılavuzlar göreve başlayacak. Bu personeller Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışacaklar. Görevli personel alanda gezdirdiği gruba karşı yaptığı hatalardan ötürü görevden alınabilecek."

Alan kılavuzu ile rehberlerin karıştırılmaması gerektiğini belirten Aksoy, "Bir rehber Türkiye geneli için söz sahibi iken alan kılavuzları ise sadece Milli Parklar Genel Müdürlüğü idaresinde olan bölgelerden sorumlu olacak. Alan kılavuzları görevli olduğu bölge ve ilin haricinde görev yapamayacak"ifadelerini kullandı.

Normal şartlarda milli parklarda bir giriş kapısının bulunurken, Göreme Tarihi Milli Parkı alanı içerisinde bir il, bir ilçe, 3 belediye ve 3 köyün yer aldığı için kontrolü ve korunmasında sıkıntılar yaşanabildiğini dile getiren Aksoy, bu nedenle alan kılavuzlarının bölgenin kontrolü ve korunmasında da etkin rol üstleneceğini vurguladı.