NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir merkeze bağlı Çardak köyündeki tarihi cami kilise, görenleri şaşkına çeviriyor.

Bir tarafı cami bir tarafı da kilise olma özelliğini en az 200 yıla yakın bir zamandır sürdürdüğü belirtilen Selçuklu Cami bölgede görülmeye değer önemli tarihi eserlerden.

Milattan sonra 5.Yüzyıl'da bölgede bulunan Bizanslılar tarafından yapılan tarihi kilisenin, Karamanoğulları Bey'liği hakimiyetine girmesiyle, Ürgüp Uçbeyi tarafından camiye çevrildiği belirtiliyor. Osmanlılar döneminde de bölgede azınlık konumuna düşen Hıristiyanların, maddi imkanlarının son derece yetersiz olması nedeniyle, Ürgüp kadısı tarafından, Çardak köyü camisinin bir bölümünün, kilise olarak ayrılmasının kararlaştırıldığı ve 200 yıldır bu şekilde cami-kilise olarak tarihi yapının kullanıldığı biliniyor.

Dedeleri tarafından Cumhuriyet dönemine kadar bu birimin cami-kilise olarak kullanıldığının kendisine de söylendiğini kaydeden Çardak köyü Muhtarı Avşar Özer, cami ile kiliseyi birbirinden ayıran duvarın daha sonra yapılan tadilatta yıkıldığını belirtti.

Zaman zaman Yunanistan'dan da bu cami - kiliseyi görmeye din adamlarının da geldiğini söyleyen Özer, caminin kilise bölümünde taştan oyma işlemeli olarak yılan, kuş, üzüm salkımı kabartmalarının da bulunduğunu, bu arada kime ait olduklarını bilemedikleri iki azize frekslerinin, kilisenin tavan bölümünün 1950 li yıllarda çökmesi ile birlikte tahrip olduğunu ifade etti.