Gülşehir Turizm ve Doğal Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Açıksaray ören yerinde tanıtım toplantısı düzenledi.

Gülşehir Turizm ve Doğal Kültürel Varlıkları Koruma Derneği başkanı Mustafa Boncukcu, başkan yardımcısı Mesut Erdoğan ve dernek sekreteri İbrahim Selvi ile bazı dernek üyelerinin hazır bulunduğu tanıtım toplantısına Gülşehir’in yerel ve ulusal basın mensupları, Gülşehir Sondakika Haber İbrahim Uludağ, Anadolu Ajansı(AA) Gülşehir temsilcisi Dilaver Can katıldılar.

Dernek Başkanı Mustafa Boncukcu burada yaptığı açıklamada, Açıksaray örenyerinde bir festival gerçekleştirilmesinin Gülşehir turizmi açısından hayati önem taşıdığını belirtti. 6. yüzyıl sonunda yaşamış Bizans İmparatoru Kapadokya’daki Arabissoslu Mavrikios adına düzenlenebilecek olan bu festivalin Gülşehir’in turizmini canlandıracağını vurgulayan dernek başkanı Boncukcu, kent dinamiklerinin aynı amaç etrafında güç birliği etmelerinin şart olduğunu söyledi.

Bizans İmparatoru Mavrikios’un büyük bir komutan ve savaş stratejileri konusunda Avrupa’da yakın zamanlara kadar askeri okullarda ders kitabı olarak okutulmuş Strategikon isimli bir kitap da yazmış olduğunu dile getiren Boncukcu, bu hemşehrimiz adıyla Açıksaray’da gerçekleştirilecek festivalin turizm yönüyle büyük ilgi toplayacağını iddia etti.

Dernek başkanı Mustafa Boncukcu şöyle konuştu: “Açıksaray örenyeri, genelde Kapadokya’da rastlandığı şekilde rahiplerin münzevi yaşamına hitap eden manastır yapılarından ziyade seküler tarzdaki yapıların bulunduğu bir yerleşim yeridir. Bizans sanatını ve mimarisini araştıran Sanat Tarihçisi Lyn Rodley, 1985 yılında Açıksaray’ın manastır yerleşimi mi yoksa seküler yaşam merkezi mi olduğuna dair bir makale yayımlamıştır. Avlu kompleksleri ve anıtsal cephe mimarilerine bakarak Rodley, Açıksaray’ı yazlık saray ve garnizon olarak tanımlamıştır. Yine bizden bir Sanat Tarihçisi olan Dr. Fatma Gül Öztürk ‘ün 2013 yılındaki yüzey araştırması da bunu doğrulamaktadır. Biz de bu tespitlere paralel olarak, Ortaçağ tarihçilerinin Kapadokya’daki Arabissos’lu diye nitelendirdiği, 6. yüzyılın sonunda yaşamış Bizans’ın meşhur komutan imparatoru Mavrikios’un yazlık saray ve garnizonunun Açıksaray olduğu konusunda tahminde bulunuyoruz. Her ne kadar bazı tarihçiler, eski adının aynı olmasından dolayı bu imparatoru Kahramanmaraş Afşin’e mal etseler de, imparatorun yaşadığı dönemde ve sonrasında bu şehir Bizans’ın Armenia Secunda eyaletinde bulunuyordu. Arabissos/Arapsun eski adı ile Gülşehir ise Kapadokya’nın merkezinde ve imparatorun yaşadığı dönemde de Cappadocia Prima eyaleti içerisinde idi.

Bu tarihi gerçeklerden hareketle, 1999 yılında rahmetli Nurhan Çankaya hocanın da ilk kez Gülşehir gündemine soktuğu gibi, biz dernek olarak, imparator Mavrikios’u bu toprakların yetiştirdiği bir Gülşehirli sayıyor ve Açıksaray’ı onun ve komutanlarının yazlık ikametgahı olduğu yönünde tahmin yapıyoruz. Strategikon ismiyle yazdığı askeri strateji kitabı Avrupa’da yakın zamanlara kadar ders kitabı olarak okutulan komutan imparator Mavrikios 539 yılında Arabissos’ta doğmuş, daha sonra Bizans ordusuna girerek yeteneği sayesinde yükselmiş ve başkomutan olunca Bizans imparatoru II. Tiberius’un kızı Constantina ile evlenmiş ve kayın babası öldükten sonra da 13 Ağustos 582 yılında tahta çıkmıştır. 602 yılına kadar yirmi yıl Bizans devletinde önemli işler yapan hemşehrimiz Mavrikios’un egemenliğine, askeri darbe ile kendisi, eşi ve çocukları öldürülerek son verilmiştir.

Bizans’ın Constantin’den sonra ikinci büyük devlet adamı sayılan ve Avrupa’da oldukça tanınan bu tarihi şahsiyeti turizm destinasyonumuzda kullanarak, mesleği ile ilişkili bir festivali Açıksaray’da gerçekleştirmek ilçemiz için büyük bir şanstır. Gerçekleştirilecek festivalin içeriği asker oyunlarından ve savaş sanatlarından seçilmeli, örneğin oryantiring, güreş, at yarışları, okçuluk, paintball, satranç ve benzeri oyun ve yarışmalar festivalin ana temasını oluşturmalıdır. Gülşehirli hemşehrilerimizden de bu konuda olumlu tepkiler alıyoruz.

Açıksaray örenyerinin Gülşehir turizmi için anahtar rolünde olduğunu düşünüyoruz. Mevcut durumda ücretsiz şekilde ziyaretçiler gezmektedir. Ancak girişi, çevre düzeni ve rekreasyonu yapılmamış ve güvenliği sağlanmadığı gibi kayadan oyma yapı ve oluşumları da doğa ve insan tahribatına açıktır. Buradaki yapıların ve özellikle iki freskli kilisenin restorasyonunun yapılması aciliyet arz etmektedir.

Kapadokya turizmi ile ilgili yapılacak acil çalışmaları, yakın zamanda bir kanunla yeni kurulmuş bulunan Kapadokya Alan Yönetiminin gerçekleştireceği inancını dernek olarak taşıyoruz. Bu kapsamda düzenleme ve planlama çalışmalarının, Ürgüp-Avanos-Göreme üçgenine sıkışmış olan Kapadokya turizmini açacağını, daha geniş alanlara yayacağını düşünüyor ve Gülşehir’in de bu çalışmalardan yararlanacağını ümit ediyoruz.”