BURAK FETTAHOĞLU

IŞİD'in Irak'ta görev yapan iki Japon'u öldürmesi Türk turizmini vurdu. “Baş kesme” görüntülerinin videoya kaydedilerek dünya medyasına servis edilmesiyle Japonlar Kapadokya'ya gelmekten vazgeçti.  Türkiye'ye gelen Japon turist sayısında Arap Baharıyla birlikte azalmaya başlamış, IŞİD'in ortaya çıkmasıyla daha da hız kazanmıştı. Ocak ayında yaşanan infazlar ise işin tuzu biberi oldu. O dönemde Japonya Başbakanı Şinzo Abe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, IŞİD tarafından kaçırılan 2 Japon rehinenin kurtarılması için yardım istemişti. Ancak bütün bunlara rağmen infazın önüne geçilememiş, IŞİD, ikinci Japon rehinenin öldürüldüğünü gösteren bir video yayınlamıştı. Türkiye şimdi o kanlı infazın bedelini ödüyor.  
ESNAF ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR 
Verilere göre Türkiye'ye 2012 yılında 203 bin Japon turistin gelirken, 2014'te bu sayı 170 bine geriledi. Son 3 yılda ise 175 bin Japon turist bir daha Türkiye'ye hiç uğramadı.  Yılın ilk 3 ayında ise sadece 28 Japon turist Türkiye'yi ziyaret etti.  En büyük yarayı ise Kapadokya aldı. Japonların Türkiye'de en çok ziyaret ettiği Nevşehir, Ürgüp ve Göreme bölgelerinde Japon turistleri görmek neredeyse imkâ nsız. Esnaf ise eski günlerini arar hale gelmiş. Çinli turistlerin Japon turistlerin yerini aldığı için ilk bakışta yokluklarının fark edilmediğini belirten Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Yakup Dinler, IŞİD'in ortaya çıkmasıyla birlikte Japonların bölgeye gelmekten korktuğunu söyledi. Yaşanan olayların ardından Japon televizyonlarının Sivas'tan aşağısını sakıncalı bölge olarak göstermeye başladığını anlatan Dinler, “Japonlar kendilerine dokunmayanlarla ilgilenmez. Ancak terör örgütü IŞİD'in Japon vatandaşları infaz etmesinden ötürü tedirginler. Kapadokya'ya gelmiyorlar. Japon turistler yerine Çinliler daha çok ilgi gösteriyor onlar da Japonlar kadar para bırakmıyor” dedi.  Japon turistleri tekrardan kazanmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Dinler, “Türkiye'nin üzerinden bu kara lekenin kalkması için Japon acenteleri Türkiye'ye davet ettik. Buranın güvenilir ve tatile uygun bir yer olduğunu kendi gözleri ile gördüler. Ayrıca THY ile irtibat halindeyiz. Uçak biletleri oldukça cazip hale geldi” diye konuştu. 


Havadan 248 milyon $ geldi
Türkiye'nin peribacalarıyla ünlü turizm merkezi Kapadokya geçen yıl balon turizminden 248 milyon dolar gelir elde etti
Peribacaları ile ünlü önemli turizm merkezlerinden Kapadokya, balon turizmiyle de öne çıkıyor. Türkiye, geçen yıl turizmden 34 milyar 305 milyon dolar gelir elde ederken, sadece balon turizminden 248 milyon dolar kazandı. 
Peri bacalarının doğal güzelliklerini kuş bakışı izlemek isteyen turistlerin özellikle tercih ettiği balon, bölgedeki işleteler için de önemli bir gelir kapısı. Kapadokya Bölgesi'nde 1991'de Türk Hava Kurumu ile başlayıp 2006'da diğer işletmelerin açılmasıyla ivme kazanan sıcak hava balonculuğu bölgenin katma değeri yüksek ekonomik getiri kaynaklarından birisini oluşturuyor. Nevşehir'de 25 adet balon işletmesi yaklaşık 200 balon ile hizmet veriyor. 
GÜNDE BİN KİŞİ
Yaz aylarının gelişi ile ilginin daha da yoğunlaştığı balonlarla günde 1.000 kişi taşınabiliyor. Ortalama her bir balonun değeri ise 100 bin TL civarında. Bu balonlar kendilerini sadece 1 sene içinde amorti ediyorlar. Balon turizmine bu denli ilginin artması ve yatırımın artması ile birlikte sektör 500 kişiye de istihdam sağlıyor. 
300 AVROYA UÇUYOR
Standart uçuşların 60-65 dakika sürdüğü gezintiler, isteğe göre 2 saate kadar çıkabiliyor. Balonun büyüklüğü ve zamana göre değişen uçuş fiyatları ise 160 ile 300 avro arasında değişiyor. 2002 yılında sadece Kapadokya çevresinde 6 işletme 30 balon bulunuyorken 2015 yılında Kapadokya'da 195 balon bulunuyor. Balonlara tek seferde ortalama 10 ila 20 arasında kişi binebiliyor. Balonları uçuran pilotların 2 yıllık eğitim aldıktan sonra uçuş yapmalarına izin veriliyor ve bunun yanı sıra yangın, ilk yardım, tehlike anında kullanılması gereken teçhizatla ilgili eğitimlerini her 3 yılda bir yenilemeleri gerekiyor.




O günler geride kaldı 
Japon Prensi Tomohito Mikasa, Kapadokya'ya kızı prenses Akiko Mikasa ile birlikte gelmişti. Üzerinde Türk bayrağı bulunan tişört giyen Prens Mikasa sağ parmağına ve sağ yüzük parmağına yaptığı Japon Bayrağı ile sol başparmağına ve sol yüzük parmağına yaptığı Türk bayrağını gazetecilere göstererek, objektiflere poz vermişti.



Türkiye Gaztesi
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/271667.aspx