Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) tarafından Göreme beldesindeki bir otelde düzenlene seminerde, TRS Turkeyf Rezervasyon Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Oral Yiğitkuş, işletmecileri bilgilendirdi.

 

Kapadokya bölgesindeki online rezervasyon etkinliğinin yüzde 10 civarında olduğunu ifade eden Yiğitkuş, "İstanbul'da ise bu, oteller bazında yüzde 50-60'tan başlıyor, yüzde 95'e kadar ulaşıyor. Ortalamada ise yüzde 60-70 civarındadır. Kapadokya da bu süreçten geçerek, online doluluğu yüzde 50-60 seviyelerine gelecek" dedi.

 

Yiğitkuş, online sistemler sayesinde otellerin aracılara ödedikleri komisyonun da ortadan kalkmasının sağlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

 

"Bu anlamda işletmecileri bilgilendirmenin otellere büyük fayda getireceğine inanıyoruz. Aynı zamanda acentelere ödedikleri komisyonlarda ve komisyon dengelerinde de otellere çok büyük faydalar getireceğini düşünüyoruz. İnternet pazarlamasına önem vermelerinin altını çiziyoruz. Online müşterinin bir rehberi yok. Geleneksel satış yöntemlerinde ise rehber, tur operatörü, acente müşteriyi bizzat yönlendiriyor, istediği otele götürüyor ama online da böyle bir şey söz konusu değil. Otelin internetteki web sitesi çok önemli. Online rezervasyon sistemleri ile uyumlu çalışmayı, otellere en fazla kar ettirecek sistem olarak düşünüyoruz."

 

-"Direkt uçak seferi yok"-

 

KAPTİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nazif Demir de günümüzde teknolojinin, tüketicinin direkt başvurduğu, değerlendirme yaptığı, hatta tercihlerinin yönünü belirlediği bir alan haline geldiğini belirtti.

 

Günümüzde tur operatörleri ve acenteler dışında gelişen ciddi bir hareketlenmenin olduğunu, Kapadokyalı işletmeciler olarak bundan en iyi şekilde faydalanmaya çalıştıklarını vurgulayan Demir, "Kapadokya'da online rezervasyona en büyük engellerden biri; yurt dışından Kapadokya'ya direkt uçak seferleri olmaması. Yurt dışından uçakla direkt gelen bir destinasyon olsa, bu hareket daha fazlalaşacak. Ama turist mecburen birkaç ara uçuş yapmak durumunda. O nedenle seyahat acenteleri bölgede ön plana çıktı" diye konuştu.

 

Uçhisar'daki bir butik otelin işletme müdürü Didem Bulgurlu ise Anadolu'da, İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki veya dünyadaki değişimi çok fazla takip edemediklerini söyledi.

 

Günümüzde yeni satış tekniklerinin geliştiğini, özellikle sosyal medyanın önemli bir mecra haline geldiğini ifade eden Bulgurlu, şöyle devam etti:

 

"Artık fuarlarda sıcak satışlar yapılmıyor. Aksine son tüketici, otelinize gelmeden önce zaten otelinizin odalarına kadar sizi tanıma fırsatı buluyor. Bizim için bu online satışlar çok önemli. Her şeyden önce yeni bir satış profili, yeni bir satış tekniği. Bizim de bunu yakından takip etmemiz gerekiyor."