• MİLLİ PARKLAR İÇİN ALAN KILAVUZU UYGULAMASI HAYATA GEÇTİ…

 

  • KAPADOKYA ALAN KILAVUZLARI İLE DÜNYAYA TANITILACAK…

 

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü uygulamaya koyduğu alan kılavuzluğu sistemi ile gelen ziyaretçileri yönlendirerek bilgilendiriyor. Bu kapsamda Kapadokya'da istihdam edilecek alan kılavuzları ile Göreme Tarihi Milli Parkı dünyaya tanıtılacak.

 

Hayata geçirilen alan kılavuzluğu uygulamasıyla yapılan ziyaretçi yönetim plânları etkin bir şekilde uygulanacak, korunan alanlara gelen ziyaretçiler doğru bilgilendirilecek ve korunan alan yönetiminden olumsuz etkilenen yöre insanının kayıpları en aza indirilecek.

 

Alan Kılavuzları Yöre Halkından Seçiliyor

 

 “Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile korunan alan sınırları dahilinde ve yakın çevresinde yaşayan yöre insanı alan kılavuzu olarak yetiştirilecek ve alana gelen ziyaretçilerin bu kaynak değerleri hakkında doğru ve sağlıklı bilgi edinmeleri sağlanacak.

 

Korunan Alanları Yıllık 10 Milyon Kişi Ziyaret Ediyor

 

Korunan alanlar taşıdıkları kaynak değerleri ve özelliklerinden dolayı ziyaretçiler tarafından sıkça tercih ediliyor. Ülkemizdeki korunan alanlar  (2873 sayılı Milli parklar kanununa göre; Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiat Anıtı ve Tabiatı Koruma Alanı)  yaklaşık olarak yıllık 10 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Korunan alanlara gelen ziyaretçiler için gerekli ziyaretçi hizmet ve tesislerinin yanı sıra ziyaretçilerin doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirilmesi ve alan içinde yönlendirilmesi de önem arz ediyor. Ziyaretçilerin korunan alanlarda plansız ve gelişigüzel dolaşmaları ve alanları kullanmaları sonucunda bu alanların kaynak değerleri önemli oranda tahrip olabiliyor ya da alan da çevresel atıklardan dolayı kirlilik oluşabiliyor. Bu sebeplerden dolayı yabancı dil bilen ve milli parkın bulunduğu yöreyi iyi tanıyan kişiler arasından seçilen alan kılavuzları bu alanlarda görev yapıyor.

 

Eğitimler Uygulamalı Olarak Veriliyor

 

Yöre insanının alan kılavuzluğu hizmetlerinden yararlanması için verilen eğitim sürecinde doğa koruma, korunan alanlar, biyolojik çeşitlilik, flora-fauna, ekoloji, halkla ilişkiler ve iletişim gibi temel bilgiler ile korunan alana yönelik özel bilgiler (alanın kaynak değerleri, flora ve faunası, alandaki sosyo-kültürel değerleri, ziyaretçi profili, alandaki tur güzergahları ve alana ilişkin özellikli konular) uygulamalı olarak gösteriliyor.

 

 

Göreme Tarihi Milli Parkı’nda Görevlendirilmek Üzere 100 Kişiye Alan Kılavuzluğu Eğitimi Verilecek

 

2004 yılından beri uygulanan alan kılavuzluğu uygulaması kapsamında bugüne kadar 963 kişi sertifika alarak çeşitli milli parklarda görevlendirildi. Bu kapsamda yaklaşık 100 alan kılavuzu, 9 bin 572 hektar alanı kaplayan Göreme Tarihi Milli Parkı'nı turistlere tanıtmak için eğitime alınacak. Alan kılavuzları, bir il, bir ilçe, 3 belediye ve 3 köyü içine alan Milli Park alanının korunmasında da önemli rol oynayacak.

 

 

Türkiye'nin peribacaları, kayadan oyma kiliseleri, vadileriyle ünlü Kapadokya bölgesini, yerli ve yabancı turistlere tanıtacak alan kılavuzlarının eğitiminde milli park alanı içerisinde bulunan bütün noktalar anlatılacak, turistlere nasıl davranacakları öğretilecek. Kılavuzlar, en az lise mezunu olacak, Göreme tarihi park sınırları içerinde ikamet edecek ve yabancı dil bilecek. Proje ile bölge insanına iş imkanı da sağlanmış olacak.

 

Alan Kılavuzları Görevli Oldukları Bölgede Çalışabilecek

 

Eğitimleri geçerek sertifika alan personeller Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışacaklar. Görevli personel alanda gezdirdiği gruba karşı yaptığı hatalardan ötürü görevden alınabilecek. Bir rehber Türkiye geneli için söz sahibi iken alan kılavuzları sadece Milli Parklar Genel Müdürlüğü idaresinde olan bölgelerden sorumlu olacak. Alan kılavuzları görevli olduğu bölge ve ilin haricinde görev yapamayacak.