İkinci Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü için Hacıbektaş'a gelen İran Kültür Bakan Yardımcısı Karim Najafi, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş'ı ziyaret etti.

 

İkinci Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü için Hacıbektaş'a gelen İran Kültür Bakan Yardımcısı Karim Najafi, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş'ı ziyaret etti.

 

Savaş'ın makamında gerçekleşen ziyarete, Najafi ile İran'dan gelen kaymakamlar ve bazı İran üniversitelerinin öğretim üyeleri katıldı.

 

Ziyarette konuşan Vali Savaş, İran ile Türkiye'nin tarihi ve kültürel birlikteliğinin olduğunu, her geçen gün iki devlet arasındaki ilişkilerin de geliştiğini söyledi.

 

İran'ın Horasan bölgesinden gelerek Anadolu'ya yerleşen Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana gibi Anadolu erenlerinin iki ülke için de önemli şahsiyetler ve ortak değerler olduğunu kaydeden Savaş, Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen Aşure Günü'nde Türk toplumunda önemli bir yere sahip olan aşure geleneğinin yaşatılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

 

Najafi de, İran topraklarında bulunan Horasan bölgesinden Anadolu'ya gelen ve kendileri için de son derece önemli olan Hacı Bektaş-ı Veli'nin kabrini ziyaret ettiklerini ve buradaki programlara katılacaklarını söyledi.

 

Nevşehir'de Türk misafirperverliğini yakından hissettiklerini belirten Najafi, tarihsel yakınlıkları olan iki devletin ilişkilerinin her geçen gün daha da geliştiğini, 2,5 milyar dolar olan ticaret hacminin günümüzde 20 milyar dolarlara ulaştığını kaydetti.

 

İran ve Türkiye kültür bakanlıklarının iyi ilişkiler içinde olduğunu ifade eden Najafi, Hacıbektaş ziyaretlerinde Hacı Bektaş-ı Veli'nin yetiştiği yer olan Horasan Nişabur bölgesi ile Hacıbektaş'ın kardeş şehir olması yolunda tekliflerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

Ziyaretin sonunda Vali Savaş, İran heyetine Avanos'ta yapılan Hitit tabağı hediye ederken, İran heyeti de Vali Savaş'a çeşitli hediyeler takdim etti.