AK Parti Nevşehir Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mustafa Açıkgöz ve AK Parti Nevşehir Milletvekili, Milli Savunma Komisyonu Üyesi Yücel Menekşe, Kapadokya Alanı Hakkında ki Yasa ile ilgili Meclis'te ortak basın toplantısı düzenledi.

AK Parti Nevşehir Milletvekili, TBMM Katip Üyesi Mustafa Açıkgöz yaptığı açıklamasında, Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun birlikte korunması, farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin kurulacak Kapadokya Alan Başkanlığında toplanmasını öngören kanun teklifinin dün Genel Kurulda kabul edilerek yasalaştığını anımsattı. 

Mevcut yapıda çok başlılık bulunduğunu, alanların ve yetkilerin çakıştığını vurgulayan Açıkgöz, Kapadokya'yı geliştirmek, büyütmek, planlamak için böyle bir kanuna ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. 

Kapadokya bölgesinde yüzde 95 oranında özel mülkiyet bulunduğunu aktaran Açıkgöz, muhalefetin iddia ettiği gibi ranta dönük bir durumun söz konusu olamayacağının altını çizdi. 

AK Parti Nevşehir Milletvekili Açıkgöz, "Bütün hükümetlerin istediği ama başaramadığı bu çok başlılık durumundan kurtulacağız." dedi. 

Kapadokya'nın turizm çeşitliliğinin çok fazla olduğunu belirten Açıkgöz, 2023 yılında 7 milyon turisti ağırlamayı hedeflediklerini bildirdi. Açıkgöz, şunları söyledi: 

"Bu özel bölgenin bizden sonraki nesillere aktarılması içini Kapadokya Alan Yönetim Başkanlığı istenmiştir. Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğal yapısının korunması, yetki karmaşasının önüne geçilmesi, kararların hızlı ve etkin alınması için alan yönetimi istenmiştir. Sürdürülebilir eylem planı için doğal oluşumlara zararların engellenmesi için alan yönetimi istenmiştir. Kapadokya bölgesinde kaçak yapılaşmanın bir sebebi de yetki karmaşasının olmasıydı. Kapadokya Alan Başkanlığı kurulmasıyla bu yetki karmaşası ve kargaşası ortadan kaldırılmıştır." 

Kapadokya'nın insanlığın ortak mirası olduğuna işaret eden Açıkgöz, "En büyük ihtiyacımız burayı korumak, geliştirmek, tanıtmak planlamak ve çocuklarımıza miras bırakmak." diye konuştu. 

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Kapadokya Alan Yönetimi Basın Toplantısı Videosunu İzlemek İçin TIKLAYINIZ!

AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe, Kapadokya Alan Başkanlığı yasasının hayırlı olmasını diledi. 

Kapadokya'nın 60 milyon yılda oluşmuş, doğal yapısıyla, tarihi ve kültürüyle dünyada eşi benzeri olmayan bir bölge olduğunun altını çizen Menekşe, bu bölgenin çok acil alan başkanlığı yönetim sistemine ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın giderildiğini dile getirdi. 

Kapadokya'nın Unesco'nun dünya mirası listesine girdiğini ve koruma altına alındığını hatırlatan Menekşe, yasanın, oylamaya katılan milletvekillerinin yüzde 96'sının onayıyla benimsendiğini, bütün partilerin buna destek verdiğini, tüm milletvekillerine teşekkür etmek istediğini kaydetti. 

Menekşe, "Ne planlar ne projeler geçiyordu. Çok karmaşık bir yapıdan tek yapılı bir sisteme alan yönetimiyle birlikte geçilmiş oldu. Bu yapının bundan sonra daha da genişlemesi için biz mücadelelerimizi vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe'nin Kapadokya Alan Yönetimi Basın Toplantısı Videosunu İzlemek İçin TIKLAYINIZ!