ITB Berlin 2013, bugün başladı...
Almanya'nın Berlin kentinde 47. kez düzenlenen Uluslararası Turizm Borsası (ITB Berlin), kapılarını dünya turizmcilerine açtı.


Tüm sektör aktörlerinin yoğun şekilde hazırlandığı ITB Berlin turizm fuarı için Turizm Aktüel Dergisi de her yıl olduğu gibi yine İngilizce olarak yayınlanan özel bir sayı hazırladı. Her zaman olduğu gibi sektörü Almanya’da temsil edeceğiz , haberlerimiz ve özel dosyalarımızla Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunacağız.
6-10 Mart 2013 tarihleri arasında açık kalacak fuara, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katıldı 187 ülke, 10 bin 644 katılımcı, 113 bin turizm profesyoneli ve 60 bin tatilci ziyaretiyle 94 ülkeden 7 bin gazetecinin katılımıyla dünyanın en fazla ziyaret edilen turizm fuarı olma unvanını elinde tutan ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarı'nda ETİK, EXPO 2020 aday şehri İzmir'in tanıtımını yapacak.

Turizmin nabzının attığı, trendlerin, yeniliklerin sergilendiğini Berlin'deki dev buluşma, Türkiye'ye 2013'te gelecek turist sayısının artmasında da büyük rol oynuyor. Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının yüzde 15,82'sine tekabül eden Almanya pazarında 5 gün sürecek fuar boyunca, Türkiye standında geçitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

ALTERNATİF TURİZME VURGU...

Bu yıl alternatif turizm öğelerine vurgu yapılan fuarda, Berlin Kültür Müşavirliği 105 stantta, 122 katılımcı ile Türk turizmini dünyanın en büyük turizm fuarında tanıtıyor. ITB Berlin Fuarı'na Türkiye 3 bin 79 metrekare stant alanı, 105 stant ve 122 katılımcı ile iştirak ediyor. Açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yaptığı Türkiye standında Çelik, turizmcilerle temasta bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı fuar sırasında gerçekleştirilecek basın toplantısında da yerli ve yabancı turizm basını ile bir araya geldi.

Güneş- deniz- kum ürün çeşitlemesinin yanı sıra kültür turizminin önemine vurgu yapmak üzere Berlin Kültür Müşavirliği, ülkemizdeki kültürel ögeleri de standa taşıyor. Türkiye standının ana yürüyüş aksında farklı dönemlere ait 5 metre çapında 4 kubbe bulunuyor. İstanbul'un kubbeleri konseptli uygulamada; araştırmaları ve fotoğrafları ile ünlü akademisyen Kamil Fırat'ın çalışmalarının da arasında bulunduğu kubbeler özel bir ışıklandırma sistemi ile standda yer alıyor.

Türkiye standında yer alacak çeşitli ayrıntılar da dikkat çekecek. Türkiye standının tasarımında, 2016 yılında Antalya'da düzenlenecek Dünya Botanik Exposu'ndan (EXPO 2016) esinlenilerek peyzaj tasarımı kullanılıyor. Türkiye'de yetişen çiçekler ve bitkilerle tasarlanan standın yoğun ilgi çekmesi bekleniyor.

Türkiye mutfağına yoğun ilgi nedeniyle bu yıl "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım" konseptiyle yeni bir bölüm eklendi. Türkiye'nin önemli mutfak üstatlarından Vedat Başaran'ın katkılarıyla, lokum ve akide şekerinin yapılışının kısa belgeseli gösterilecek. Geleneksel el sanatları da unutulmadı...

Turizm profesyonellerinin bir araya geleceği ve ülke tanıtımına da büyük katkı sunulacak fuarın son iki günü olan halk gününde ise bu yıl ilk kez turizmciler doğrudan satış yapabilecek.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ÇELİK ITB BERLİN FUARI’NDA
Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ve dünyanın en önemli fuarları arasında yer alan Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı ziyarete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından bugün açılan Türk standında ülkemiz 3 bin 79 metrekarelik alanda 105 stand ve 122 katılımcıyla temsil ediliyor.

Türkiye bu yıl ITB Berlin Fuarı’nda ilk kez deniz, kum, güneş turizminin yanı sıra doğal ve alternatif turizm olanaklarının da tanıtımını yapıyor.

Oliympos, Kaz Dağları ve Marmaris’ten gelen temsilcilerin yer aldığı standlarda botanik çeşitliliğe, kültürel zenginliğe, Anadolu kültürüne özgü eşsiz lezzetlere ve geleneksel el sanatlarına vurgu yapılıyor.

İzmir’in EXPO adaylığına ilişkin olarak özel bir tanıtımın da gerçekleştirildiği fuarın resmi ziyaretçileri arasında Adana Valisi Hüseyin Avni Coş başta olmak üzere çok sayıda milletvekili, vali ve gazeteci yer alıyor.

Bu yıl 47’incisi düzenlenen fuara Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 188 ülkeden 10 bin 86 şirket katılıyor.

Türkiye’den Renkli Tanıtımlar
Türkiye dünyanın en önemli fuarlarından ITB Berlin Fuarı için hazırladığı Türk Standlarında bu yıl çok renkli tanıtım yöntemleri kullanıyor.

Türkiye’nin dağlarındaki oksijen miktarının yüksekliğine dikkat çekmek için hazırlanan oksijen kubbesi ziyaretçilere sanal dağ yolculuğu yaşatıyor. Türk standında ayrıca kültürel zenginliklerimiz farklı dönemlere ait 5 metre çapında 4 kubbede sergileniyor. Orijinal tanıtım yöntemlerinin kullanıldığı bu standlara ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor.

Ömer Çelik Turizm Devleriyle Görüşüyor
Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı’na katılmak üzere Berlin’de bulunan Bakan Çelik, Türk standının açılışının ardından standları gezerek katılımcılar ve ziyaretçilerle sohbet etti ve anı fotoğrafı çektirdi. Fuarda çok sayıda alanlarında isim yapmış tur operatörü ve turizm şirketiyle görüşmeler gerçekleştiren Ömer Çelik, Türkiye’nin turizmi tüm yıla yayabilmesinin önemine vurgu yaparak, bu doğrultuda alternatif turizm olanaklarının tanıtımına öncelik verdiklerini bildirdi.


ITB Berlin Fuarı’nda dünyanın önde gelen tur operatörlerinden Thomas Cook-Öger Tours ile de bir görüşme gerçekleştiren Bakan Çelik, toplantıda Thomas CookTouristik GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Michael Tenzer, Öger Tours Genel Müdürü Björn Walther, Öger Tours Uluslararası İlişkiler Müdürü Rıdvan Edebal ile Turistik İşbirlikleri ve Alan Yönetimi Müdürü Jürgen Heiss’ten oluşan heyetle bir araya geldi.

Türkiye’nin turizm ilişkilerinin değerlendirildiği toplantıda Bakan Çelik; Michael Tenzer, Björn Walther ve Rıdvan Edebal’a Elif Şafak’ın kitabı hediye etti.