GÜLŞEHİR'DE ALTERNATİF TURİZM FAALİYETLERİ

KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN SESSİZ VADİ…

Gülşehir İlçesinde Keşfedilmeyi Bekleyen Sessiz Vadi…!

Pınarbaşı Öz Vadisi ve Kızıl Katma Kilisesi (Şapel)

     Etrafı bağlarla çevrili içerisinde söğüt ve kavak ağaçlarını barındıran vadinin çevresinde yeni oluşmaya başlamış peri bacaları ve güvercinlikler var. Baharla birlikte kuş ve su sesleriyle huzurlu bir hafta sonu geçirebileceğiniz vadinin toplam uzunluğu 8-9 km civarındadır. Halk arasındaki adı; Pınarbaşı Öz Vadisidir. İsmine münhasır bir şekilde vadi tabanından bir pınar özü nazlı nazlı akmakta.. İlk Hıristiyanların Roma Baskısından kaçarak gelip yerleştikleri bir vadi olarak bilinmektedir. Vadi içerisinde o dönemden kalma bir kaya kilisesi vardır. Kaya içerisine oyulmuş bir şekilde bulunan kilisenin adı Kızıl katma kilisesidir.  Dış yüzeyinde oyma ve süslemeler mevcuttur.

    Vadi Yürüyüşümüze başlıyoruz…

      Tavsiye edilen zaman Mart ve Nisan ayları, hava yağışlı veya bulutlu ise kesinlikle bu vadide yürümeniz tavsiye edilmemektedir. Zira su toplama havzası çok geniş olduğundan sel baskını yaşayabileceğiniz bir vadi özelliği taşımaktadır. Vadiye Gülşehir Çayır Mahallesinden giriş yapıyoruz. Vadi tabanında bahar aylarında su vardır. Fakat su seviyesi bu aylarda çok fazla olmadığı için aracınızla mini offroad keyfi yaşayarak ta vadiye ulaşabilirsiniz. Etrafınızdaki el değmemiş doğayı gördüğünüzde fark edeceksiniz ki vadi keşfedilmeyi beklemektedir. Vadinin üst kısmından bir traktör yolu vadi boyunca devam etmektedir. Dolayısıyla vadide izleyeceğiniz iki yol var. Ya Traktör yolunu izleyerek vadiyi üst taraftan izleyerek ve yeni oluşan peribacaların oluşumuna tanık olarak yürüyeceksiniz ya da Vadi tabanında kendi oluşturacağınız Patika yoldan giderek vadinin içerisinde kuş, su ve yaprak sesleri arasında;  nergis, çiğdem ve kekik kokuları, Payam çiçeklerinin oluşturduğu görsel şölen eşliğinde vadinin temiz havasını özümseyerek ilerleyeceksiniz.  Önerimiz vadide giderken Traktör yolunu kullanıp vadiyi tepeden izleyerek ve etraftaki yeni oluşan peri bacalarının oluşumuna tanık olmak, dönerken de vadi tabanındaki patika yolu izleyerek gelmek. Bu şekilde hem vadinin içinde yer alarak vadiyi birebir yaşamış olacaksınız diğer taraftan da vadinin üst bölgesinde ilerleyerek vadinin akışına tanık olduğunuza şahit olacaksınız.

      Traktör yolunu kullanarak ilerliyoruz. Yaklaşık 2-3 km vadi tabanındaki suyun akışına tanık olarak ilerliyoruz. Sonra traktör yolunun vadi tabanından çıkmasıyla bizde vadinin üst bölgesine çıkıyoruz. Gülşehir Kepez bölgesine ve Hırka dağına doğru baktığımızda Gülşehir’in Güney yüzünü görüyoruz. Kısa bir dinlenmenin ardından yürüyüşümüze devam ederken Vadinin doğu tarafında Gülşehir’e özgü peribacalarını görüyoruz. Bir çiftçimizin Kaya üzerine yaptığı ahşap bir barakanın kendine özgü yapısı ile özgürce kaya üzerinde durarak enteresan bir görüntü oluşturduğunu görüyoruz. İlerledikçe Ağaçların bahar çoşkusu içerisinde çiçek açtığını vadinin rengarenk görüntüsünün fotoğraflarını çekebiliyoruz. Vadinin yaklaşık 5 km'sinde bir çeşme mevcuttur. Tertemiz sudan içebilirsiniz. Vadi boyunca bol miktarda pınarda vardır. Tertemiz bir doğa yürüyüşü ile yaklaşık 8 km kadar ilerliyoruz. Dönüşümüzde sadece Vadi tabanındaki patika yolu kullanacağız ama patika yolu yok. Başta dediğimiz gibi keşfedilmeyi bekleyen sessiz bir vadi burası, Bu vadinin iyi ve çekici yanı da bu.  Vadinin Patika yolunu, vadiyi gezmeye gelen ilk kişiler yani bizler oluşturuyoruz. Gelirken doğal olarak oluşmuş köprülerin altından geçiyor, koyun ve inek sürülerinin arasından geçip, Bülbüllerin musikisini dinliyor, Kızıl katma kilisesinin uzun süreden beri yalnızlığına tanık oluyoruz.  Böylece vadi yürüyüşümüzü yaklaşık 4-5 saatlik bir yürüyüşün sonunda tamamlıyoruz.

Vadi yürüyüşümüzde olmazsa olmazlarımız neler olacaktır.

1.       Vadiye uygun yürüyüş ayakkabısı

2.       Yağmurluk, yedek giysiler, şemsiye

3.       Çok Amaçlı Çakı

4.       Fotoğraf Makinası, Kamera

5.       Güneş Gözlüğü

6.       2lt. su

7.       Sırt çantası

8.       Yemeklik Malzeme

9.       Uzun Sopa (Baton)

10.   Vadi haritası ve Pusula

 

Not: Hava Yağmurlu ve bulutlu ise kesinlikle vadi tabanında yürüyüş yapmayınız. Vadinin su toplama havzası çok geniş olduğundan sel baskınları yaşanmaktadır. Ayrıca Vadi de bol miktarda pınar bulunmaktadır, ancak çeşmelerin dışındaki pınarlardan su içmeniz tavsiye edilmemektedir.  Pınarbaşı Öz vadisinde yürüyüş yapmak istiyorsanız, Gülşehir Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Tayfur URGENÇ’ten bilgi alabilirsiniz.