Kapadokya BölgesindeHelenistik ve Roma uygarlığında yaşamını yitirenlere olan sevginin bir belirtisi olarak,ölünün arkasından dökülen gözyaşlarının depolandığı ve ölü ile mezara konulduğu gözyaşı şişeleri ,özellikle Japonya ve Güney Kore’den gelen turistlerin ilgisini çekiyor.
Nevşehir’in Avanos ilçesinde Avanos’a has çamurdan üretilen gözyaşı şişelerinin Helenistik ve Roma döneminde yaygın bir şekilde kullanıldığını söyleyen Avanoslu çanak ustası Şaban Topuz, ölünün hemen arkasından yattığı mezara konulan gözyaşı şişelerinin Kapadokya bölgesinde yapılan mezar kazılarında yoğunlukla bulunduğunu söyledi.
Topuz,küçük toprak kaplardan yapılı ve gözyaşı şişesi olarak da isimlendirilen toprak ürünlerine özellikle Japonya ve Güney Kore’li turistlerin gösterdiğini belirterek “Helenistik ve Roma döneminde önemli bir kullanım gereci olan gözyaşı şişelerine ,tarihsel bir değer kazandırarak bunu Kapadokya turizmi çerçevesinde ele aldık ve tezgahlarımızda yoğunlukla gözyaşı şişeleri üretiyoruz. Gözyaşı şişelerine özellikle Japonya ve Güney Kore’den gelen turistler ilgi gösteriyor.”dedi.